به گزارش صدای بورس، بر اساس وعدههای داده شده، مرحله اول سود سهام عدالت به حساب مشمولان واریز شد. طبق آمار اعلام شده از سوی شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، در این مرحله بیش از ۴۳ میلیون سهامدار سود سهام عدالت خود را دریافت کردند اما در این میان تعداد زیادی از افراد بنا به آنچه شماره شبای نامعتبر، حساب بانکی مسدود، راکد، مشترک (دو امضا)، ارزی و بلندمدت نامیده میشود همچنان موفق به دریافت سود سهام عدالت خود نشدهاند. از این رو، این گروه از افراد میتوانند با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) اطلاعات خود را بروزرسانی کنند تا شرکت سپردهگذاری مرکزی در مرحله بعدی سود سهام عدالت را به حسابشان واریز کند. وراث متوفیان سهام عدالت نیز با ثبت مدارک خود در سامانه میراث تا اوایل اسفند و یا بروزرسانی اطلاعات خود میتوانند تمامی سود سنوات گذشته را دریافت کنند.
پایان مرحله اول سود سهام عدالت
هر چند تا پیش از این، پرداخت سود سهام عدالت با اما واگرهای زیادی روبه رو بود، اما بالاخره مرحله اول این سود طبق وعدههای داده شده سازمان بورس در آذرماه واریز شد تا یکی دیگر از ابهامات موجود در پرونده سهام عدالت برطرف شود. پیش از این، مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه بر اساس مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار، سود سهام عدالت مربوط به سال مالی منتهی به ۲۹ اسفندماه ۱۴۰۱ شرکتهای سرمایهپذیر، در دو مرحله به حساب دارندگان سهام عدالت واریز خواهد شد، گفته بود: پرداخت سود سهامداران مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت از ۲۳ آذرماه آغاز و به مدت ۴۸ ساعت ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه مبلغ سود پرداختی در مرحله اول با توجه به میزان سبد سهام عدالت هر سهامدار متفاوت خواهد بود، اضافه کرده بود: دارندگان سبد سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی مبلغ ۶۸۱ هزار تومان، ۵۳۲ هزار تومانی مبلغ ۷۳۶ هزار تومان و سبد سهام یک میلیون تومانی یک میلیون و ۳۸۵ هزار تومان سود دریافت خواهند کرد. البته عشقی این را هم اضافه کرده بود: مبالغ فوق به صورت علیالحساب است، و باقیمانده سود سهام عدالت پس از تکمیل واریزی شرکتهای سرمایهپذیر تا پایان سال به حساب سهامداران واریز خواهد شد. حالا هم محمد باغستانی، مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) از پرداخت سود به بیش از ۴۳ میلیون سهامدار سهام عدالت خبر داده وگفته است: فرآیند مرحله نخست واریز سود سهام عدالت پایان یافت و در این مرحله به حساب ۴۳ میلیون و ۷۲۴ هزار و ۴۵۱ سهامدار سود واریز شد. وی تاکید کرده بود: سهامدارانی که در سبد سهام خود مبلغ ۴۵۲، ۴۹۲ و ۵۳۲ هزار تومان دارند، به ترتیب ۶۲۶، ۶۸۱ و ۷۳۶ هزار تومان سود دریافت میکنند.
زمان واریز مرحله دوم سود سهام عدالت
آنطور که اعلام شده قرار است مرحله دوم سود سهام عدالت تا پایان سال واریز شود. بر اساس اعلام باغستانی، سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت سپرده گذاری مرکزی مکاتبات و مذاکرات لازم برای دریافت کل سود از شرکتهای سرمایه پذیر را انجام خواهد داد تا پایان سال باقیمانده سود این گروه از سهامداران به حساب آنها واریز شود.
