بالاخره روز موعود فرارسید و بعد از گذشت ۱۸ سال انتظار وضعیت سهام عدالت بیش از سه میلیون و ۷۰۰ هزار سهامدار سهام عدالت که از سال ۱۳۸۴ فوت کرده‌اند...

به گزارش صدای بورس، بالاخره روز موعود فرارسید و بعد از گذشت ۱۸ سال انتظار وضعیت سهام عدالت بیش از سه میلیون و ۷۰۰ هزار سهامدار سهام عدالت که از سال ۱۳۸۴ فوت کرده‌اند با رونمایی از سامانه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث به نام «میراث» مشخص شد؛ سامانه‌ای که تست‌های فنی، امنیتی و پایداری خود را پشت سر گذاشت و قرار است در مرحله نخست با همکاری ۴۴ کارگزاری منتخب و ۲ بانک ملت و پارسیان به چالش‌های پیش روی ۱۵ میلیون نفر وراث متوفیان پایان دهد.

آغاز یک پایان
با رونمایی از سامانه «میراث» که هفته گذشته در دهمین نمایشگاه کیش اینوکس و با حضورئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، مدیر عامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، رئیس سازمان خصوصی سازی و سایر مقامات ارشد اقتصادی کشوربرگزار شد، انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث همانطور که پیش از این نیز وعده داده شده بود، به صورت رسمی آغاز شد تا از این طریق فرآیند پیچیده این بخش از سهام عدالت نیز پایان یابد. رونمایی از این سامانه درحالی صورت گرفت که پیش از این، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفته بود: با رونمایی از این سامانه و اعلام برنامه از طرف شرکت سپرده‌گذاری مرکزی برای زمانبندی مراجعه وراث، انتقال سهام متوفیان به وراث آنها به صورت رسمی آغاز می‌شود.
محمد باغستانی، مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی نیز، در اختیار داشتن برگه انحصار وراثت و سجامی بودن یکی از وراث را از مهم‌ترین مدارک برای مراجعه به شرکت‌های کارگزاری اعلام و تاکید کرده بود: این شرکت در این فرآیند از سرخط‌های شماره‌دار، هیچ پیامکی ارسال نخواهد کرد و مردم نباید به این گونه پیامک‌ها توجه کنند.
مهدی حاجی‌وند، دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت نیز پیش از این به هفته نامه بورس گفته بود: براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده قرار است سهام عدالت افراد متوفی، مرحله به مرحله و به ترتیب اولویت به وراث منتقل شود؛ به این صورت که در مراحل اول، سهام عدالت متوفیان سال ۱۳۸۵ و بعد از آن سال‌های ۱۳۸۶، ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۲ به وراث انتقال یابد. این گفته‌ها در حالی است که مصوبه تعیین تکلیف متوفیان سهام عدالت در آخرین جلسه شورای‌عالی بورس و در نخستین روزهای مهرماه صادر شد و در ۱۵ آبان ماه سال جاری به ایستگاه پایانی خود رسید.

ایستگاه پایان
با افزایش تعداد فوت‌شدگان سهام عدالت و ازدحام وراث برای دریافت سهام عدالت، سازمان بورس، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و قوه قضاییه راهی یافتند تا قصه انتقال سهام عدالت متوفیان پایان یابد. پیشتر وراث با مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت و انجام مراحل اداری برای دریافت سهام عدالت فرد متوفی اقدام می‌کردند اما با آزادسازی سهام عدالت وتوقف این روند، سازوکاری اندیشه شد تا وراث بدون مراجعه حضوری سهام عدالت فرد متوفی را دریافت کنند.
حالا اما با رونمایی از سامانه میراث، نه تنها انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث به صورت الکترونیک و با شرایط سهل‌تری صورت می‌گیرد بلکه بنا به گفته‌های مجید عشقی، رئیس سازمان بورس واوراق بهادار، این انتقال رایگان و بدون هیچ کارمزدی انجام خواهد شد فقط کافی است یکی از وراث با مدارک لازم به یکی از کارگزاری‌های منتخب مراجعه کند.

زمان پرداخت سودهای انباشته
با برنامه‌ریزی‌های انجام شده شرکت سمات و سازمان بورس دغدغه‌های وراث متوفیان درباره زمان واریز سودهای انباشته سهام عدالت نیز پایان می‌یابد چرا که براساس گفته‌های مهدی حاجی‌وند، دستیار ویژه رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در حاشیه نمایشگاه کیش اینوکس، با توجه به نیاز مالی وراث تلاش‌ها براین است که در نیمه اول ۱۴۰۳ سود انباشت شده به حساب ورثه واریز شود. البته او، با ذکر این نکته که برای واریز سود انباشت شده، باید شماره حساب، شماره موبایل و سایر اطلاعات ورثه به بانک مرکزی انتقال داده شود، تاکید کرده است: البته ممکن است مراحل راستی آزمایی حساب بانکی، کمی زمانبر باشد. اما به طور کلی؛ اگر مراحل اداری توسط وراث به درستی انجام شود، اصل سهام عدالت در بازه زمانی کوتاهی به آنها منتقل خواهد شد و احتمالا چند روز کاری بیشتر زمان نخواهد برد. با این تفاسیر، فرآیند پر پیچ وخم دریافت سهام عدالت متوفیان با رونمایی از سامانه میراث به آخر خط خود رسید و پس از آن قرار است هم فرآیند انتقال سهام متوفیان به وراث تسهیل شود وهم قصه ناتمام این بخش‌ سهام عدالت که به کلافی سردرگم تبدیل شده بود پایان ‌یابد.

نحوه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث
متقاضیان برای دریافت سهام عدالت متوفیان، باید چند مرحله را طی کنند. اولین مرحله، ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به آدرس
ddn.csdiran.ir است. در واقع متقاضیان بعد از ورود به این درگاه باید وارد بخش «امور مربوط به سهام عدالت متوفی» شوند و با وارد کردن کدملی، تاریخ تولد و تاریخ فوت متوفی در بخش «استعلام نوبت تشکیل پرونده»، نسبت به فرارسیدن زمان تشکیل پرونده متوفی مطلع شوند.
دراین صورت و تائید زمان تشکیل پرونده می‌توانند به دفاتر کارگزاری فعال، خدمات الکترونیک قضایی و یا پیشخوان‌های معرفی شده مراجعه کنند تا امکان پیگیری پرونده از طریق بخش «استعلام وضعیت پرونده» در درگاه یکپارچه برای تمامی وراث، قابل مشاهده باشد. البته ناگفته نماند که متقاضیان هنگام مراجعه به دفاتر اعلام شده باید مدارک زیر را به همراه داشته باشند:
۱- تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی
۲- اصل یا تصویر برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث تعیینی در گواهی حصر وراثت (با این توضیح که رسید متقاضی کارت ملی و یا گواهی شماره ملی ممهور به مهر سازمان ثبت احوال می‌تواند جایگزین کارت ملی باشد)
۳- اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی (در صورتی که مادر در عداد وراث باشد؛ مستنبط از بند ب ماده ۸۹۲ قانون مدنی برای کنترل حاجب، صفحات شناسنامه مربوط به تعداد فرزندان پدر و مادر متوفی نیز الزامی است)
۴- ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل وصیت‌نامه در صورتی که متوفی دارای وصیت نامه رسمی باشد و در گواهی حصر وراثت به آن اشاره شده باشد.

شماره ۵۱۸ هفته نامه اطلاعات بورس