تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۹

یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر بازار سرمایه، تورم است. بر اساس مطالعات انجام‌شده، تورم کشور به دلیل شرایط سیاسی و اقتصادی، تحریم‌ها، وابستگی به نفت و عدم امکان اجرای درست سیاست‌های پولی توسط بانک مرکزی و همچنین افزایش نقدینگی و ... به وجود می‌آید.

یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر بازار سرمایه، تورم است. بر اساس مطالعات انجام‌شده، تورم کشور به دلیل شرایط سیاسی و اقتصادی، تحریم‌ها، وابستگی به نفت و عدم امکان اجرای درست سیاست‌های پولی توسط بانک مرکزی و همچنین افزایش نقدینگی و ... به وجود می‌آید. در شرایط تورمی سود شرکت‌ها تحت تأثیر تورم افزایش‌ یافته و به ‌تبع آن قیمت سهام افزایش خواهد یافت. همچنین با افزایش تورم سرمایه‌گذاران با توجه به ریسک و هزینه بالای نگهداری پول و کاهش ارزش آن، تمایل کمتری به نگهداری آن داشته و به دنبال کاهش حجم نقدینگی در سبد دارایی خود هستند.
یکی از راه‌های سرمایه‌گذاری، بازار سرمایه است و می‌تواند به‌ عنوان سپری در مقابل تورم عمل کند و سرمایه‌گذاران ترغیب می‌شوند تا در بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری کنند و به علت افزایش تقاضا برای خرید سهام، افزایش قیمت سهام، ارزش و حجم معاملات را در پی دارد. بازار سرمایه با جذب نقدینگی مازاد در کشور عاملی برای تأمین مالی بخش تولید و کنترل تورم است، درصورتی‌که در سایر بازارها به علت سوداگری‌ها ارزش ‌افزوده خاصی ایجاد نمی‌شود. در بازار سرمایه، سهام شرکت‌هایی خریداری می‌شود که در صنایع مختلفی فعالیت دارند و محصولات متنوعی تولید می‌کنند یا به ارائه خدمات مشغول‌اند و جذب سرمایه در این بازار در کشور ارزش‌افزوده و اشتغال ایجاد می‌کند.
بازار سرمایه به‌عنوان جریان‌ هدایت‌کننده منابع از بخش غیرمولد به بخش مولد دارای نقش اساسی در رشد بخش‌های مختلف اقتصادی، اشتغال، سرمایه‌گذاری و درکل بهبود اقتصاد و رفاه پایدار و بلندمدت جامعه است.
با توجه به رشد نقدینگی و تورم موجود در کشور می‌توان از پتانسیل موجود در بازار سرمایه بهره برد و منابع سرگردان که معمولاً وارد بازارهای غیر مولد و به ‌قصد سفته‌بازی مانند مسکن، خودرو، طلا و سکه می‌شوند که تشدید کننده تورم هستند را وارد بازار سرمایه کرد و به سیاست‌های توسعه‌ای که منجر به تحقق اهداف کلان اقتصاد کشور و تولید و اشتغال، رشد سرمایه‌گذاری و رشد بخش صنعت و درنهایت رشد اقتصادی خواهد شد، کمک کرد. همچنین شرکت‌های سرمایه پذیر می‌توانند از طریق ابزارهای موجود در بازار سرمایه مانند صندوق پروژه، صندوق خصوصی، صندوق جسورانه، صندوق املاک و مستغلات اقدام به جذب سرمایه از سرمایه‌گذاران کنند.
بنابراین می‌توان گفت بازار سرمایه تنها بازار یا عامل کنترل تورم و رشد تولید در کشور است و توانسته است عامل تأثیرگذاری برای جذب نقدینگی و کنترل تورم در سایر بازارهای غیر مولد باشد.

  • سیدجواد درواری - کارشناس اقتصادی
  • شماره ۵۲۸ هفته نامه اطلاعات بورس