به گزارش صدای بورس، صندوقهای سرمایهگذاری یکی از مناسب ترین گزینههای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس به شمار میروند. صندوقها برای افرادی که از دانش کافی برای سرمایهگذاری برخوردار نیستند یا به دلیل مشغله کاری، امکان تحلیل و بررسی بازار را ندارند و قصد کسب سود از بازارهای مالی را دارند، بسیار مناسب هستند.
صندوقهای سرمایهگذاری داراییهای خود را در بازارهای مختلفی مانند بورس، طلا، اوراق بدهی، سپرده بانکی و... سرمایهگذاری میکنند. بنابراین سرمایهگذاری در صندوق برای علاقهمندان، با هر درجه از ریسکپذیری امکانپذیر است. داراییهای خرد افراد در این صندوقها جمعآوری و توسط تیمی متشکل از تحلیلگران حرفهای و باتجربه، مدیریت میشود. داراییهای صندوق مانند سهام شرکتها، به بخشهای کوچکی تقسیم میشود که به آن «واحد سرمایهگذاری» میگویند و هر سرمایهگذار بر اساس میزان دارایی، مالک تعدادی از واحدهای سرمایهگذاری صندوق میشود. همچنین فرآیند خرید و فروش در صندوقها تحت عنوان «صدور و ابطال واحد» نامیده میشود. لازم به ذکر است که فعالیت صندوقها با مجوز و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است.
ویژگیهای صندوق
صندوقهای سرمایهگذاری از نقدشوندگی بالایی برخوردار هستند؛ بهطوریکه سرمایهگذاران هر زمانی که نیاز داشته باشند، میتوانند با ابطال واحدهای سرمایهگذاری خود، وجه آن را دریافت کنند. دارایی صندوق متشکل از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق یا کالاهای سرمایهای است. صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به نسبت ترکیب داراییهایشان به چند دسته اصلی صندوق سرمایهگذاری درآمد ثابت، صندوق سرمایهگذاری سهامی، صندوق سرمایهگذاری مختلط، صندوق بازارگردانی و صندوقهای کالایی تقسیم میشوند. علاوه بر این صندوقها، صندوقهای دیگری همچون زمین و ساختمان، پروژه، جسورانه و نیکوکاری نیز وجود دارند که با توجه به ماهیت آنها، طی سالیان گذشته عموماً مورد استقبال کمتری بودهاند.
نوع دیگری از صندوقهای سرمایهگذاری که در گروه صندوقهای کالایی قرار دارد، صندوق طلاست. طلا همواره از جمله کالاهای مورد اطمینان و علاقه برای سرمایهگذاری افراد بوده است اما سرمایهگذاری در این بازار ریسکهای خاص خود را نیز همراه دارد.
صندوق طلا به عنوان یکی از محبوبترین راههای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بین بازارهای مالی شناخته میشود. این مساله میتواند ناشی از رشد دائمی بازار طلا باشد. با این حال، در زمانی که تورم بر اقتصاد کلی حکمفرماست، برای هر نوع سرمایهگذاری باید دانش کافی درباره آن داشته باشیم؛ زیرا سرمایهگذاری بدون درک بازار میتواند منجر به ضرر شود. صندوقهای طلا طبق اساسنامه و امیدنامه صندوق، بین ۷۰ تا ۹۰ درصد داراییهای خود را به گواهی سپرده کالایی سکه طلا و اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا اختصاص میدهند و مابقی آن را در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند.
بررسی صندوقهای طلا
در حال حاضر ۱۳ صندوق طلا در بازار وجود دارد که شامل صندوق طلای کیان، صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلای مفید، صندوق پشتوانه سکه طلای زرافشان امید ایرانیان، صندوق سرمایهگذاری طلای کیمیای زرین کاردان، صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر طلای صبا، صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر طلای زرفام آشنا، صندوق سرمایهگذاری زرین آگاه، صندوق سپرده کهربا، صندوق سرمایهگذاری سکه طلای کهربا و صندوق طلای دنای زاگرس هستند.
