به گزارش صدای بورس، مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر اظهار داشت: در حالی که در نخستین روز خرید برق توسط شرکتهای توزیع نیروی برق از بورس انرژی (٥ اردیبهشت ماه جاری)، ٧١ میلیارد ریال برق معامله شده بود، ارزش این معاملات در آغاز هفته دوم با جهش خیره کننده به ٦٨٤ میلیارد ریال رسید.
وی خاطرنشان کرد: در هفته نخست ١٦٩ معامله بارزش حدود ۱۳۰ میلیارد تومان و حجم حدود ١.٢ میلیون مگاوات ساعت انجام شد در اولین روز معاملاتی هفته دوم ٦٨ معامله با حجم ٦٣٨ هزار و ۸۸۰ مگاوات ساعت برق به ثبت رسید.
مدیرعامل توانیر نکته حائز اهمیت در این هفته از معاملات را، افزایش سهم نیروگاههای بخش خصوصی از نیروگاههای دولتی عنوان کرد به طوری که در آغازین روز این هفته از معاملات، ٧٨ درصد معاملات به وسیله نیروگاههای خصوصی انجام شد.
رجبی مشهدی با بیان اینکه "با اصلاح جریان مالی صنعت برق، شرکتهای توزیع نیروی برق از اول اردیبهشت ماه جاری برق مورد نیاز خود را از بورس انرژی خریداری می کنند"، گفت: با افزایش میزان معاملات شرکتهای توزیع در بورس انرژی، موتور تولید بدهی در صنعت برق متوقف میشود.
وی ادامه داد: بر اساس تاکید ویژه وزیر نیرو اصلاحات مالی جامعی در صنعت برق به جریان افتاده است که بخشی از آن به ورود شرکتهای توزیع برق به بورس انرژی و خرید مستقیم برق از این بازار باز میگردد.
سخنگوی صنعت برق تصریح کرد: بر اساس این طرح که از روز نخست اردیبهشتماه آغاز شد، یک حساب وکالتی برای شرکتهای توزیع سراسر کشور باز شده است و توانیر ماهانه این حسابها را به میزان ۲ هزار میلیارد تومان شارژ خواهد کرد تا شرکتهای توزیع بتوانند در بورس انرژی به صورت مستقیم اقدام به خرید برق کنند.
مدیرعامل توانیر با بیان اینکه به حساب وکالتی شرکتهای توزیع هر هفته ۵۰۰ میلیارد تومان پول واریز میشود و هفته جاری نیز ۵۰۰ میلیارد تومان دوم به حساب به شرکتها واریز شد، ادامه داد: در گذشته تنها مشتریان بالای ۵ مگاوات امکان خرید برق از بورس را داشتند که سال گذشته مشتریان بالای یک مگاوات به این لیست اضافه شد و از اردیبهشت ماه سال جاری شرکتهای توزیع سراسر کشور نیز امکان خرید برق از بورس را پیدا کردند.
رجبی مشهدی اضافه کرد: سال گذشته ۵۳ تراوات ساعت از برق کشور از طریق بورس انرژی به فروش رسید و بر اساس هدفگذاری صورت گرفته در سال جاری قرار است این رقم با ۴ برابر افزایش به ۲۱۰ تراوات ساعت برسد.
وی در همین رابطه بیان کرد: بر اساس برنامه هفتم توسعه مقرر شده است تا در سال اول ۳۰ درصد معاملات برق در بورس انرژی انجام شود و در پایان برنامه هفتم نیز قرار است میزان معاملات به ۶۰ درصد برسد، اما بر اساس هدفگذاری صورت گرفته در وزارت نیرو قرار است در سال جاری هدف گذاری نهایی برنامه هفتم در این رابطه محقق شود.
مدیرعامل توانیر در ادامه با بیان اینکه در هفته گذشته بیش از ۱۲۱۱ هزار میلیارد ریال در بورس انرژی توسط ۳۲ شرکت توزیع برق معامله صورت گرفت، افزود: پیش بینی میشود در هفتههای آتی با برنامه ریزی و هماهنگیهای صورت گرفته حجم معاملات شرکتها به شکل قابل توجهی افزایش یابد.
رجبی مشهدی در پاسخ به این پرسش که ورود شرکتهای توزیع برق به معاملات بورس چه نقشی در توسعه صنعت برق خواهد داشت، گفت: ارتباط مستقیم میان خریداران و فروشندگان برق، کاهش نقش دولت در معاملات، کمک به استقلال مالی شرکتهای توزیع و توسعه رقابت، شفاف شدن معاملات و نیز تزریق نقدی پول به نیروگاهها برخلاف بازار عمده فروشی از جمله مزایای اجرای این طرح است که ضمن کمک به اصلاح نظام مالی صنعت برق بستر مناسبی را برای توسعه صنعت برق فراهم خواهد کرد.
به گزارش تسنیم،مدیرعامل توانیر خاطرنشان کرد: پرداخت به روز هزینهها و شفاف شدن درآمدها در صنعت برق که در سایه ورود شرکتهای توزیع به بورس انرژی و خرید نقدی برق از نیروگاهها محقق میشود، نه تنها به شرکتها کمک میکند تا هزینههای جاری و طرحهای توسعهای خود را با سرعت و قدرت بیشتری دنبال کنند، بلکه موتور تولید بدهی در کل صنعت برق متوقف میشود.