به گزارش صدای بورس، مولفههای متعددی بازار ارز را در هفتههای اخیر تحت تاثیر قرار دادهاند که ماحصل این موضوع رشد قیمت دلار وانجامید؛ به این ترتیب در مجموع از ابتدای دی ماه تا کنون قیمت دلار رقمی در حدود ۱۰ هزار و ۷۱۰ تومان افزایش یافته که یکی از بالاترین جهشهای قیمت در دورههای مشابه محسوب میشود.
حملات ایران به عراق و پاکستان و حمله پاکستان به خاک ایران، حملات تروریستی در کرمان و تهدیدهای جسته و گریخته بین دو کشور ایران و رژیم صهیونیستی، کشته شدن سه آمریکایی در خاک عراق و نسبت دادن این موضوع به تهران توسط دولت آمریکا و تهدید واشنگتن به برخورد با تهران نمونههایی از فاکتورهای موثر در رشد قیمت ارز در حدود ۴۰ روز گذشته بود، با این حال آنطور که کارشناسان میگویند قیمت ارز هنوز به مرز غیرقابل کنترلی نرسیده و در صورت اتخاذ تصمیماتی در حوزه اقتصادی و سیاسی میتواند بار دیگر کاهش یابد، هرچند رشد قیمت ارز در حال حاضر از پوسته نازک عبور کرده و تقریبا به پوستههای سخت رسیده و در صورت تداوم این وضعیت مهار قیمت سخت خواهد بود.
نکته موثر دیگر که بازار ارز را با رشد روبهرو کرده است افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی در ماههای پایانی سال بود. این افزایش تقاضا از جنبههای مختلفی برخوردار است؛ افزایش تقاضا برای سفرهای پایان سال یکی از این موضوعات است. در کنار آن افزایش تقاضای ارز برای واردات مواد اولیه مورد نیاز تولید که معمولا به دلیل پیشبینیهای منفی از اقتصاد در سال جدید مرسوم است و در نهایت واردات کالاهای مصرفی بخش دیگری از تقاضا برای ارز در پایان سال را شامل میشود.
در این بین نگاهی به وضعیت رشد نرخ ارز در سال جاری نشان میدهد بهای دلار در ۱۴۰۲ و تا پیش از وقایع ژئوپلیتیک و سیاسی، تقریبا باثبات بوده و این ثبات قیمتی بیش از هر چیز نشان میدهد فنر دلار در مقایسه با تورم ۴۵ درصدی رشد زیادی نداشته و این مساله سیگنال رشد قیمت را تایید میکند، با این حال دلار توسط ارکان بازار کنترل نمیشود و انقباض و انبساط آن تابع عوامل چندوجهی است که اجازه تعادل منطقی را از بازار میگیرد، به همین دلیل نهاد بازارساز با مقاومت در برابر رشد قیمت در این مدت مانع از همگامسازی قیمتها شده است. البته و قطعا نمیتوان از نقش دلالان بازار غافل شد. معمولا و همواره هر شوک اقتصادی در بازار ارز با فعالیت شدید این گروه همراه میشود و این موضوع با ایجاد فرصتهای جدید از بازار عملکرد سفتهبازی را افزایش میدهد و در نتیجه سرعت بازگشت قیمتها به وضعیت قبلی کاهش مییابد. در حال حاضر قیمت تا رسیدن به رقم ۴۸ هزار تومان فاصلهای ۱۲ هزار تومانی پیدا کرده و اگر تا ابتدای بهمن که اختلاف قیمت ۶ هزار تومان بیشتر نبود، فکری به حال بازار میشد، اکنون روند اینگونه افسارگسیخته نمیشد.
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۶
مولفههای متعددی بازار ارز را در هفتههای اخیر تحت تاثیر قرار دادهاند که ماحصل این موضوع رشد قیمت دلار وانجامید؛ به این ترتیب در مجموع از ابتدای دی ماه تا کنون قیمت دلار رقمی در حدود ۱۰ هزار و ۷۱۰ تومان افزایش یافته که یکی از بالاترین جهشهای قیمت در دورههای مشابه محسوب میشود.