آمارها نشان می دهد در پایان سال جاری میلادی بازار سهام آمریکا با ارزشی معادل ۴۵ تریلیون دلار همچنان بزرگ ترین بازار سهام فعال دنیا است و بازار سهام ایران با ارزشی نزدیک به ۱۸۷ میلیارد دلار در رده بیست و هشتم دنیا قرارگرفته است.

به گزارش صدای بورس، یک اصطلاح رایج در علم اقتصاد می گوید بورس دماسنج اقتصاد هر کشوری است، به این معنا که نوسان ها و تغییرات بورس ها و همین طور اندازه آنها نشان می دهد اقتصاد یک کشور در چه وضعیتی است.

بر همین اساس در طول چند دهه گذشته بسیاری از کشورها تمرکز بسیار بالایی بر توسعه بازارهای مالی از جمله بورس های خود گذاشته اند و این موضوع منجر به افزایش ارزش بورس های جهان شده است. به طوری که تازه ترین آمارها نشان می دهد که ارزش کل بورس دنیا در حال حاضر به ۱۰۰ تریلیون دلار رسیده است. در چنین شرایطی بازار سهام آمریکا همچنان بزرگ ترین بازار سهام دنیا است و چین در رتبه دوم قرار گرفته است.

بزرگ ترین بورس های دنیا

آن طورکه آمارها نشان می دهد در پایان سال جاری میلادی ارزش کل بورس نیویورک به ۲۵.۳ تریلیون دلار و ارزش بازار بورس نزدک آمریکا به ۲۰ تریلیون دلار رسیده است که نشان می دهد در حال حاضر ارزش بازار سهام آمریکا رقمی در حدود ۴۵.۳ تریلیون دلار است.

بعد از بازار سهام آمریکا بورس های چین در رتبه دوم قرارگرفته اند. طبق اطلاعات موجود درپایان سال ۲۰۲۳ میلادی ارزش بورس شانگهای به ۶.۴ و بورس شنزن چین به ۴.۶ تریلیون دلار رسیده که بیانگر آن است که چین با ۱۱ تریلیون دلار بعد از آمریکا بزرگ ترین بازار سهام دنیا را در اختیار دارد.بازار سهام اروپا با عنوان یورونکست و بورس ژاپن نیز به ترتیب با ارزشی معادل ۶ و ۵.۴ تریلیون دلاردر رتبه های بعدی قرار دارند.

وضعیت بازار سهام ایران

بازار سهام ایران یک بازار رو به توسعه است که در طول سال های گذشته با رشد محسوسی مواجه شده است. آن طور که آمارها نشان می دهد ارزش کل بازار سهام در دهه ۸۰ رقمی درحدود ۴۰ میلیارد دلار بود اما این رقم در پایان سال ۲۰۲۳ میلادی با احتساب ارزش کل بورس تهران و فرا بورس به ۱۸۷ میلیارد دلار رسیده است که از این رقم ۱۵۰ میلیارد دلار مربوط به بورس تهران و ۳۷ میلیارد دلار مربوط به فرا بورس ایران است.

این ارقام نشان می دهد که بازارسهام ایران در پایان سال ۲۰۲۳ در رده ۲۸ دنیا از نظر اندازه قرارگرفته است. در حال حاضر بورس عربستان با ارزشی معادل ۲.۹ تریلیون دلار بزرگ ترین بورس منطقه است که بخش بزرگی از این ارزش مربوط به سهام شرکت نفتی آرامکو است. بعد از عربستان، بورس های ابوظبی امارات و استانبول ترکیه به ترتیب با ارزشی معادل ۶۹۰ و ۳۷۱ میلیارد دلار در رده های دوم و سوم و بالاتر از ایران قرار گرفته اند.

بورس استانبول در سال جاری میلادی با ۲۷ درصد رشد هفتمین بورس پرسرعت جهان از نظر رشد بوده است. با توجه به پتانسیل های موجود در بازار سهام ایران و تنوع صنایع به نظر می رسد در صورت توجه بیشتر مقامات بازار سرمایه به توسعه بازار های مالی، ارزش بازار سهام می تواند به سرعت به رده های بالای منطقه صعود کنند. در سال ۱۳۹۹ و در زمانی که شاخص بورس به اوج رسیده بود، ارزش کل بازار سهام به ۴۲۵ میلیارد دلار رسیده بود که بیش از ۲ برابر ارزش فعلی بازار سهام است اما به دلیل نزول های فرسایشی شاخص کل، ارزش بازار سهام نیز در این مدت نصف شده است.

ماه پیش بلومبرگ در گزارشی درباره پتانسیل های رو به رشد بازار سهام ایران نوشت: بازار سهام ایران با حضور بیش از ۶۰۰ شرکت در ۵۰ صنعت، بزرگ‌ترین بورس ناشناخته دنیا است که جای توسعه زیادی دارد.

بیشترین میزان رشد

در کنار اندازه بورس های دنیا که یکی از مهمترین مولفه های اقتصادی است میزان رشد بازارهای سهام در دنیا مولفه ای است که نشان می دهد که نهادهای مالی در کشور ها تا چه اندازه در مسیر رشد گام برمی دارند. آن طور که آمارها نشان می دهد در سال ۲۰۲۳ میلادی بورس آستانه قزاقستان با ۷۰۰ درصد رشد بیشترین رشد را در میان کل بورس های دنیا داشته است و بعد از آن بورس کشور بوتسوانا در آفریقا و بورس مصر به ترتیب با ۴۳ و ۴۱ درصد رشد در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.بعد از آن بورس های بخارست رومانی،سریلانکا و غنا در رتبه های بعدی قرار دارند.

ارزش کل بورس های دنیا درپایان سال ۲۰۲۳ میلادی- ارقام به میلیون دلار

نام بورس

ارزش بورس

بورس نیویورک آمریکا

۲۵۳۰۰۹۴۲

بورس نزدک آمریکا

۱۹۹۷۵۸۳۱

بورس شانگهای چین

۶۳۹۶۵۶۸

یورونکست اروپا

۶۰۴۳۴۴۱

بورس ژاپن

۵۴۶۷۴۰۴

بورس شنزن چین

۴۶۷۶۰۷۱

بورس هنگ کنگ

۳۹۳۰۹۷۲

بورس ملی هند

۳۷۰۸۵۸۴

بورس عربستان

۲۹۲۶۹۱۹

بورس تی ام ایکس کانادا

۲۶۷۱۳۸۸

بورس سوئیس

۲۰۰۶۸۴۵

دویچه بورس آلمان

۱۸۸۵۰۰۱

بورس نزدک اروپا

۱۷۴۲۸۷۶

بورس استرالیا

۱۶۵۰۸۸۹

بورس کره جنوبی

۱۶۰۱۲۹۰

بورس تایوان

۱۵۵۴۲۷۱

بورس ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی

۹۰۱۱۲۵

بورس برزیل

۸۸۱۷۸۰

بورس ابوظبی امارات

۷۶۰۱۵۲

بورس بی ام ای اسپانیا

۶۶۵۶۱۴

بورس سنگاپور

۵۵۶۵۶۲

بورس تایلند

۴۸۰۵۷۶

بورس مکزیک

۴۷۶۰۲۰

بورس استانبول

۳۷۱۳۵۱

بورس مالزی

۳۵۷۲۶۱

بورس فیلیپین

۲۱۹۰۰۴

بورس رژیم صهیونیستی

۲۱۲۲۲۰

بازار سهام ایران

۱۸۶۹۴۰

منبع: روزنامه همشهری