مهمترین مشکل حال حاضر در بازار سرمایه که اجازه نمیدهد سهمها به سمت ارزش ذاتی خود حرکت کنند نبود نقدینگی در بازار سرمایه است و بخشی از نبود آن که نه تنها در بازار سهام بلکه در خیلی از فعالیتهای تولیدی نیز تاثیر منفی در تامین سرمایه در گردش شرکتها گذاشته است، این است که دولت به واسطه کسری بودجه منابع را به سمت روشهای تامین مالی خود سوق داده است و نقدینگی مقداری در جامعه فریز شده و در بازار رکود ایجاد کرده است. یکی دیگر از عوامل عمده تأثیر کسر بودجه دولت را میتوان در دست اندازی گاه و بیگاه دولت به منابع درآمدی شرکتها جستجو کرد.
هرچه به پایان سال نزدیکتر میشویم دولت سعی میکند هم به نوعی تحقق درآمدهای خود را بیشتر کند و هم از طرفی ناچار است تخصیصها را بیشتر کند، به ویژه در بخش هزینهای، و هرچه این شکاف بیشتر شود ممکن است این تاثیر هم بیشتر شود.
اگر از سمت بودجه نگاه کنیم راهکار این است که دولت هزینههای اضافی را تا جای ممکن کاهش داده و بر اساس واقعیات بودجه را تنظیم کند. اگر از سمت بازار به این مساله نگاه کنیم، راهکار حل این مشکل به فعالان بازار بر میگردد. فرهنگی که در بازار غالب است و همه آماده فروش هستند و با کوچکترین اتفاقی سهام خود را میفروشند که چنین چیزی را در بازارهای دیگر کمتر شاهد هستیم.
در بازار مالی به دلیل شفافیت و رقابت و حسی که تابلو ایجاد میکند که فردا ممکن است قیمت سهم ارزان تر از امروز باشد، رقابت فروش ایجاد میشود اگر سمت فروش توسط فعالان بازار سرمایه کنترل شود و این فرهنگ و ذهنیت ایجاد شود که برای دارایی خود ارزش قائل شوند و به چشم یک ورقه سهامی به آن نگاه نکنند، با همین نقدینگی موجود سمت فروش کنترل خواهد شد ولی مادامی که هیجان و علاقه برای فروش داشته باشند خیلی سخت میتوان منابع برای بازار سرمایه تامین کرد.
- مهدی رادان - کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۵۱۸ هفته نامه اطلاعات بورس