به گزارش صدای بورس، فدراسیون بورسهای جهان (WFE) عملکرد ۹ ماهه بورسهای عضو در این فدراسیون را در جدیدترین گزارش خود منتشر کرده است که ارزش بازار بورسهای جهان، ارزش معاملات و تعداد شرکتهای پذیرفته شده در آنها مورد بررسی قرار گرفته است. فدراسیون بورسهای جهان درواقع وظیفه سازماندهی و ارتباط بین بازارهای بورس و سهام در کشورهای مختلف را، بر عهده دارد. در جدیدترین گزارش این فدراسیون وضعیت ارزش معاملات بورس تهران و فرابورس ایران شرایط خوبی نداشتند و نسبت به ژانویه ۲۰۲۳ به ترتیب افتهای ۵۳ و ۵۵ درصدی همراه بودند.
بر این اساس ارزش کل بورسهای عضو در این فدراسیون تا پایان ۹ ماهه ۲۰۲۳ بیش از ۱۰۱ تریلیون دلار شناسایی شده که نسبت به سپتامبر ۲۰۲۲ رشد داشته است. این در حالی است که مشکلات جهانی همچنان پابرجاست، جنگ بین حماس و رژیم صهیونیستی، جنک تجاری آمریکا و چین و جنگ روسیه و اوکراین از جمله تنشهای منطقهای است که بر بورسها تاثیرگذار است. همچنین تورم جهانی هم کاهش داشته است.
ارزش بازار بورسهای عضو wfe
طبق بررسی عملکرد ارزش بازارهای بورس در سه منطقه Americas (آمریکای شمالی، مرکــزی و جنوبــی)، APAC (آســیا- اقیانوســیه) و EMEA (اروپا-خاورمیانه- آفریقا)؛ ارزش بازار بورسهای منطقه Americas در سپتامبر سال ۲۰۲۳ حدود ۵۰ هزار و ۴۸۸ میلیارد دلار بوده است که نسبت به سپتامبر سال گذشته حدود ۱۲.۵ درصد رشد داشته است. در این منطقه بورس سانتیاگو با ارزش ۱۹۷ میلیارد دلاری بیشترین ارزش بازار را داشته است که نسبت به سپتامبر سال گذشته حدود ۳۳ درصد رشد داشته است. ارزش بورس جامایکا اما با افت ۹ درصدی به ۱۲ میلیارد دلار رسیده است که بیشترین رقم نزول ارزش را در این منطقه داشته است.
در منطقه APAC هم مجموع ارزش بازار ۳۱ هزار و ۸۳۳ میلیارد دلار شناسایی شده که نسبت به سپتامبر سال ۲۰۲۳ رشدی ۹.۵ درصدی از آن خود کرده است. بورس کره با رشد ۲۵.۵ درصدی بیشترین رقم رشد و بورس پاکستان با افت ارزش ۱۸.۳ درصدی بیشترین رقم کاهش ارزش را نسبت به سپتامبر سال گذشته داشتهاند. شرایط ارزش بورسها در منطقه EMEA هم نسبت به سپتامبر سال ۲۰۲۲ رشدی ۲۲ درصدی داشته است. ارزش بورس قزاقستان با ۱۳۱۱ درصد رشد، بیشترین رقم رشد را از آن خود کرده و بورس سیشل با افت ۶۰ درصدی بیشترین رقم کاهش را نسبت به سپتامبر سال گذشته داشته است. در این منطقه بورس تهران و فرابورس نیز به ترتیب با ارزش هزار و ۶۵۶ میلیارد دلاری و ۳۴۳ میلیارد دلار، ۴۵ و ۴۴ درصد رشد ارزش نسبت به سپتامبر سال گذشته داشتهاند.
نکته: براساس قیمت دلار آزاد که در محدوده ۵۰ هزار تومان در نوسان است، ارزش بازار سهام ایران در حال حاضر کمتر از ۱۴۵ میلیارد دلار است در حالیکه در آمارهای فدراسیون بورسهای جهان ارزش بازار سهام ایران بیش از هزار و ۶۵۶ میلیارد دلار اعلام شده است. بر این اساس مبنای محاسبه دلاری ارزش بازار بورس تهران و همچنین فرابورس ایران هنوز هم ارز ۴۲۰۰ تومانی یا همان «ارز جهانگیری» معروف است.
شرکتهای پذیرفته شده در بورسها
مجموع تعداد شرکتهای پذیرفته شده در بورسهای عضو فدراسیون بورسهای جهان (wfe) در سال منتهی به پایان سپتامبر ۲۰۲۳ با کاهش همراه بوده اســت.
بر این اساس منطقه EMEA بیشترین کاهش در پذیرش شرکتهای جدید را با افت ۸.۹ درصدی داشته است. به این صورت که ۱۳ هزار و ۱۹۳ شرکت در بورسهای این منطقه پذیرفته شدهاند که تعداد ۲ هزار و ۲۱۰ شرکت از آنها خارجی و ۱۰ هزار و ۹۶۳ شرکت هم داخلی هستند. در میان این افت پذیرش حتی بورسهای یورونکست با با هزار و ۹۴۱ شرکت، بورس لندن با هزار و ۸۶۷ شرکت و بورس نزدک هزار و ۲۳۸ شرکت که بیشترین تعداد پذیرش را داشتهاند هم نسبت به سپتامبر سال گذشته خود با افتهای منفی ۲، ۴ و یک درصدی همراه بودند. در همین منطقه اما عملکرد بورس تهران و فرابورس نسبت به سپتامبر ۲۰۲۳ با رشد همراه بوده است.