واریز سود به وراث متوفیان
با اقدامات انجام شده از سوی متولیان سازمان بورس و شرکت سپرده گذاری مرکزی، فرآیند نقل و انتقال دارایی بیش از سه میلیون و ۷۰۰ هزار سهامدار عدالت که از سال ۱۳۸۴ فوت کردهاند نیز تسهیل شده است. از این رو، بر اساس اعلام مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی، وراث این گروه از سهامداران که در طول هفتههای گذشته به شعب شرکتهای کارگزاری و یا بانک های منتخب مراجعه و اطلاعات خود را در سامانه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث (میراث) ثبت کرده بودند، در مرحله اول، سود سهام عدالت متوفیان خود را دریافت کردند. اما برای آن گروهی از وراث که تا کنون موفق به ثبت نام در سامانه میراث و ارائه مدارک مورد نیاز نشده اند، تا اوایل اسفندماه امسال مهلت دارند با مراجعه به شعب شرکتهای کارگزاری و یا بانکهای منتخب، مدارک خود را در سامانه میراث ثبت کنند، تا بتوانند سود سنوات گذشته را دریافت کنند.
واریز سود به هر دو گروه مستقیم و غیر مستقیم
بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، در مرحله اول، برای هر دو گروهی که روش مستقیم و غیرمستقیم را برگزیده بودند نیز سود سهام عدالت واریز شده است. اما در این میان، بیش از یک میلیون سهامدار سهام عدالت همچنان با مشکل شماره شبای معتبر روبه رو هستند که با ثبت نام در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (sejam.ir) میتوانند در فرایند دریافت سود در دورههای بعدی قرار گیرند.
دلایل واریز نشدن سود سهامداران
شماره شبای معتبر، حساب بانکی مسدود، راکد، مشترک (دو امضا)، ارزی و بلندمدت یکی از مولفههای مهم در واریز سود سهام عدالت ذکر شده است. دراین میان، دارندگانی که تا کنون موفق به دریافت سود سهام عدالت خود نشدهاند با ویرایش شماره شبا در سامانه سجام، میتوانند سود مرحله اول را به صورت یکجا با مرحله دوم دریافت کنند.
مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی، تاکید کرده است: افرادی که سود خود را دریافت نکردهاند، میتوانند با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) اطلاعات خود را بروزرسانی کنند تا شرکت سپردهگذاری مرکزی در مرحله بعدی سود این افراد را به حسابشان واریز کند. محمود حسنلو، معاون فناوری و توسعهی نوآوری شرکت سپردهگذاری مرکزی نیز اشکال در شماره شبا را از دلایل واریز نشدن سود سهام عدالت ذکر کرده و گفته است: آن دسته از دارندگان سهام عدالت که موفق به دریافت سود سهام عدالت نشدهاند باید نسبت به ویرایش شماره شبا در سامانه سجام اقدام کنند تا پایان سال سود سهام عدالت یک جا برایشان واریز شود. وی همچنین، سجامی شدن وراث را یکی از دلایل انتقال سهام عدالت متوفیان برشمرد و توضیح داد: برای معامله دارایی سهام عدالت متوفیان، حتما یکی از ورثه باید سجامی باشد تا بتوانند سودهای سنوات گذشته و امسال را با یک جا دریافت کنند. موضوع مهم دیگر مورد اشاره حسنلو درباره پیامکهای ارسالی سهام عدالت از سوی کلاهبرداران است. وی دراین باره خطاب به تمامی دارندگان سهام عدالت این موضوع را یادآوری می کند که برای واریز سود به مشمولان سهام عدالت از جمله متوفیان، جاماندههاو سایر دارندگان سهام عدالت، هیچ پیامکی در سراسر کشور ارسال نمیشود.
شرکتهایی که سود سهام عدالت را پرداخت نکردند
از میان شرکتها تنها سه شرکت سود سهام مشمولان سهام عدالت را پرداخت نکردهاند. براساس اظهارات باغستانی، «گروه مپنا، فجر انرژی خلیج فارس و گروه سرمایهگذاری صنعتی ایران» سود مشمولان سهام عدالت را به حسابهای شرکت سپردهگذاری مرکزی واریز نکردند. وی اظهار امیدواری کرد که این سه شرکت نیز تا اواسط اسفندماه امسال سود این گروه از سهامداران را پرداخت کنند تا بتوانیم کل سود سهامداران عدالت را تا پایان سال به حساب آنها واریز کنیم.
