به گزارش صدای بورس؛ بازاری که از ابتدای سال تا میانه اردیبهشت روند صعودی امیدوارکنندهای داشت تا جایی که موجب شد برخی تحلیلگران خوشبین از شکافتن سقف ۳ میلیونی شاخص خبر بدهند، امروز به ابتدای سال ۱۴۰۲ بازگشته است. آمارها نشان میدهند که شاخص و ارزش بازار در روندی نزولی به سطوح ابتدایی امسال رسیدهاند.
ارزش بازار که در پایان اسفند ۱۴۰۱ بالای ۷۲۰۰ همت بود، در اردیبهشت امسال به بیش از ۸۵۰۰ همت رسید. امروز دوشنبه ۲۶ تیرماه این رقم به کمتر از ۷۱۰۰ همت سقوط کرده است.
اما چرا چنین شد؟ برخی انتشار نامه معروف دولت درباره نرخ خوراک و سوخت صنایع را (که انتشار دیرهنگام آن شائبه وجود رانت اطلاعاتی را برانگیخت و دستپاچگی مسئولان برای تکذیب، این شائبه را تقویت کرد) عامل اصلی معرفی میکنند. برخی دیگر، کاهش ارزش دلار را که به واکنش سهام دلارمحور منجر شده است، مقصر واقعی میدانند. کسانی بر این باورند که تحریمها و داستان برجام که سرنوشت مبهمی را برای اقتصاد کشور رقم زدهاند، همچنین مفاد برنامه هفتم، بازار را نزولی کردهاند. ناکارآمدی ابزارها و سیاستهای نظارتی و اجرایی مقام ناظر نیز از جمله عوامل افت بازار معرفی میشوند. تحلیلگران خوشبین هم طبق معمول روند کنونی را اصلاح مینامند و همچنان معتقدند که این بازار ارزشمند و بهترین گزینه برای سرمایهگذاری است.
اگر معتقدیم بازار سرمایه آینه اقتصاد است، بنابراین باید بپذیریم که مجموعه اتفاقات چند ماه گذشته موجب تشدید جو بیاعتمادی به بازار شده است. در سقوط ۹۹ اعتماد سرمایهگذاران به شدت آسیب دید. این وضع در سال ۱۴۰۱ ادامه داشت اما از بهمن همان سال شرایط تغییر کرد و اعتماد سرمایهگذاران اندکی بهبود یافت. آمار معاملات و ارزش بازار در سه ماه منتهی به میانه اردیبهشت این واقعیت را تایید میکنند. این اعتماد دوباره آسیب دیده و به نظر نمیرسد این بار به راحتی قابل بازیابی باشد. هر تحلیلی که این روزها میشنوید، کنار بگذارید. واقعیت این است، تا زمانی که سیاستهای کنونی دولت ادامه داشته باشد، نمیتوان به بهبود اعتماد و رونق دوباره بازار امیدوار بود.