به گزارش صدای بورس، رامین ملماسی، مدیرعامل کارگزاری صنعت و معدن در گفتوگو با هفته نامه اطلاعات بورس به معرفی مجموعه صنعت و معدن پرداخت و عنوان کرد: مجموعه فعالیت و ویژگیهای متنوعی دارد که از جمله آنها نیروی انسانی جوان و متخصصی هستند که مشغول فعالیت هستند. برنامهریزیهای مختلفی در جهت رسیدن به توسعه و اهداف مدنظر خود طراحی کرده که امید میرود در سالهای آینده محقق شود. -در حال حاضر صندوق با درآمد ثابت کارگزاری با عنوان صندوق سرمایهگذاری مشترک صنعت و معدن است، ۲۸ درصد بازدهی موثر سالانه داشته است، با توجه به احتساب ۲ درصد ذخیره صندوق بازدهی آن معادل ۳۰ درصد سالانه است. در صندوق سرمایهگذاری مشترک کوثر نیز در چندین ماه اخیر یکی از بالاترین بازدهیها را کسب کردهایم و به نوعی بازدهی بالاتر از شاخص داشتهایم و حدودا ۵۷-۵۰ درصد بازدهی صندوق مختلط بوده است. بهعبارتی در چند وقت اخیر توانستیم در دو حوزه صندوق بادرآمد ثابت و صندوق مختلط کوثر جزو صندوقهایی باشیم که بالاترین میزان بازدهی در بین رقبا را داشته است. وی در خصوص عملکرد هشت ماهه گفت: تقریبا ۱۶۰ میلیارد تومان درآمد عملیات کارگزاری بوده است که از این میزان معادل ۱۰۰ میلیاردتومان سود خالص بوده است. همچنین نگاه ویژه به سمت بخش عملیاتی بوده و بهخصوص در بخش صندوقها که شامل صندوقهای بادرآمد ثابت، صندوقهای بازارگردانی و صندوقهایی که در کارگزاری ایجاد شده از منظر درآمدی وضعیت کارگزاری را در جایگاه بهتری نسبت به گذشته قرار داده است.
* در خصوص فعالیتهای مجموعه کارگزاری صنعت و معدن بفرمایید؟
فعالیت اصلی این مجموعه در سه حوزه اوراق بهادار، کالایی و صندوقهای سرمایهگذاری است. این کارگزاری ۱۳ شعب و نمایندگی در سطح کشور دارد و در واقع سعی دارد تا از این طریق خدمات خود را به شرکتهای مختلف و کل کشور گسترش دهد. مجموعه فعالیت و ویژگیهای متنوعی دارد که از جمله آنها نیروی انسانی جوان و متخصصی هستند که مشغول فعالیت هستند. همچنین برنامهریزیهای مختلفی در جهت رسیدن به توسعه و اهداف مدنظر خود طراحی کرده که امید میرود در سالهای آینده محقق شود.
* عملکرد صندوقهای مجموعه چگونه است؟
در حال حاضر صندوق با درآمد ثابت کارگزاری با عنوان صندوق سرمایهگذاری مشترک صنعت و معدن است، ۲۸ درصد بازدهی موثر سالانه داشته است، با توجه به احتساب ۲ درصد ذخیره صندوق بازدهی آن معادل ۳۰ درصد سالانه است. همچنین در صندوق سرمایهگذاری مشترک کوثر در چندین ماه اخیر یکی از بالاترین بازدهیها را کسب کردهایم و به نوعی بازدهی بالاتر از شاخص داشتهایم و حدودا ۵۷-۵۰ درصد بازدهی صندوق مختلط بوده است. بهعبارتی در چند وقت اخیر توانستیم دو حوزه صندوق بادرآمد ثابت و صندوق مختلط کوثر جزو صندوقهایی باشیم که بالاترین میزان بازدهی در بین رقبا را داشته است.
