تجربه استفاده از سازوکارهای حراج برای عرضه پساب در کشورهای مختلفی از جمله آمریکا، آلمان و استرالیا وجود دارد در ایران هم از آنجایی که یک کشور خشکسال محسوب شده و تامین آب هزینه بالایی دارد، بخشهای مختلفی مثل صنعت نیازمند آن است که در یک سازوکار مطمئن، پساب تصفیه شده را داشته باشند که بورس این ساز و کار را برایشان فراهم میکند.
در حال حاضر تامین پساب بیشتر مبتنی بر مزایده و قراردادهای بلند مدت مشابه بیع متقابل است که شاید برای برخی صنایع بزرگ توجیه داشته باشد که تاسیسات فاضلاب و انتقال را داشته باشند اما از آنجایی که طبق مقررات جدید عمده صنایع باید از پساب استفاده کنند، روش عرضه در بورس این کمک را میکند که یک بازار شفاف که تمام بازیگران در آن امکان دسترسی دارند و مرجع قابل اتکایی برای قیمت گذاری است را داشته باشیم.
سازوکار پذیرش به این صورت است که هر کدام از شرکتهای آب و فاضلاب استانها درخواست پذیرش خود را به صورت جداگانه میفرستند و اولین درخواست در هیات پذیرش و به تبع آن سایر درخواستها در کمیته عرضه مورد بررسی قرار گرفته و در صورت تکمیل مدارک پذیرش میشوند؛ هر یک از شرکتها به صورت جداگانه عرضه خود را براساس انواع مختلف مدلهای عرضه و شیوههای تسویه انجام خواهند داد. همچنین امکان پذیرش مخازن آنها و عرضه پساب به صورت گواهی سپرده هم وجود دارد.
وزارت نیرو در این زمینه همراهی خوبی داشته و در دستورالعمل مشارکت عمومی و خصوصی برای طرحهای باز تخصیص آب با جایگزینی پساب و کاهش هدر رفت آب، موضوع عرضه پساب در بورس را تایید و این امکان را فراهم کرده است که شرکتهای آب و فاضلاب بتواتند پساب را از طریق بورس انرژی ایران عرضه کنند.
- علی نقوی - مدیر عامل بورس انرژی ایران
- شماره ۵۰۰ هفته نامه اطلاعات بورس