بررسیها نشان میدهد، بازدهی صندوقهای کهربا، زرافشان و عیار مفید پربازدهترین صندوقهای طلا در بازه زمانی یکساله تا تاریخ ۲۵ دی ماه ۱۴۰۲ بوده است.
بازدهی صندوقها
بازده صندوق کهربا که در سال ۱۴۰۰ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال ۵۷.۹ درصد بوده و از ابتدای تاسیس معادل ۱۵۲.۷ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۳۱۸۱۶ میلیارد ریال است.
صندوق زرافشان امید ایرانیان که در سال ۱۳۹۶ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال بازدهی معادل ۵۴.۵۹ درصد داشته و از ابتدای تاسیس نیز معادل ۱۲۳۳.۴۹ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۱۱۱۶۳ میلیارد ریال است.
بازده صندوق عیار مفید که در سال ۱۳۹۷ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال ۵۲.۱۶ درصد بوده و از ابتدای تاسیس معادل ۶۷۵.۷۴ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۱۱۱۶۳ میلیارد ریال است.
صندوق صبا که در سال ۱۴۰۱ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال بازدهی معادل ۵۲.۱۶ درصد داشته و از ابتدای تاسیس معادل ۶۶.۶۳ درصد بازدهی داشته است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۱۶۳۱ میلیارد ریال است.
بازده صندوق زرین آگاه که در سال ۱۴۰۰ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است نیز در مدت یک سال ۵۱.۹۲ درصد بوده و از ابتدای تاسیس معادل ۱۳۶.۴۸ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۱۷۴۷۷ میلیارد ریال است.
صندوق زرفام آشنا که در سال ۱۴۰۱ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال بازدهی برابر با ۵۱.۹۲ درصد داشته و از ابتدای تاسیس نیز معادل ۱۱۳.۸۹ درصد بازدهی داشته است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۳۲۰۲ میلیارد ریال است.
بازده صندوق لوتوس که در سال ۱۳۹۶ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال ۵۰ درصد بوده و از ابتدای تاسیس معادل ۱۹۴۴.۰۸ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۸۲۸۰۰ میلیارد ریال است.
صندوق کیمیا زرین کاردان که در سال ۱۳۸۷ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال بازدهی معادل ۴۴.۵۵ درصد داشته و از ابتدای تاسیس ۱۴۰۹۸.۵ درصد بازدهی داشته است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۶۴۴۶ میلیارد ریال است.
بازده صندوق کیان که در سال ۱۳۹۶ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است در مدت یک سال ۴۳.۱۱ درصد بوده و از ابتدای تاسیس معادل ۱۲۸۸.۱۳ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۱۶۸۹۴ میلیارد ریال است.
صندوقهای با عمر کمتر از یک سال
بازده صندوق تابان تمدن که در سال ۱۴۰۲ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است از ابتدای تاسیس معادل ۹.۳۹ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق که یک سال از تاسیس آن نمیگذرد در حال حاضر برابر با ۲۳۵۳ میلیارد ریال است.
صندوق آلتون که در سال ۱۴۰۲ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است از ابتدای تاسیس بازدهی معادل منفی ۳.۵۸ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۳۰۵۵ میلیارد ریال است.
بازده صندوق نهایت نگر که در سال ۱۴۰۲ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است از ابتدای تاسیس معادل منفی ۳.۶۷ درصد است. همچنین میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۱۵۶۳ میلیارد ریال است.
صندوق دنای زاگرس نیز که در سال ۱۴۰۲ تاسیس شده و از نوع صندوقهای ETF است از ابتدای تاسیس بازدهی معادل ۹.۹۶ درصد داشته است. میزان ارزش خالص دارایی این صندوق در حال حاضر برابر با ۵۰۰۶ میلیارد ریال است.
در جدول زیر بازدهی شاخص کل بورس و سایر معاملات طلا و سکه را در بازههای زمانی یک ساله، شش ماه و یک ماهه را مشاهده میکنید.
- محمدرضا شاهوردیلو - خبرنگار
- شماره ۵۲۸ هفته نامه اطلاعات بورس