* در سایر بخشها عملکرد شما به چه صورت است؟
در حوزه سهام با توجه به برنامهریزیهای انجام شده بهدنبال افزایش سهام بازار شرکت در سهام هستیم. درصد سهم شرکت از بازار سهام (اوراق) طی سالهای گذشته یک درصد سهم بازار بوده است اما در سال جاری تلاشها بر این بوده تا مجموعه حدود ۲ درصد سهم بازار را به لحاظ ارزش و حجم معاملات کسب کند. در بخش توسعه شعب و افزایش میزان دسترسی کارگزاری برای مشتریان بهدنبال توسعه همکاریها و جذب بازاریان فعال در استانهای مختلف کشور میباشیم تا از ظرفیتهای موجود به شکل بهتری استفاده کنیم. در بخش زیرساختهای فناوری به دنبال ایجاد و توسعه زیرساختهای فناوری مرتبط با حوزه مشتریان و تقویت و توسعه روابط با مشتریان هستیم. در این بخش همچنین واحد CRM را راهاندازی کردهایم تا بتواند روابط کاری با مشتریان را ارتقا و بهبود بخشد. در بخش نرم افزاری نیز حوزههای جدید و حوزه مدیریت ارتباط با مشتری با هدف توسعه و تقویت با روابط مشتریان ایجاد شد.
در حوزه کالایی نیز یک تغییر استراتژی محسوس داشتهایم از ساید صرفا عرضهکننده کالاها به سمت خرید و واحدهای صنعتی خریدار انواع محصولات در بورسهای کالایی تغییر جهت دادیم و این موضوع تاثیر سهمی قابل توجهی در بحث کارمزدهای کارگزاری داشته است.
در عملکرد هشت ماهه تقریبا ۱۶۰ میلیارد تومان درآمد عملیات کارگزاری بوده است که از این میزان معادل ۱۰۰ میلیاردتومان سود خالص بوده است. همچنین نگاه ویژه به سمت بخش عملیاتی بوده و بهخصوص در بخش صندوقها که شامل صندوقهای بادرآمد ثابت، صندوقهای بازارگردانی و صندوقهایی که در کارگزاری ایجاد شده از منظر درآمدی وضعیت کارگزاری را در جایگاه بهتری نسبت به گذشته قرار داده است. در بخش کالایی نیز رویکرد تدوین شده بر توسعه و افزایش میزان کارمزد کارگزاری است. در بخش تامین مالی بهدنبال بهرهگیری از ظرفیتهای بازار سرمایه هستیم. با توجه به ظرفیتهای مناسبی که بانک صنعت و معدن دارا است میتوانیم اقدام به انتشار انواع اوراق مرابحه و صکوک نمائیم و سهم بازار خود را در این بخش افزایش دهیم. همچنین در ساید پذیرش شرکتها و IPO شرکتها در بازار سرمایه قطعا به دنبال واحدهای مناسبی هستیم که با همکاری بورس ما میتوانیم اقدام به پذیرش، درج و عرضه شرکتها در تابلوهای متفاوت بورسها کنیم. شایان ذکر است این کارگزاری در این بخش دارای سوابق و تجارت ارزندهای است و طی سالهای گذشته توانسته شرکتهای بزرگی نظیر ملی مس ایران (نماد فملی)، شرکت پالایش پخش اصفهان (نماد شپنا) و... را به بازار سرمایه معرفی کند.
* مجموعه چه برنامههای توسعهای دارد؟
برای بحث توسعه چندین محور را دنبال میکنیم، در ابتدا محور توسعه خدمات کارگزاری و معرفی فرصتها و ظرفیتهای کارگزاری از طریق رسانه و فضای مجازی با هدف اشاعه ظرفیتها و پتانسیلهای کارگزاری در قالب تولید محتوا بهصورت تخصصی در زمینه تحلیل آموزش و ... تهیه و تولید انواع گزارشهای کالا محور را در برنامه داریم که به فراخور نیاز صنایع مختلف این گزارشات تهیه و تولید و برای صنعت ارائه میشود. در بحث توسعه شعب فیزیکی و افزایش میزان دسترسی سرمایهگذاران به خدمات کارگزاری نیز به دنبال ارتقای فرصتهای همکاری در استانها هستیم.
