سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه با اشاره به سیر همکاری‌های ایران و اتحادیه اوراسیا در سال‌های اخیر گفت:‌ متن توافقنامه دائم تجارت آزاد اتحادیه اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران تدوین شده و در گام نهایی، پس از اعلام نظر کشورهای عضو به امضا خواهد رسید.

به گزارش صدای بورس، کاظم جلالی پنجشنبه در نشست تخصصی نمایشگاه Made in Russia (ساخت روسیه) که با حضور برخی معاون نخست وزیر روسیه، مقامات و صاحب‌نظران اتحادیه اوراسیا و همچنین استاندار تهران در مسکو برگزار شد، بیان کرد.


سفیر ایران در روسیه با اشاره به حضور آندری اسلپنف وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا در این نشست گفت: بنا بر اعلام آقای اسلپنف، دبیرخانه این اتحادیه درحال مذاکره با کشورهای عضو درباره این موافقت‌نامه است.
جلالی اجرای توافقنامه موقت تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اوراسیا طی سال‌های اخیر را زمینه ساز توسعه مبادلات تجاری دوجانبه خواند و ابراز امیدواری کرد که با نهایی شدن توافقنامه دائم تجارت آزاد بین طرفین، حجم مبادلات جهش قابل توجهی را داشته باشد.

سفیر ایران در روسیه با بیان اینکه برای دستیابی به اهداف تعیین شده نیازمند رفع موانع در بخش پرداخت‌های و تسویه‌ حساب‌ها هستیم، ایده ارز مشترک و یا تعیین ارز مرجع مانند روبل برای مراودات بین اعضای این اتحادیه را برای شتاب‌بخشی به مبادلات تجاری مطرح کرد.
جلالی با اشاره به سیاست تحریمی غرب و در رأس آن آمریکا علیه کشورهای مستقل جهان، گفت: مبادله بر اساس ارزهای ملی، می‌تواند اثرات سوء نظام تحریمی بر اقتصاد کشورها را کاهش دهد.
وی با اشاره به مذاکرات مالی و بانکی بین ایران و روسیه گفت: با سازوکارهای ایجاد شده و اتصال پیامرسان‌های بانکی دو کشور، امروز ایران و روسیه نیازی به سوئیفت ندارند و از طریق سازوکار دوجانبه، تسویه حساب‌ها را انجام می‌دهند.
سفیر ایران در روسیه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات بین المللی گفت: در جهان امروز، ساختارهای سیاسی در حال تغییرات بنیادین هستند و اتحادیه های اقتصادی جدیدی باید بر اساس این تغییرات شکل گیرند و عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس نیز با درک این واقعیت ها بود.

وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیش از این با بیان اینکه متن توافقنامه دائم تجارت آزاد این اتحادیه با ایران نهایی شده و آماده طی مراحل امضا و تصویب در مجالس است،‌ گفت: این اتحادیه آماده است که حجم تجارت با ایران را به ۳۰ میلیارد دلار ارتقا دهد.
آندری اسلپنف افزود:‌ مذاکرات مربوط به متن توافقنامه دائم تجارت آزاد اتحادیه اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران به پایان رسیده و این بدان معنا است که متن این توافقنامه آماده طی کردن روندهای لازم شامل امضا و تصویب است که اعتقاد داریم سریع دنبال خواهد شد.

اتحادیهٔ اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.
پیش‌نویس توافقنامه بین ایران و اوراسیا بر سر اخذ تعرفه‌های صادراتی ترجیحی در ۵ ژوئیه ۲۰۱۷ در ایروان امضا شد. در سال ۲۰۱۸ توافقنامه موقت (برای مدت سه سال) در خصوص مشارکت این کشور با اوراسیا منعقد شد و از نیمه دوم سال ۲۰۲۱ مذاکرات برای انعقاد یک توافقنامه تمام عیار بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حال انجام است.
در آخرین تحول، تهران با تمدید قانون موافقنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری ایران و اوراسیا راه را برای تحقق این هدف هموار کرد.
آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اول خردادماه جاری در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی، «قانون سند الحاقی(پروتکل) تمدید موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و دولت‌های عضو» را که در جلسه علنی دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی تصویب و ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ به تایید شورای نگهبان رسیده بود، برای اجرا به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ کرد.
پیش از این، آلکسی اورچوک معاون نخست وزیر روسیه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ در حاشیه چهاردهمین مجمع اقتصادی بین المللی «روسیه - جهان اسلام: کازان فوروم» اعلام کرده است: اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) ممکن است زودتر از سایر کشورها به توافق بر سر تجارت آزاد با ایران دست یابد.
به گزارش ایرنا،وی در پاسخ به این سوال که اتحادیه اوراسیا با کدام کشورها به توافق برای تجارت آزاد نزدیکتر است، گفت: ما به توافق با ایران نزدیکتریم.