همچنین عملکردی که شرکتها داشتند، یعنی سود محقق شده و سود تقسیمی هر نماد نیز مشخص شد. بررسیها نشان میدهد با توجه به تورم ۵/۴۶ درصدی ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل و همینطور رشد ۶/۱۸ درصدی سود شرکتها نسبت به سال ۱۴۰۰، در واقع سود شرکتها نسبت به تورم ۲۸ درصد کاهش داشته است و باتوجه به اینکه سود تقسیم شده شرکتها ۱۲ درصد رشد داشته، در واقع سود واقعی تقسیم شده ۳۴ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش داشته و به عبارت بهتر بورس بازی را به تورم باخته است.
مجموع شرکتهای بورسی و فرابورسی در سال ۱۴۰۱ حدود ۵۴ هزار و ۱۸۵ میلیارد تومان مالیات پرداخت کردند که مقدار مالیات پرداختی شرکتهای بورسی نسبت به سال گذشته که ۴۰ هزار و ۱۵۳ میلیارد تومان بوده، تقریبا ۳۴.۹ درصد افزایش داشته است. در این بین سود محقق شده و سود تقسیمی نمادهای بورسی نیز تغییراتی داشته به این صورت که مجموعه سود محقق شده شرکتها در سال ۱۴۰۰ حدود ۶۶۰ هزار و ۳۵ میلیارد تومان بوده و در سال بعد آن این عدد با رشد ۱۸.۶ درصدی به ۷۸۳ هزار و ۴۱۸ میلیارد تومان رسید. همین رشد در میزان سود تقسیمی شرکتها نیز وجود داشته و با حدود ۱۲ درصد رشد از مقدار ۴۳۵ هزار و ۹۷۵ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۴۸۸ هزار و ۶۶۹ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
بیشترین تحقق سود
در بین ۶۶۰ هزار و ۳۵ میلیارد تومان سودی که مجموع شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۰ محقق کردند، شرکت فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) بیشترین تحقق سود را با مقدار حدود ۸۴ هزار و ۳۰ میلیارد تومان داشته است که بیش از ۷.۸ درصد از مجموع سود محقق شده کل شرکتهای بورسی بوده است. در همین سال شرکت ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۵۰ هزار و ۶۴ میلیارد تومان رتبه دوم بیشترین تحقق سود در بین شرکتها را داشته است.
در سال ۱۴۰۱ همچنان نماد «فولاد» صاحب بیشترین سود محقق شده با میزان ۶۷ هزار و ۹۲۴ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال گذشته با افت همراه بوده است. بر این اساس «فملی» هم که در رتبه دوم قرار دارد، ۴۹ هزار و ۹۵۰ میلیارد تومان سود محقق کرده که نسبت به سال گذشته با افت اندکی همراه بوده است. با این وجود اما مجموع شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۱ رشد ۱۸.۶ درصدی را شاهد بودند.
برترین تقسیمها
از میان همه شرکتهایی که در دو سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ سود تقسیم کردند، «فولاد» و «فملی» بیشترین تقسیم سود را در سال ۱۴۰۰ داشتند که به ترتیب نماد «فولاد» حدود ۴۹ هزار و ۸۱۰ میلیارد تومان از سود محقق شده خود را تقسیم و نماد «فملی» هم حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان از سود محقق شده خود را تقسیم کرد. نمادهای «فولاد» و «فملی» همچنان در تقسیم سود سال ۱۴۰۱ هم بیشترین تقسیم سود را داشتند که به ترتیب حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان و ۲۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بوده است که تقسیم سود آنها در مقایسه با سال گذشته چندان رشدی نداشته و یا حتی کاهش هم داشته است. البته این کاهش میتواند به دلیل عوامل مختلفی مانند کاهش کل سود محقق شده، طرحهای توسعهای و دیگر موارد نیز باشد.
سلاطین مالیات دادهها
شرکت فولاد مبارکه اصفهان صدرنشینی خود در گروه مالیات دهندگان را هم داشته و در سال ۱۴۰۰ به عنوان نمادی که بیشترین مالیات را پرداخت کرده، حدود ۵ هزار و ۱۱۸ میلیارد تومان مالیات داده و در سال ۱۴۰۱ هم به عنوان دومین نماد با بیشترین مالیات پرداختی، حدود ۴ هزار و ۹۹۱ میلیارد تومان سود پرداخت کرده است. اما این کاهش مالیات در شرکت «فولاد» نشان دهنده کاهش درآمد این نماد است. در سال ۱۴۰۱ نماد «شبندر» با پرداخت ۵ هزار و ۱۶۸ میلیارد تومان مالیات جایگاه نخست را از آن خود کرده که در سال ۱۴۰۰ حدود ۳ هزار و ۲۳۰ میلیارد تومان مالیات پرداخت کرده بود و با افزایش درآمد در سال مالی ۱۴۰۱ مواجه بوده است.
با توجه به موارد ذکر شده در مجموع شاهد عملکرد شرکتها در سال ۱۴۰۱ رشد بودیم اما با بررسی تک به تک آنها میتوان به این نتیجه رسید که نمادهای بورسی نتوانستند نسبت به سالهای گذشته عملکرد آنچنان خوبی از خود به جای بگذارند، بنابراین باید منتظر ماند و دید که آیا برای این موضوع اقدامی صورت میگیرد یا خیر.
- نگین عظیمی - خبرنگار
- شماره ۵۰۳ هفتنه نامه اطلاعات بورس