نحوه انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث
وراث برای نقل و انتقال سهام متوفیان از طریق سامانه میراث باید از چند مرحله که از سوی شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام شده عبور کنند. مهمترین و اصلیترین موضوع دراین میان، سجامی بودن یکی از وراث است. از این رو، آنها با ورود به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به آدرس ddn.csdiran.ir باید وارد بخش «امور سهام عدالت متوفی» شده و با وارد کردن کدملی و تاریخ تولد متوفی در بخش «استعلام نوبت تشکیل پرونده» نسبت به زمان فرا رسیدن تشکیل پرونده و نوع دارایی متوفی آگاهی لازم را کسب کنند. پس ازگذر از این مرحله در صورت تائید زمان تشکیل پرونده میتوانند با مراجعه به یکی از دفاتر کارگزاری مورد تایید یا بانکهای ملی، ملت، پارسیان و تجارت تشکیل پرونده و پرونده خود را از طریق بخش «استعلام وضعیت پرونده» در درگاه یکپارچه برای تمامی وراث، پیگیری کنند.
مدارک لازم
وراث برای انتقال دارایی سهام عدالت متوفیان باید با در دست داشتن مدارک لازم به یکی از دفاتر کارگزاری یا شعب بانکهای مورد تایید سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه مراجعه کنند. مدارک مورد نیاز شامل؛ تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی، اصل یا تصویر برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث تعیینی در گواهی حصر وراثت (با این توضیح که رسید متقاضی کارت ملی و یا گواهی شماره ملی ممهور به مهر سازمان ثبت احوال میتواند جایگزین کارت ملی باشد)، اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی (در صورتی که مادر در عداد وراث باشد؛ مستنبط از بند ب ماده ۸۹۲ قانون مدنی برای کنترل حاجب، صفحات شناسنامه مربوط به تعداد فرزندان پدر و مادر متوفی نیز الزامی است) و ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل وصیت نامه رسمی شخص متوفی در صورت دارا بودن و درج گواهی حصر وراثت است.
سامانه سجام چیست؟
سجام یک سامانه زیر ساختی برای شناسایی مشتریان برای ورود به باشگاه بزرگ بازار سرمایه است که تمام فعالان این بازار اعم از «سرمایهگذاران، مشتریان و مدیران نهادها» در این سامانه، فقط یک بار برای همیشه اطلاعات خود را در آن ثبت خواهند کرد و پس از احراز هویت حضوری و غیر حضوری قادر به دریافت خدمات مبتنی بر دادههای تایید شده خواهند بود. بر اساس این گزارش، از طریق این سامانه اطلاعات هویتی، شماره حساب، شماره موبایل، آدرس الکترونیکی و اقامت دایمی فرد ثبت میشود و از آن به بعد هیچ نهاد مالی نیازی به دریافت مجدد اطلاعات آن سهامدار را ندارد. سهامداران میتوانند با مراجعه به سایت www.Sejam.ir ثبت نام و احراز هویت سجام را به صورت الکترونیکی انجام دهند.
مزایای سجامی شدن
«دریافت کد معاملاتی برای ورود به بازار سرمایه، دریافت سودهای جاری، سنواتی و سود سهام عدالت، امکان ورود به درگاه ذینفعان بازار سرمایه و استفاده از خدمات آن شامل میز خدمت الکترونیک، مشاهده و گزارش دارایی، دریافت گواهی سهام، لیست مجامع و برگزاری مجامع به صورت الکترونیک، گزارش سودهای پرداخت شده، تاریخچه سود سهام عدالت و گزارش حق تقدم استفاده نشده» از جمله مزایای ویژه ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام به شمار میرود.
شماره ۵۲۴ هفته نامه اطلاعات بورس