بورس هرچند هنوز به روزهای خوش گذشته‌اش بازنگشته اما همچنان در صدر جدول است و سبز شدن تابلوی معاملاتش را به رخ رقبا می‌کشد...

به گزارش صدای بورس ،ارمغان جوادنیا ؛ بورس هرچند هنوز به روزهای خوش گذشته‌اش بازنگشته اما همچنان در صدر جدول است و سبز شدن تابلوی معاملاتش را به رخ رقبا می‌کشد؛ رقبایی که با گذشت ۶ ماه از سال از بورس و بازارپر فرازو نشیبش عقب افتاده و نفسشان به شماره افتاده است.
کارنامه بازارهای مالی در شش ماهه نخست امسال گویای این است که بورس در مقایسه با بازارهایی چون دلار، طلا، خودرو و مسکن بازدهی بالاتری داشته و همین کافی است تا همچنان بدرخشد؛ درخششی که آن را درمیان رقبایش ماندگار کرده است. براساس گزارش شرکت پردازش اطلاعات مالی پارت؛ در شش ماهه ابتدای امسال بورس ۹ درصد بازدهی داشته است درحالی‌که بازدهی دیگر بازارهای مالی منفی بوده است. به طوری‌که خودرو منفی ۱۴ درصد، طلا منفی ۱۱ درصد و دلار منفی ۷ درصد بازدهی داشته است. حساب بازار مسکن اما جداست؛ بازاری که بعد از گذشت سال‌ها هنوز یخ‌های رکودی‌اش شکسته نشده اما قیمت‌های نجومی‌اش همچنان خبرنگار سر به فلک می گذارد تا جایی که حتی ردپایش هم در آمارنهادهای دولتی هویدا نیست. دراین میان اما بازار برخی سهام‌ها حسابی داغ و برخی دیگر کساد است. براساس آمارهای منتشره این شرکت؛ سهام «وگستر»، «میهن»، «پی‌پاد»، «کارام»، «سخواف»، «فکمند»، «لازما»، «ثپردیس»، «سفار» و «شسینا» بیشترین بازدهی را درشش ماه ابتدای امسال داشته‌اند.
در این میان سهام «وگستر» با ۳۶۹ درصد، «میهن» با ۲۱۴ درصد و «پی پاد» با ۲۱۱ درصد در صدر بالاترین بازدهی‌ها قرار گرفتند.سهام «شگامرون»، «گشان»»، «زپارس»، «فماک»، «امین»، «وفتخار»، «فرود»، «فنفت»، «آبین» و «خبنیان» اما جزو زیان‌ده‌ترین سهام‌ها بودند. در این میان، سهام «شگامرون» با منفی ۶۳ درصد، سهام «گشان» با منفی ۴۷ درصد و «زپارس» با منفی ۴۲ درصد در صدر زیان‌ده‌ترین‌ها قرار گرفتند. در واقع آنطور که از آمارها برمی‌آید؛ به جز بازار سهام که توانسته سود قابل توجهی را نصیب سهامدارانش کند، بازارهای خودرو، طلا و دلار اما طرفدارانش را با زیان هنگفتی روبه‌رو کرده و در شش ماه ابتدای امسال کام طرفدارانش را تلخ کرده است تا جایی که این روزها با احتیاط هر چه بیشتر گام برمی‌دارند.
با این وجود؛ هر چند تا کنون بورس درمیان بازارهای مالی بالاترین جایگاه را به خود اختصاص داده است اما باید دید رشدش به نیمه دوم سال هم کشیده خواهد شد و همچنان جایگاه سبزش را به رخ رقبا می‌کشد یا ورق به گونه‌ای دیگر برخواهد گشت.