به این صورت که بورس تهران با ۳۸۴ شرکت پذیرفته شده داخلی و فرابورس ایران هم با ۱۸۷ شرکت پذیرفته شده داخلی رشدهای یک و ۱۱ درصدی نسبت به سپتامبر سال گذشته برخوردار بودند. لازم به ذکر که در بورس تهران و فرابورس ایران هیچ شرکت خارجی پذیرفته نشده است.
پس از آن بورسهای منطقه Americas با افت ۴.۳ درصدی تعداد ۱۰ هزار و ۹۱۶ شرکت را پذیرش کردند که هزار و ۶۹۲ شرکت خارجی و ۹ هزار ۲۲۴ شرکت هم داخلی بودند. بیشترین نزول مقدار پذیرش را هم بورس برمودا با کاهش ۲۳ درصدی در اسن منطقه داشته است که در پایان سپتامیر ۲۰۲۳ تنها ۱۰ شرکت داخلی و ۲۳ شرکت خارجی در آن پذیرش شدهاند.
منطقه APAC اما در این مدت خلاف جهت دو منطقه دیگر حرکت کرده و نسبت به سپتامبر سال گذشته نه تنها افت نداشته بلکه با رشدی ۰.۷ درصدی هم همراه بوده است. در این منطقه تعداد ۳۱ هزار و ۱۷۴ شرکت در بورسها پذیرفته شدهاند که ۷۵۹ شرکت خارجی و ۳۰ هزار و ۴۱۵ شرکت هم داخلی بودند. بیشترین رشد پذیرش را هم بورس هند داشته که نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۲۲ توانسته ۶.۶ درصد رشد را کسب کند. در این میان بورس قزاقستان بیشترین افت را داشته است؛ به گونهای که تنها ۱۲۱ شرکت در آن پذیرفته شده است و نسبت به سپتامبر ۲۰۲۲ حدود ۱۸ درصد کاهش داشته است.
نکته: در بسیاری از بورسهای جهان تنها شاهد حضور شرکتهای بومی و داخلی هســتیم، اما در برخی بورسها، شرکتهای خارجی نیز پذیرفته شدهاند و به طور معمول تعداد این شرکتها کمتر از شرکتهای داخلی است.
ارزش معاملات بورسهای عضو wfe
بررسی آمار معاملات در ۹ ماهه ابتدایی سال نشان میدهد که مجموع معاملات در منطقه Americas با رشد ۹.۴ درصدی همراه بوده که به حدود ۴ هزار و ۴۱۰ میلیارد دلاری در ماه سپتامبر رسیده است. این منطقه از نظر تنوع آمار معاملات بسیار قابل توجه اســت. ارزش معاملات بورس گروه میاکس در پایان سپتامبر ۲۰۲۳ حدود ۱۲۶ میلیارد دلار بوده که نسبت به ژانویه سال ۲۰۲۳ با حدود ۷۲ درصد رشد همراه بوده است. در این میان ارزش معاملات بورس لاتینکس نسبت به ژانویه سال ۲۰۲۳ افتی ۸۷ درصدی را ثبت کرده است و ارزش معاملات آن در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ که ۹ ماه نخست سال محسوب میشود، به ۹ میلیون دلار رسیده است. در منطقه APAC هم ارزش معاملات با صعودی ۱۰.۴ درصدی نسبت به ژانویه ۲۰۲۳ به حدود ۳ هزار و ۴۴۰ میلیارد دلار رسیده است که بورس هوچیمین با رشد ۱۷۴ درصدی و همچنین بورس تایوان با رشد ۱۰۱ درصدی بیشترین رشد ارزش معاملات را داشتهاند. در این میان ارزش معاملات بورس باکو به ۰.۱۱ میلیون دلار رسیده که افتی ۶۳ درصدی نسبت به ژانویه سال ۲۰۲۳ داشته است.
در منطقه EMEA ارزش معاملات نسبت به ژانویه افتی ۱۳.۳ درصدی ۲۰۲۳ داشته که مجموع آن تا پایان سپتامبر ۲۰۲۳ به حدود ۹۰۳ میلیارد دلار رسیده است. بیشترین ارزش رشد معاملات نسبت به ژانویه ۲۰۲۳ در این منطقه متعلق به بورس سیشل در آفریقا با رشد ۱۹۵۰ درصدی است. همچنین بیشترین کاهش را در همین مدت بورس لوساکا با افت ۷۷ درصدی داشته است. بورس تهران نیز که در منطقه EMEA قرار دارد، افت ۵۳ درصدی داشته و ارزش معاملات آن نسبت به ژانویه ۲۰۲۳ به ۱۴ میلیارد دلار رسیده و فرابورس ایران هم در همین مدت افت ۵۵ درصدی داشته و ارزش معاملات آن در سپتامبر ۲۰۲۳ به ۷ میلیارد دلار رسیده است.
- نگین عظیمی - خبرنگار
- شماره ۵۲۱ هفته نامه اطلاعات بورس