در بحث ارائه خدمات اعتباری بهصورت هدفمند وارد شده و با ارائه تسهیلات اعتباری انگیزه بیشتری برای سرمایهگذاران و مشتریان ایجاد کرده و افراد را برای سرمایهگذاری مناسبتر ترغیب میکنیم. در این بخش بهرهگیری از خدمات تحلیل کارگزاری میتواند مشاور مناسبی در انتخاب و گزینش سهام متناسب با بازار باشد.
* وجه تمایز کارگزاری صنعت و معدن با سایرین چیست؟
حضور تیم تحلیل مجرب و متخصص در بخشهای مختلف اعم از سهام، بازار کالا، صنایع مختلف، بازار بینالملل و جهانی که ارائه کننده محتوا و مطالب ارزنده بوده و در کنار ارائه تسهیلات اعتباری به فراخور صورتهای مالی و پرتفوی مشتریان در بخش کالایی از جمله وجوه تمایز قابل توجه کارگزاری بانک صنعت و معدن در بین دیگر کارگزاریهاست. از سوی دیگر فعالیت صندوق با درآمد ثابت کارگزاری با عنوان صندوق سرمایهگذاری مشترک صنعت و معدن، توانسته سود ۲۵ درصدی طی مواعد ماهانه و سود ۳۰ درصدی موثر سالانه (درصورت سرمایهگذاری مجدد) را به سرمایهگذاران پرداخت کند. از جمله مزیتهای رقابتی این صندوق با دیگر صندوقهای همتای خود به شمار میرود.
* برنامهای برای عرضه زیرمجموعهها دارید؟
در این خصوص شرکتهای متعددی در زیر مجموعه بانک وجود ندارد، تقریبا تمامی شرکتها در بورس هستند، وآتی، شیران، لیزینگ صنعت و معدن سه مجموعهای هستند که جزو شرکتهای پذیرفته شده محسوب میشوند. شرکت خدمات بندری بهعنوان شرکت زیر مجموعه صنایع شیمیایی ایران محسوب میشود که اقدامات مربوط به عرضه و پذیرش آن در تابلوهای فرابورس در حال انجام است و اقدامات مربوط به پذیرش شرکت رفاه اندیش بانک صنعت و معدن که به نوعی صندوق بازنشستگی کارکنان بانک ذیربط محسوب میشود در حال انجام و پیگیری است. البته اقدام پذیرش و تغییر ساختار شرکت یاد شده توامان در حال انجام است.
* آیا تا پایان سال مجموعهای عرضه میشود؟
این موضوع به سرعت عمل نهادهای تصمیم گیرنده بستگی دارد. پروندههای شرکتهای مذکور در بورسها تشکیل شده و امید داریم تا حداقل دو مجموعه را به مرحله درج برسانیم، شاید لزوما عرضه سهام شرکتهای مذکور اتفاق نیفتد اما امیدواریم حداقل پذیرش درج شرکتهای مذکور در سال جاری محقق شود. در حال حاضر برنامه پذیرش و عرضه پرونده سیمان زابل، شرکت ارکان کیش، فنرسازی خاور و آریا کابل فدک را داریم که اینها شرکتهایی هستند که در بورس و فرابورس اقدامات عرضه و پذیرش آنها را انجام میدهیم و نوعا شرکتهایی هستند که از نظر صورتهای مالی، الزامات پذیرش را در تابلوی بورس به اصلاح تامین میکنند و بعضا بحث آماده بودن صورتهای مالی و گاها بحث حسابرس معتمد نبودن موانعی هستند که در روند عرضه و پذیرش اختلالاتی ایجاد میکنند و امیدواریم کار پذیرش و درج شرکتها تا سال جاری محقق شود.
