به گزارش صدای بورس،موسسه ELineN گزارش داده است که تنها ۲۶ درصد از مشترکان خانگی در تهران از کولر گازی استفاده میکنند، اما این سهم در واحدهای مسکونی جدید از ۹۰ درصد فراتر رفته و آمار نصب کولرهای گازی با سرعت رو به افزایش است.کولر گازی با مشخصات آنچه در بازار ایران یافت میشود، مناسب آب و هوای با رطوبت کم نظیر تهران نیست و از طرفی مصرف برق آن ۷ برابر کولر آبی است.
با تثبت نظام تعرفهگذاری پلکانی در صنعت برق برای بخش خانگی از بهمن ماه ۱۴۰۰، افزایش ۷ برابری مصرف برق صرفا به معنای افزایش ۷ برابری قبض برق نیست.
با در نظر گرفتن تعرفه پلکانی برق، اگر یک مشترک با کولر آبی در حد الگو برق مصرف کند با جایگزین کردن کولر گازی با افزایش ۵۵ برابری هزینه برق مواجه خواهد شد.
با وجود تناسب کولر آبی با آب و هوای شهرهایی نظیر تهران، بسیاری از سازندگان واحدهای جدید مسکونی کانال کولر آبی را از خانههای جدید حذف کردهاند.کارشناس مسکن سعید بیرانوند علت حذف کانال کولر از واحدهای مسکونی جدید را به دلیل محدودیت فضا خوانده و معتقد است که معماری واحدهای مسکونی با وجود کانالهای کولر بسیار دشوار است و حذف آن میتواند طراحی منازل را بهینهتر از گذشته کند.
در مقابل، کارشناس انرژی حامد نیکخواه میگوید که حذف کانال کولر توسط سازندگان دلیل اقتصادی دارد، زیرا کانال کولر فضای مشاع را بیشتر کرده و متراژ فروخته شده به مردم را کاهش میداد و سازندگان برای سود بیشتر دست به حذف کانال کولر زدهاند.
الگوی مصرف برق در مناطق به آب و هوایی نظیر تهران بر اساس مصرف اکثریت مردم و مطابق کولر آبی تعبیه شده و اقدام سازندگان مسکن نسبت به حذف کانال کولر آبی برای سود بیشتر میتواند به گرداب قبض برق نجومی برای خریدار ختم شود.در این راستا نهادهای نظارتی ساخت و ساز بایستی سختگیریها نسبت به نصب کانال کولر آبی توسط سازندگان را افزایش دهند.
منبع: فارس