علیرضا تاجبر، در گفتوگو با صدای بورس گفت: رکود حاکم بر فضای اقتصادی کشور، در سال ۹۵ تجربه شد به طوری که در همان سال نیز تصمیمگیران کشور رکود را بر تورم ترجیح دادند که این موضوع باعث شد فنر تورم در سال های ۹۷ و ۹۸ رهاو شاهد تورم افسارگسیخته باشیم.هرچند در همان سال شاخص بازار سهام رشد قابل توجهی داشت.
وی ادامه داد: باید توجه داشت در مورد نرخ ارزکه دولت در صدد تثبیت آن است و هزینه بالایی برای آن پرداخت میکند نیز همانند تجربه تورم در سال های گذشته ادامه دار نخواهد بود و در آینده شاهد افزایش نرخ ارز خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری رهپویان سرمایه ایرانیان تاکید داشت: باید توجه داشت که کشور وارد سومین سال رکود در بازار سرمایه شده و دوره این رکود پایان خواهد یافت و تجربهای که در سالهای گذشته داشته ایم نشان میدهد که سرمایهگذاران با صبر خود توانستند سودی بالاتر از نرخ تورم کسب کنند. بنابراین با وجود تمام تنگناها و مشکلات در بازار سرمایه همچنان سهامهای بزرگ و وابسته به نرخ ارز و بازارهای جهانی به سرمایهگذاران توصیه میشود و امید است که سرمایهگذاری در آن نمادها منجر به سودآوری سهامداران شود.
رابطه بودجه و بازار سرمایه
وی افزود: عموما بودجه از چند زاویه بر بازار سرمایه اثرگذار است و از همه مهمتر انتشار اوراق قرضه دولت و تامین سرمایه دولت از این بازار است و باید مشاهده که چه ارقامی در سند بودجه تصویب میشود و این عدد نسبت به گذشته چه میزان رشد کرده است.
تاجبر ادامه داد: دومین مساله نرخ تسعیر ارز است که بر شرکتهای صادراتی بسیار موثر است و با توجه به کاهش میزان فروش نفت در لایحه بودجه، نرخ تسعیر ارز اهرمی است که در بودجه میتوان برآن تمرکز کرد و انتظار میرود که قیمت آن افزایش یابد.
کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: مساله بعدی حق انتفاع معادن است و اکنون معادن منتظر تعیین این رقم هستند و اثر آن را در سال آینده مشاهده کنند و امیدواریم افزایش چشمگیری نداشته باشد. موضوع دیگر میزان اثر افزایش حقوقها یک عامل موثر دیگر بر شرایط اقتصادی کشور و شرکتهاست.
وی تشریح کرد: لایحه بودجه ۱۴۰۳ انقباضی است و یک ابهام در آن دیده می شود. به عنوان مثال مطالبه مالیاتی دولت از سود حاصل از خرید و فروش سهام و سرمایهگذاری واحدهای سرمایهگذاری در صندوقها است که در صورت تصویب اثر منفی بر بازار خواهد داشت. باید توجه داشت که سرمایهگذاران و معاملهگران در این بازار با عنوان پرداخت مالیات نیمدرصدی فروش سهام، بیش از فعالان سایر بازارها مالیات میپردازند و در پرداخت مالیات پیشگام بوده و امید است که افزایش مالیاتی صورت نگیرد تا بار مضاعفی بر دوش بازار سرمایه تحمیل نشود.
لزوم بازگشت اعتماد به بورس
این کارشناس بازارسرمایه گفت: در کشور حدود ۶۰ میلیون متر مکعب گاز تولید میشود و این میزان در حال افزایش است و بحثی که در سالهای گذشته وجود داشت این بود که صنایع ما که عمدتا بورسی هستند، رانت انرژی یعنی گاز دریافت میکنند. با اتفاقی که برای نرخ خوراک پتروشیمی رخ داد و نرخ ها پلکانی محاسبه می شود، رانت انرژی کاملا در حال از بین رفتن از بازار سرمایه است. اگر نرخ بهای تمام شده در صورت مالی شرکتها بررسی شود، نرخ گاز اثر بزرگی ندارد و اگر هر اتفاقی که برای نرخ گاز رخ دهد تجربه سال های گذشته نشان داده که تاثیر آن بر سهم بوده است. بنابراین نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
تاجبر در انتها افزود: متاسفانه در سه سال اخیر شاهد موج بیاعتمادی به بازار سرمایه بوده ایم و با وجود صحبتهایی که میشود در عمل حمایتی صورت نمیگیرد و حتی شاهد اقداماتی بر ضد بازار سرمایه در دولت ها بوده ایم که باعث ایجاد بی اعتمادی بیشتر در بورس شد. اما اصلاح قیمتی در بازار سرمایه در کنار نقدشوندگی باعث شده است که بازار سرمایه به بازاری جذاب برای سرمایهگذاری تبدیل شود و امیدواریم که تمهیداتی از سوی مسئولین صورت گیرد که شاهد برگشت اعتماد سرمایهگذاران باشیم.