به گزارش صدای بورس، زمانیکه صحبت از قیمت و تغییرات آن در اقتصاد میشود یک مثال در اقتصاد ایران به ذهن همه خطور میکند. در بحبوحه افزایش قیمت بنزین یکی از نقدهایی که به این افزایش وارد شده بود به هم زدن قیمتهای نسبی در اقتصاد بود. واژه «قیمت نسبی» در اقتصاد به نسبت قیمتها میان کالاهای مختلف بازمیگردد و تغییر در این نسبت میتواند مناسبات اقتصادی میان فعالان بازار را به هم بزند و بر زندگی خانوارها اثرگذار باشد.
تغییر در قیمتهای نسبی یکی از مهمترین عواملی است که میتواند نابرابری را در جامعه افزایش داده و فقر را گسترش دهد. علت این اتفاق نیز به سبد مصرفی خانوارها در دهکهای مختلف بازمیگردد که به دلیل تغییر نسبت قیمت کالاها دستخوش تغییر شده و هزینه بالایی را به برخی دهکها وارد میکند.
این بخش به قیمت نسبی میان قند و شکر اختصاص یافته که مشابه یکدیگر بوده و جانشین کامل یکدیگر در اقتصاد هستند. بررسی روند قیمت نسبی میان این دو کالا از سال ۹۶ تا خرداد ماه سال ۱۴۰۳ نشان میدهد نوسانات نسبت میان این دو کالا حول میانگین بوده و طی این مدت تغییرات زیادی را متحمل نشده است.
قیمت نسبی قند ۲۴ درصد بالاتر از شکر
بررسی روند قیمت نسبی میان قند و شکر نشان میدهد نسبت قیمت قند به شکر از سال ۹۶ تا خرداد ۱۴۰۳ نوسانات زیادی داشته است که این نوسانات حول میانگین بوده است.
بر اساس این آمارها همواره قیمت قند بیشتر از شکر بوده و به طور میانگین در ۷ سال گذشته معادل ۲۴ درصد به ثبت رسیده است.
این آمارها نشان میدهد کمترین میزان قیمت نسبی در میان این دو محصول مربوط به فروردین ۱۳۹۸ بوده که در آن قیمت قند ۱۴ درصد بالاتر از شکر بوده است. از سوی دیگر بیشترین میزان قیمت نسبی بین آنها به اسفند ۱۴۰۱ بازمیگردد که قیمت قند در آن ۳۵ درصد بیشتر از شکر بوده است.
آخرین آمار مرکز آمار ایران در خردادماه سال ۱۴۰۳ حاکی از آن است که قیمت نسبی میان این دو کالا همچنان به میانگین بلندمدت آنها نزدیک است. طبق این آمار قیمت قند در خردادماه امسال ۲۵ درصد بالاتر از قیمت شکر بوده است.
لذا به طور کلی میتوان گفت قیمت نسبی در کالاهایی که جانشین کامل یکدیگر هستند و مشابهت زیادی در کاربرد دارند، حول میانگین نوسان کرده و تغییرات شدیدی در روند آنها دیده نمیشود.
منبع:اکوایران