تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۷

رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی به موضوع اهمیت استقلال بانک مرکزی پرداخته و شیوه‌های کنترل تورم را شرح داد.

به گزارش صدای بورس، ولی‌الله سیف،رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی گفت: از جمله دلایل اهمیت کنترل تورم، این موارد است:

حفاظت از قدرت خرید، کاهش عدم اطمینان،حفظ ثبات قیمت‌ها، حمایت از رقابت بین‌المللی، جلوگیری از خطر ابرتورم، ایجاد عدم تعادل اقتصادی، پیشگیری از کاهش سرمایه‌گذاری، جلوگیری از ایجاد بازارهای سیاه، جلوگیری از تضعیف اعتبار بانک مرکزی، کنترل هزینه بالای نظارت و مدیریت بازار و استقلال عمل بانک مرکزی.

کنترل تورم رابطه بسیار نزدیکی با میزان استقلال بانک مرکزی در عمل دارد. از این‌رو لازم است ابتدا مفهوم استقلال بانک مرکزی روشن شود.

آنها با تصور اینکه استقلال، بانک مرکزی را به نهادی ناهماهنگ و خودسر تبدیل می‌کند، به شدت نسبت به آن، حساسیت نشان داده و آن را مغایر با انسجام و یکپارچگی حاکمیت ملی تلقی می‌کنند.

منظور از استقلال بانک مرکزی میزان و درجه آزادی آن از نفوذ سیاسی در فرآیندها و تصمیمات مربوط به سیاست پولی است. مفهوم استقلال بانک مرکزی بر این ایده استوار است که تصمیمات سیاست پولی باید بر اساس ملاحظات اقتصادی اتخاذ شود، نه بنا بر ملاحظات سیاسی.

سیاست‌های مالی که از ثبات اقتصاد کلان حمایت می‌کنند، مانند مدیریت مسئولانه بدهیِ عمومی و اجتناب از کسری‌های بیش از حد بودجه، برای کنترل موفق تورم حیاتی هستند.

دولت‌هایی که کسری بودجه زیادی دارند ممکن است وسوسه شوند و هزینه‌های خود را از طریق چاپ پول تامین کنند. این روند می‌تواند باعث فشارهای تورمی شود.

در شرایط انضباط مالی، بودجه از تعادل لازم برخوردار بوده و مخارج دولت از طریق منابع درآمدی پایدار تامین می‌شود. در این صورت بانک مرکزی قادر خواهد بود با کنترل رشد نقدینگی نسبت به اجرای دقیق سیاست پولی اقدام کند.

سیاست‌های مالی که از ثبات اقتصاد کلان حمایت می‌کنند، مانند مدیریت مسئولانه بدهی‌های عمومی و اجتناب از کسری‌های بیش از حد بودجه، می‌توانند به کاهش فشارهای تورمی و حمایت از ثبات قیمت‌ها کمک کنند.

انضباط مالی دولت باعث می‌شود با نشان دادن تعهد به مدیریت مالی مسئولانه، اعتبار سیاست‌های دولت افزایش یابد و این خود به تثبیت انتظارات تورمی و کاهش فشارهای تورمی می‌انجامد.

با توجه به عوامل زمینه‌ای که باعث فشارهای تورمی می‌شوند، انجام اصلاحات ساختاری می‌تواند نقش مهمی در کنترل تورم، بهبود کارایی و انعطاف‌پذیری اقتصاد ایفا کند.

ارتباطات و همکاری‌های بین‌المللی نقشی مهم در کنترل تورم، به ویژه در اقتصادِ جهانیِ به‌هم‌پیوسته امروز ایفا می‌کند. به منظور موفقیت در کنترل تورم می‌توان با استفاده از روش‌های زیر از ارتباطات و همکاری‌های بین‌المللی بهره گرفت.

به‌ طور خلاصه، کنترل تورم نیازمند یک رویکرد جامع و هماهنگ است که سیاست پولی موثر، انضباط مالی، اصلاحات ساختاری، شفافیت، تصمیم‌گیری مبتنی بر داده‌ها و همکاری‌های بین‌المللی را دربر می‌گیرد.

منبع: نشریه تجارت فردا