امکان بهرهگیری از خدمات آموزش کارگزاران برای سرمایهگذاران در سطوح مختلف وجود دارد و تقویم آموزشی تهیه شده که سرمایهگذاران میتوانند با مراجعه به سایت کارگزاری به آدرس www.smbroker.ir و کانال Sama_Investment_School از شرایط و زمان برگزاری دورهها اطلاع پیدا کنند. در بخش آموزش تفاهمنامه با مرکز مالی ایران و انجمن مالی ایران در سال گذشته منعقد شده است و بسیاری از دورهها را با همکاری دو نهاد یاد شده بهصورت مشترک برگزار میشود که متعلق به حوزه تخصصی صنعت مالی است، همچنین از ظرفیت دانشگاههای معتبر کشور مانند دانشگاه تهران و غیره و از اساتید متخصص آن در برگزاری دورهها استفاده میشود.
مرکز آموزش کارگزاری بانک صنعت و معدن در راستای ارتقای سواد مالی و ارائه خدمات آموزشی با نام مدرسه سرمایهگذاری صما خدمات آموزشی از مقدماتی تا پیشرفته را ارائه میدهد. همچنین ساخت ویدئوها و پادکستهای تحلیلی و آموزشی با موضوعات مختلف در استودیو کارگزاری از دیگر موارد قابل عنوان در زمینه آموزش و تولید محتوای کارگزاری میباشد که سرمایهگذاران میتوانند با مراجعه به سایت www.smbroker.ir وکانال smbroker@ از برنامههای تدارک شده بهرهبرداری کنند.
* موضوع تجدید ارزیابی دارایی را چگونه ارزیابی میکنید؟
تجدید ارزیابی به عنوان یک محرک اصلی و ضروری بهشمار میرود. برای شرکتها و واحدهای مختلفی که این عملیات و ظرفیت قانونی وجود دارد بهتر است که به روزرسانی صورتهای مالی در آنها اتفاق بیفتد. بحث تجدید ارزیابی داراییها کمک شایانی به شفافسازی قیمت سهام شرکتها داشته که پیرو آن تحلیلگرها و معاملهگران بازار سرمایه با دیدگاه دقیقتر میتوانند اقدام به انجام معاملات و خرید و فروش سهام کنند.
* موضوع نرخ خوراک، چالش دیگری است که اینروزها بازارسرمایه با آن درگیر است. ارزیابی شما چیست؟
نرخ خوراک موضوع تاثیرگذار بر حاشیه سود شرکتهاست و بهعنوان ریسک صنعت پتروشیمی است و اکثر صنایع مبتلا به چنین موضوعی و ریسکهای مختص به خود هستند. در صنعت فولاد بحث تعرفه صادرات وجود دارد، در صنعت کانیهای فلزی و فلز زرد و انواع مختلف بحث بهره مالکانه و... وجود دارد، بنابراین به لحاظ ساختار نوعا دولتی که وجود دارد در تمام صنایع با نهاد سیاستگذار و قانونگذار مواجه هستیم. و این موضوعی نیست که بخواهد یک بخشی را تحت تاثیر قرار دهد و بخشی دیگر را تحت تاثیر قرار ندهد، از اینرو این امر موضوع مهمی است چرا که قیمت مواد اولیه و قیمت خوراک بر روی حاشیه سود شرکتها تاثیر میگذارد ولی به نظر میرسد اثر بیشتری از اثر واقعی بر بازارسرمایه دارد.
