به گزارش صدای بورس؛ قرارداد آتی تکسهم به قرارداد آتی استانداردی میگویند که به پشتوانه یک سهم خاص منتشر میشود. هر قرارداد عموما شامل ۱۰۰ سهم است و برخلاف سهم اصلی، دارنده این قرارداد فاقد حق رای است و سود سهام هم دریافت نمیکند.
در گزارش ماه آگوست فدراسیون بورسهای جهان آمده است: در نیمه نخست سال ۲۰۲۳ تعداد قراردادهای آتی و آپشن تکسهم معامله شده معادل ۶.۸۳ میلیارد قرارداد بود که نسبت به نیمه دوم سال ۲۰۲۲ به میزان ۳.۵ درصد کاهش نشان میدهد. در این مدت، حجم قراردادهای آتی تکسهم ۱۵.۷ درصد افت کرد در حالی که حجم قراردادهای آپشن تکسهم با ۴.۳ درصد رشد روبهرو شد. بررسی آمار معاملات در مناطق مختلف نشان میدهد که حجم معاملات این نوع قراردادها در منطقه EMEA با ۳۵.۹ درصد کاهش روبهرو شده اما در منطقه Americas و APAC این معاملات به ترتیب ۷.۶ درصد و ۰.۸ درصد افزایش داشته است.
در مقایسه با دادههای نیمه نخست سال ۲۰۲۲ نیز نتیجه مشابهی به دست میآید، به طوری که در نیمه نخست امسال نسبت به نیمه نخست سال گذشته آمار معاملات قراردادهای آتی و آپشن تکسهم ۳.۸ درصد افت نشان میدهد. در این مقایسه نیز در مقابل افت ۱۱.۶ درصدی قراردادهای آتی سهام، رشد ۰.۸ درصدی قراردادهای آپشن سهام به ثبت رسیده است.
همانگونه که در نمودار مشاهده میکنید، بیشترین حجم معاملات قراردادهای آتی و آپشن تکسهم با ۶۷ درصد مربوط به منطقه Americas است. سهم دو منطقه APAC و EMEA نیز به ترتیب ۱۸ درصد و ۱۵ درصد بوده است. آپشن سهام ۶۶ درصد قراردادهای مشتقه سهام را به خود اختصاص داده است. این رقم برای آتی سهام معادل ۳۴ درصد است.
در میان اوراق مشتقه، اوراق آپشن سهام با سهم ۸.۳ درصدی، دومین قراردادهای مورد معامله به شمار میروند. قراردادهای آپشن شاخص با سهم ۵۵.۳ درصدی در صدر قرار دارند. این در حالی است که سهم قراردادهای آتی سهام از کل اوراق مشتقه تنها ۴.۱ درصد است. همچنین در میان اوراق مشتقه مبتنی بر سهام که مورد معامله قرار گرفتهاند، ۱۱.۲ درصد از نوع آپشن سهام، ۵.۶ درصد از نوع آتی سهام، ۷۴.۷ درصد از نوع آپشن شاخص و ۸.۴ درصد از نوع قرارداد آتی شاخص بودهاند.
بررسی آمارهای فصلی نیز نشان میدهند که در سه ماه دوم ۲۰۲۳ حجم معاملات این نوع قراردادها ۶.۵ درصد افت داشته است. در این مدت، قراردادهای آپشن و آتی تکسهم به ترتیب شاهد کاهش ۴.۳ درصدی و ۱۰.۸ درصدی بودهاند. در سه ماه دوم همه مناطق در مقایسه با سه ماه اول ۲۰۲۳ با افت حجم این قراردادها مواجه شدند: منطقه Americas با ۴.۹ درصد و منطقه APAC با ۰.۴ درصد کاهش روبهرو شدند و منطقه EMEA با ۱۹.۸ درصد افت، صدرنشین بود. همچنین در مقایسه با سه ماه دوم ۲۰۲۲ نیز آمارها از افت حکایت میکنند، به طوری که منطقه EMEA با کاهش چشمگیر ۳۵.۴ درصدی روبهرو شد. دو منطقه Americas و APAC نیز به ترتیب شاهد افت ۵.۸ درصدی و ۱.۷ درصدی بودند.