اندراحوالات بازارهای مالی
سجاد یزدانی - کارشناس سامانه رسام (اطلاعات مالی پارت): بهار سال ۱۴۰۲ در حالی آغاز شد که جهش انتظارات تورمی در زمستان ۱۴۰۱، اعداد و ارقام عجیبی را به عنوان پیش‌بینی بازدهی بازارهای مختلف در سال جدید، در ذهن‌ها تداعی کرده بود. به مرور اما با سپری شدن فصل بهار و ورود به تابستانی گرم، به تدریج با تثبیت نرخ ارز، مخابره اخبار مثبت از مذاکرات و تعاملات سیاسی و اشباع تقاضای سفته‌بازی، سطح این انتظارات تعدیل شد و نتیجه به گونه‌ای دیگر رقم خورد. به‌گونه‌ای که در شش ماه نخست سال ۱۴۰۲، بازار سهام با ۹ درصد بیشترین بازدهی را داشته و سایر بازارها با تخلیه حباب و کاهش قیمت همراه بودند.
بازار سهام
سهامداران بورس تهران، پس از تجربه اسفندی پرسود، با شاخص کل یک میلیون و ۹۶۰ هزار واحدی به تعطیلات نوروز رفتند؛ روند رشد قیمت سهام در فروردین شتاب بیشتری گرفت، تا جایی که شاخص کل در نیمه اردیبهشت‌ماه برای نخستین‌بار به سطح جدید دو میلیون و ۵۱۸ هزار واحد رسید. از نیمه اردیبهشت‌ماه به بعد، تقریباً همزمان با اختلاف بر سر نحوه فروش محصولات خودرویی و استارت اصلاح در این گروه، سایر گروه‌ها و شاخص کل نیز روندی اصلاحی در پیش گرفتند و برآیند این نوسانات در شش ماه نخست، تحقق بازدهی ۹ درصدی برای شاخص کل بود. گرچه در این بازه زمانی بسیاری از سهام بازار، افت قیمت چشمگیر و برخی بدون تغییر با نوسانات اندک بودند، برخی سهام‌ها رشدهای خیره‌کننده‌ای را در همین بازه تجربه کردند.
دلار
به دنبال آغاز رشد قیمت دلار از پاییز ۱۴۰۱ و تسریع آن در زمستان، نرخ دلار بازار آزاد در انتهای اسفند ۱۴۰۱ به ۵۳ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. گرچه آن‌ روزها در جو بسیار ملتهب بازار، دلار ۷۰ و ۸۰ هزار تومان برای نیمه نخست ۱۴۰۲ نُقل محافل شده بود و تا اوایل اردیبهشت هم روند صعودی تا ثبت رکورد بیش از ۵۵ هزار تومان ادامه یافت، اما سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و برنامه‌ریزی‌های ضدتورمی دولت به تدریج این هیجان را تخلیه کرده و دلارآرام‌آرام به محدوده ۵۰ هزار تومان بازگشت. سرمایه‌گذاری در دلار در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، نه تنها سودی در پی نداشت بلکه ضرری ۷ درصدی را متوجه سرمایه‌گذاران کرد.
طلا
قیمت سکه و طلا در ایران بیش از آنکه تابعی از قیمت اونس طلای جهانی باشد، تحت تأثیر نوسانات نرخ دلار و تقاضای فصلی است. مشابه نوسان نرخ دلار در بازه موردنظر، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار رشد خودش را از پاییز ۱۴۰۱ آغاز کرد و در زمستان این روند شدت گرفت تا جایی که در انتهای اسفندماه، قیمت هر گرم طلا به دو میلیون ۶۴۱ هزار تومان رسید. با شروع سال جدید، روند افزایش قیمت تا اوایل اردیبهشت‌ماه ادامه یافت و همراه با ثبت رکورد قیمتی جدیدی برای طلا بود؛ دو میلیون و ۷۴۸ هزار تومان. پس از آن با تثبیت نسبی نرخ دلار، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در محدوده دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تثبیت شد و بازدهی ۱۱- درصدی در شش ماهه نخست ۱۴۰۲ را برای این فلز زرد رقم زد.
خودرو
با سامان‌دهی عرضه خودرو در سامانه یکپارچه، تقاضای واقعی بهتر از گذشته پاسخ داده شد و تقاضای سفته‌بازی در این بازار به شدت کاهش یافت. تسریع روند واردات خودروی خارجی نیز بیش از پیش باعث شد تا بازار خودرو در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۲ افت چشمگیری را به خصوص در خودروهای خارجی تجربه کند. مقایسه قیمت پراید ۱۳۱ صفر در انتهای اسفند ۱۴۰۱ و انتهای شهریور ۱۴۰۲، بیانگر بازدهی ۱۴- درصدی سرمایه‌گذاری شش‌ماهه در این بازار بوده است. خودروهای چینی و سایر خودروهایی خارجی افت قیمت‌های بسیار چشمگیرتری را تجربه کرده‌اند.
مسکن
به دلیل توقف انتشار گزارش تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران توسط بانک مرکزی از دی‌ماه ۱۴۰۱، آماری رسمی و معتبر در این حوزه وجود ندارد اما مشاهدات و بررسی‌ها حاکی از رکود سنگین و بعضاً کاهش قیمت فایل‌های دفاتر املاک است.

  • شماره ۵۰۹ هفته نامه اطلاعات بورس