مدیر تحلیل و مطالعات اقتصادی شرگت سرمایه گذاری توسعه توکا گفت: در حال حاضر، بازار جهانی مواد اولیه، به ویژه اوره، با چالش‌ها و دینامیک‌های پیچیده‌ای مواجه است. توقف صادرات توسط برخی کشورها، درگیری‌های منطقه‌ای، و نگرانی‌های مرتبط با امنیت غذایی، به سرعت تأثیرات خود را در این صنعت نشان داده‌است.

الهه ظفری در گفت و گو با «صدای بورس» در خصوص کاهش ذخایر اوره در سطح جهان و تاثیرات آن گفت: ذخایر جهانی اوره به دلایل مختلفی از جمله کاهش تولید و صادرات تامین کننده‌ های عمده این ماده در سطح جهان کاهش داشته است، کشور چین از جمله کشورهایی است که تعلیق صادرات را به دلیل افزایش قیمت داخلی اوره اعمال کرده وهدف از تعلیق صادرات و عرضه بیشتر داخلی کنترل قیمت بود.

وی ادامه داد: از دیگر عوامل تاثیرگذار در کاهش این ذخایر درگیری بلند مدت روسیه و اوکراین بوده است. در طی سال گذشته افزایش قیمت اوره،تقاضا را هم تحت تاثیر قرار داده و با خروج گروهی از مصرف کننده های غیر پایدار از بازار عرضه کننده ها ، عرضه را هم تا حدودی کاهش داد.

ظفری به دیگر عوامل تاثیرگذار در عرضه اوره اشاره کردو افزود:‌ از دیگر موضوعات مهم در جهان امنیت غذایی است. زمانی که عرضه اوره کاهش یابد انتظار کاهش برداشت محصولات در سال آینده دوراز ذهن نیست ،حتی اگر از مقدار برداشت محصولات هم کاسته نشود با کاهش کیفیت قابل توجه این محصولات ، مجدد امنیت غذایی را تحت تاثیرخود قرار می دهد.

مدیر تحلیل و مطالعات اقتصادی شرکت سرمایه گذاری توسعه توکا با توجه به میزان عرضه ، افزایش و کاهش قیمت این ذخایر افزود:‌ با کاهش زمین زیر کشت و کیفیت محصولات غذایی می تواند تاثیری برپایین بودن عرضه اوره وافزایش قیمت شود و همچنین افزایش قیمت این ماده و در دسترس بودن آن را تحت تاثیر قرار دهد یعنی چرخه ای که باعث افزایش قیمت و کاهش عرضه می شود و در نتیجه بخش کشاورزی را متاثرکرده و به امنیت غذایی آسیب می زند.

وی تصریح کرد:‌ در حال حاضر با توجه به اینکه جهان پس از عبور از بحث کووید هنوز نتوانسته به صورت کامل خودش را ریکاوری کند ، هر بحران دیگر در زنجیره تامین و در بازارهای جهانی بویژه امنیت غذایی می تواند یک وضعیت بحرانی را مجدد برای کل اقتصاد های جهان بوجود آورد و مشکل و رکودی که صنعت درگیر آن است را عمیق تر خواهد کرد.

ظفری در خصوص دسترسی به این مواد اولیه و روند تولید پتروشیمی ها گفت: ایران دسترسی به مواد اولیه تولید اوره یعنی متان را دارد و پتروشیمی ها فعالیت مطلوبی در این حوزه دارند و حرکت به سمت صادرات و تامین اوره در سطح جهانی می تواند یک فرصت بالقوه ای باشد اما بخاطر سیاست های داخلی که در خصوص نرخ گاز اتخاذ می شود و صنعت اوره به دلیل گپ حاشیه سود بالایی که نسبت به خوراک آن دارد کمتر نسبت به صنایع دیگر از بحث گاز آسیب دیده است اما این موقعیتی را بوجود نمی آورد که وضعیت نرمال و مفیدی برای صنعت باشد و این تغییر سیاست ها ؛ گازرسانی را به پتروشیمی های تولیدکننده اوره با مشکل روبرو می کند و قطعی گاز و نرخ که از حالت تعادلی و جهانی بالاتر گرفته می شود بخاطر سیاست های داخلی است که باعث آسیب به این صنعت می شود.

مدیر تحلیل و مطالعات اقتصادی شرکت سرمایه گذاری توسعه توکا در مورد روبرویی با بحران ها و وضعیت شرکت ها با کاهش این ذخایر و قطعی گاز افزود: در چنین مواقعی که جهان با بحران روبرو می شود و با دسترسی به بهای تمام شده مناسب می توان وضعیت بهتری داشت و همچنین با صادرات جهان حاشیه سودی را برای این شرکت ها ایجاد کرد این موضوع باعث از بین رفتن سیاست های نامناسب می شود.

وی در پایان گفت: اما آن چیزی که بطور کلی می توان به آن اشاره کرد بحث قطعی خوراک گاز برای این پتروشیمی ها است که باید حل شود و با سرد شدن هوا که هرکدام از این شرکت ها بیانیه ای در خصوص قطعی گاز دادند عرضه آنها باعث کاهش می شود در صورتی که آنها می توانستند در ظرفیت های قبلی خودشان تولید را داشته باشند و فرصت مناسبی برای جبران کسری بازار بود اما با توجه به اینکه این شرکت ها خود در شرایط مساعدی به سر نمی برند شاید از این فرصتی که بوجود آمده نتوانند به خوبی استفاده کنند.

خبرنگار: یگانه چراغی