به نظر میرسد موضوعات اقتصاد کلان بسیار اثرگذارتر باشد تا موضوع نرخ خوراکی که در حال حاضر بشدت بازار بر روی آن حساس شده است و اصطلاحا تبدیل به محرک بازار از منظر نزول و صعود شده است. بنابراین به نظر میرسد دلایل نوسانات اخیر بازار تاثیر از متغیرها و شاخصهای اقتصادی کلان است. در فرآیند قیمتگذاری سالهاست با موضوع قیمتگذاری دستوری و در صنایع مختلف درگیر هستیم. کدام صنعت را میشناسیم که با این موضوع درگیر نباشد آن هم به دلیل ساختار نوعا دولتی این امر در برنامههای توسعهای تدوین شده در کشور همواره موضوعات اصلی بوده است که علیرغم واگذاریهای انجام شده اما به اعتقاد کارشناسان اقتصادی دستاورد مشخصی برای اقتصاد کشور به همراه نداشته است. اتفاقات خوبی در حوزه خصوصی سازی رخ داده است ولی به طور قطع میتوان گفت که کافی نبوده است و شاید به نوعی لازم بوده اما کافی نبوده چرا که اگر واقعا این شرایط و موضوعاتی که در قالب مختلف برنامه توسعه دیده شده و به درستی هم تهیه شده، اگر واقعا اجرایی میشد شاید امروزه اثر تصمیم گیریهای بخشی را در صنایع مختلف خیلی کمتر شاهد بودیم. همچنان دولت در بسیاری از بخشها حاکمیت دارد، در هر صورت این موضوع اثر خود را در حاشیه سود شرکتها به ناچار میگذارد و کاهش تصدیگری دولت منجر به پیشبینی پذیرتر شدن شرایط مالی و بنگاهها و واحدهای صنفی میشود.
* بازارسرمایه در حال حاضر نیازمند چیست؟
عملکرد و تصمیمات نهادهای قانونگذار و تدوین کننده سیاستهای کلی در بازار سرمایه میتواند بهگونهای طراحی شود که علاوه بر ایجاد ثبات رویه تاثیر بسزایی درخصوص نوسانات و شفاف سازی قیمتها داشته باشند.
مواردی از قبیل پرهیز از تغییرات قوانین و مقررات و خروج از قیمتگذاری دستوری میتواند عامل مهمی در ایجاد اعتمادسازی دوباره به بازار سرمایه در بین مشتریان حقیقی و حقوقی باشد و سرمایهگذاران مجددا سرمایههای خود را به سمت بازار سوق دهند. از نکات مهم و اساسی برای بهبود روند بازار سرمایه، بازگشت اعتماد از دست رفته سهامداران حقیقی و حقوقی است که میتواند سرمایهگذار را مجاب کند که مجددا برگردد به بازار سرمایه و در بورس سرمایهگذاری کند. به نظر میرسد موضوع پرهیز از تغییرات قوانین و مقررات و خروج از قیمتگذاری دستوری، این دو متغیر میتواند در ادامه مسیر اعتماد لازم را ایجاد کند. موضوع مهم کسری بودجه دولت در نیمه دوم سال است و رویکرد دولت در مواجه با این موضوع بسیار مهم و تاثیرگذار خواهد بود.
اگر بخواهیم خوشبین باشیم و نگاهی مثبت داشته باشیم امید میرود که در واقع تمام خطاها و اتفاقاتی که رخ داده در قوانین و مقررات در شش ماهه این موضوع به حداقل خود برسد تا سرمایهگذار با یک چشم انداز مشخصتری بتواند در نیمه دوم عملیات خود را انجام دهد و سهم را خریداری کند و بتواند از این بازار منتفع شود.
* پیش بینی شما از وضعیت بازارسرمایه و سایر بازارهای موازی چیست؟
رویکرد دولت در مدیریت کسری بودجه در نیمه دوم سال بسیار مهم و تاثیرگذار بر شرایط بازار و بورس خواهد بود. بنابراین پیشبینی شرایط آینده با توجه به ابهام در سیاستها بودجهای و رقیبهای موجود امری استوار است. در خصوص بازارهای موازی به نظر نمیرسد در بازار مسکن اتفاق جدیدی نداشته باشیم و رشد قابل توجهی نیز دیده نمیشود و همچنین بازار دلار و طلا نیز به دلیل رکود موجود با رشد چندانی همراه نخواهد بود.
- علیرضا نجفی- خبرنـگار
- شماره ۵۱۱هفته نامه اطلاعات بورس