صدای بورس - مهراز حبیبی؛ آلرژی غذایی یک پاسخ ایمنی به انواع خاصی از غذا است. "شیوع جهانی آلرژی واقعی غذایی، به عنوان مثال، واکنش های عدم تحمل با واسطه ایمونولوژیک، حدود ۲٪ تا ۵٪ در بین کودکان و بزرگسالان است، اگرچه برخی از کشورهای غربی حتی شیوع ۱۰٪ را نشان داده اند.
بیشتر آلرژی های IgE عمدتا در دوران کودکی رخ می دهد. و به طور کلی در سنین ۵ تا ۱۰ سالگی برطرف می شود. برخی از آلرژی ها ممکن است تا بزرگسالی باقی بمانند. آلرژی غذایی با علائم مختلفی مشخص می شود که در زیر به آنها اشاره می شود.
علائم آلرژی غذایی چیست؟
دکتر دسای هشدار می دهد: "حتی مقادیر کمی از غذای آزاردهنده می تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند. این می تواند شدید و تهدید کننده زندگی باشد." این متخصص می گوید که علائم شامل کهیر، تورم، استفراغ، آبریزش بینی یا احتقان، خس خس سینه و افت فشار خون است که ممکن است جدی تر شوند و شروع فوری داشته باشند.
آیا بیوپسی می تواند رشد سرطانی را بدتر کند؟ کارشناس توضیح دهد
بیماری های ایجاد شده توسط آلرژی غذایی کدامند؟
اگزما یا درماتیت آتوپیک می تواند به دلیل آلرژی های غذایی بدتر شود، اگرچه مستقیماً به بیماری کمک نمی کنند. معمولاً شیر و تخم مرغ باعث ایجاد اگزما در افرادی می شود که از قبل در گروه پرخطر قرار دارند.
آسم، یک بیماری مزمن تنفسی نیز توسط آلرژن های غذایی ایجاد می شود. در کودکانی که از قبل در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، آسم می تواند به دلیل آلرژی غذایی بدتر شود.
سندرم انتروکولیت ناشی از پروتئین غذایی (FPIES) معمولاً در نوزادان دیده می شود و توسط شیر تحریک می شود. گاهی اوقات غلات، غلات و حتی برنج باعث این عارضه می شوند.
سندرم آلرژی دهان به خارش دهان اطلاق می شود و بیشتر در اثر مصرف میوه ها و سبزیجات خام ایجاد می شود.
بیماری سلیاک، یک بیماری خودایمنی است که توسط گلوتن ایجاد می شود.
آلرژن های غذایی رایج کدامند؟
FDA ایالات متحده می گوید: "بیش از ۱۶۰ غذا برای ایجاد آلرژی غذایی در افراد حساس شناسایی شده است. همچنین چندین ماده غذایی وجود دارد که باعث واکنش های حساسیت غیر آلرژیک در افراد حساس می شود که نیاز به برچسب گذاری خاص دارند."
آلرژن های رایج غذایی عبارتند از: تخم مرغ، شیر، بادام زمینی، آجیل درختی، ماهی، ماهی دریایی، ماهی صدفی، گندم، سویا و کنجد. سایر غذاها مانند هلو، موز، آووکادو، کیوی، کرفس، سیر، بادیان، بابونه و دانه خردل.
آیا حساسیت غذایی شبیه به عدم تحمل غذایی است؟
ما اغلب از اصطلاحات جایگزین استفاده می کنیم، اما اینها یکسان نیستند. دکتر دسایی توضیح می دهد که عدم تحمل غذایی فقط بر سیستم گوارشی تأثیر می گذارد. دکتر دسای می گوید: "این یک پاسخ غیرایمونولوژیک به یک غذای خاص با دوز معمولی قابل تحمل است. عدم تحمل غذایی در دنیای مدرن امروزی رایج است. تقریباً ۱۵ تا ۲۰ درصد از جمعیت عمومی را تحت تاثیر قرار می دهد." علائم رایج عدم تحمل غذایی شامل علائم گوارشی مانند افزایش نفخ، درد شکم، نفخ یا اسهال است. علائم دیگری مانند میگرن، آسم، اگزما و ضعف نیز ممکن است رخ دهد.
چگونه حساسیت/عدم تحمل غذایی را کنترل کنیم؟
بسیاری از افراد این اختلال را یک واکنش خفیف به برخی غذاها می دانند و حتی بدون کمک گرفتن از پزشک، مصرف آن غذاها را با هم متوقف می کنند. "هم در آلرژی و هم در عدم تحمل، یک رژیم غذایی حذفی در زمانی که شامل گروه های اصلی غذایی می شود باید به دقت مورد نظارت قرار گیرد زیرا می تواند منجر به کمبودهای تغذیه ای شود. حمایت کافی از یک متخصص تغذیه که مدیریت جایگزینی با غذاها را برای جلوگیری از کمبودها و تضمین کیفیت زندگی این بیماران انجام می دهد، مورد نیاز است. این امر به ویژه زمانی که کودکان یا نوجوانان تحت تاثیر قرار می گیرند مهم است زیرا در مراحل مختلف رشد به تغذیه کافی نیاز دارند."