به گزارش صدای بورس، صندوقهای سهامی نوعی از صندوقهای سرمایه گذاری هستند که حداقل ۷۰ درصد از ترکیب داراییهای خود را در سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس یا فرابورس سرمایهگذاری میکنند.
تمرکز سرمایهگذاری صندوق سهامی بیشتر بر روی سهام است و به همین دلیل به آنها صندوق سهامی گفته میشود. از آنجا که سرمایهگذاری در سهام شرکتها به دلیل رفتار شرکتها و بازار بورس و تغییر قیمت روزانه، دارای ریسک میباشد پس سرمایه گذاری در صندوقهای سهامی نیز دارای ریسک خواهد بود. اما این میزان ریسک برای صندوقها، متفاوت است زیرا هر صندوق سهامی با توجه به استراتژیها و رویکردهای سرمایه گذاری خود ممکن است سهام شرکتهای مختلفی را در پرتفوی سرمایه گذاری خود داشته باشد. از همین رو محاسبه ریسک سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری سهامی نیز اهمیت ویژهای مییابد.
یکی از مهمترین معیارهای محاسبه ریسک در بازارهای مالی، معیار ارزش در معرض خطر (Value at Risk) است. ارزش در معرض خطر یک معیار سنجش ریسک است که حداکثر زیان مورد انتظار را در یک موقعیت سرمایه گذاری خاص و سطح اطمینان مشخص تخمین میزند. هدف از محاسبه ارزش در معرض خطر، هشدار به سرمایهگذاران در مورد حداکثر زیان احتمالی است که میتواند در آینده اتفاق بیفتد. این معیار نشان میدهد که در یک سطح اطمینان مشخص و در یک بازه زمانی مشخص، ارزش سبد دارایی حداکثر به چه میزان ممکن است کاهش پیدا کند.
با این تعاریف به سراغ محاسبه ریسک سرمایه گذاری یا همان ارزش در معرض خطر سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری سهامی میرویم. برای این منظور از قیمت هر واحد سرمایه گذاری (ارزش روز) در صندوقهای سرمایه گذاری سهامی طی بازه ۶ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ و بصورت روزانه استفاده و در نهایت، ارزش در معرض خطر ماهانه (با استفاده از ارزش در معرض خطر روزانه) محاسبه شده است. جدول ذیل ارزش در معرض خطر یا همان ریسک سرمایه گذاری در هر یک از صندوقهای سرمایه گذاری سهامی را به تفکیک نشان میدهد.
میتوان گفت ریسک سرمایه گذاری در صندوقهای سهامی در سال ۱۴۰۲ بصورت میانگین، ماهانه حدود ۷/۱۱ درصد بوده است. که این رقم برای سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری عدد نسبتا بالایی میباشد که شاید اصلیترین عامل آن، نوسانات زیاد بورس اوراق بهادار در سال ۱۴۰۲ و ریزش ۲۰ درصدی شاخص کل در این سال است.
از بین صندوقهای سرمایه گذاری، صندوقهای بخشی مفید (۷۴/۶ درصد)، اهرمی جهش فارابی (۸۹/۷ درصد) و آوای سهام کیان (۳۳/۸ درصد) دارای کمترین ریسک سرمایه گذاری و صندوقهای اهرمی کاریزما (۱۲/۱۹ درصد)، اهرمی توان مفید (۷۴/۱۷ درصد) و واسطهگری مالی یکم (۱۰/۱۷ درصد) دارای بیشترین ریسک سرمایه گذاری بودهاند. علت ریسک بالای سرمایه گذاری در برخی صندوقها به این دلیل است که این صندوقها دارای نوسان قیمتی بالایی در سال ۱۴۰۲ بودهاند و این نوسان بالا یا به تعبیری انحراف از میانگین بالا، موجب افزایش ریسک سرمایه گذاری آنها شده است.
ناگفته نماند که معمولا ریسک و بازدهی دو کفه ترازو هستند و سرمایه گذاریهایی که ریسک کمتری دارند ممکن است بازدهی به مراتب کمتری هم داشته باشند لذا ریسک سرمایه گذاری، تنها یکی از مولفههای مهم تاثیرگذار بر سرمایه گذاری در کنار سایر عوامل مهم دیگر همچون بازدهی، طول عمر صندوق، ترکیب داراییها و غیره است که یک سرمایهگذار برای سرمایه گذاری در صندوقها باید مد نظر قرار دهد.
- تهیه کننده: صندوق ۳۶۰
- شماره ۵۱۵ هفته نامه اطلاعات بورس