به گزارش صدای بورس، این انفجار در حالی رخ داد که در آن لحظات مرگبار ۶۹ معدنچی در بلوکهای B و C مشغول بهکار بودند که حالا پس ازحادثه سرنوشت بسیاری از آنان در هالهای از ابهام بود.
با آغازعملیات نجات و ورود امدادگران، تا لحظه تنظیم این گزارش، اجساد ۳۴ معدنچی از معدن خارج شده و بهگفته رئیس جمعیت هلالاحمر ایران ۱۷نفرهمچنان محبوس هستند وعملیات امدادرسانی ادامه دارد. براساس اعلام کارشناسان، انفجار گاز متان در بلوک C عامل انفجار بوده است. در پی این حادثه مرگبار،سران سه قوه با ارسال پیامهای جداگانه ضمن تسلیت به خانواده قربانیان تاکید کردند که علت حادثه باید مشخص و با مقصر یا مقصران احتمالی برخورد شود. سه روز عزای عمومی هم در استان خراسان جنوبی اعلام شد.
غروب شنبه کارگران معدن ذغالسنگ معدنجو مثل همیشه از سه تونل وارد معدن ۷۰۰ متری شدند تا از دل زمین سرد و تاریک لقمهای نان حلال برای خانوادههای خود کسب کنند. آنها درحالی وارد معدن شدند که هیچکس نمیدانست تا ساعاتی دیگر قرار است یکی از مرگبارترین حوادث معدن ایران را با مرگ برخی از دوستان خود که ساعات زیادی از شبانه روز را با آنان سپری میکردند، تجربه کنند.
ساعت ۲۱ شب، بهیکباره صدای مهیب انفجاری از ورودی تونل شماره سه بلند شد. کارگران و مسئولان حاضر در معدن با بهت و حیرت به دود و گرد و خاکی که از داخل تونل به بیرون میآمد نگاه کردند. افراد حاضر در محوطه به سمت درب ورودی تونل رفتند که متوجه ریزش آن شدند.
برخی از کارگران سعی کردند با کمک همکارانشان از ورودی تونل شماره دو خارج شوند، اما تونل شماره دو هم ریزش کرده بود. تنها راه رسیدن به کارگران محبوس تونل شماره یک بود که کارگران واردآنجا شدنداما کاری ازدستشان برنمیآمد وتنها توانستند چندکارگر زخمی را ازداخل تونل خارج کنند.با اعلام موضوع به هلالاحمر، اورژانس و سازمان مدیریت بحران، یک ساعت بعد محوطه ساکت معدن پر از نیروهای امدادی شد و چراغهای قرمز خودروهای هلالاحمر و پلیس و اورژانس شب کویر را نورانی کرد. همزمان نیروهای ایمنی معدن برای سنجش گاز، وارد تونل شماره یک شدند و مشخص شد انفجار گاز متان داخل تونل شماره سه باعث شده کارگران داخل این تونل و تونل شماره دو دچار حادثه شوند.
با طلوع خورشید، عملیات امداد و نجات امدادگران سرعت بیشتری بهخود گرفت. در میانه روز و در شرایطی که کارگران بیصبرانه و در سکوت منتظر خبری از همقطاران خود بودند، امدادگران اجساد کارگران فوتی را یکییکی بیرون کشیدند و داخل واگنهای سرد و آهنی قرار دادند که همیشه از آن برای انتقال زغالسنگ استفاده میشد اما حالا تبدیل به تابوت سیار دوستان و همکارانشان شده بود.
مردانی که بهآسانی و حتی در تاریکترین نقطه زمین هم خم به ابرو نمیآوردند، در آن لحظات طاقتفرسا با شانههایی افتاده، کمری خم و چشمانی اشکبار با صدای بلند گریه میکردند و ابایی نداشتند از اینکه کسی اشکهای مردانهشان را ببیند.
براساس اعلام پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلالاحمر، در مجموع ۶۹ نفر دچار حادثه شدند که ۱۱ تیم امدادی در مجموع ۳۵ نیروی عملیاتی با بهکارگیری ۹دستگاه خودروی امدادی و دو فروند بالگرد، در عملیات جستوجو و نجات حادثه انفجار معدن زغالسنگ طبس مشارکت داشتند. در پی انفجار گاز متان در ۲ بلوک B و C معدن طبس و اتمام کار بلوک B، از ۴۷کارگری که در این بلوک مشغول کار بودند ۳۰ نفر فوت کردند و ۱۷ نفر مصدوم هم به بیمارستان منتقل شدند.
شناسایی اجساد قربانی
فرماندار ویژه طبس دیروز گفت:«تعداد اجسادی که به پزشکیقانونی تحویل شده تااین لحظه۳۱مورد است. تعداد متوفیان شناسایی شده ۳۳ نفر است که از مجموع اجساد تحویلشده، پنج متوفی به کاشمر، چهار متوفی به مینودشت و سه متوفی به بیرجند منتقل شدهاند. تا ساعاتی دیگر حدود ۱۲ - ۱۰جسد دیگر هم تعیین تکلیف شده و از طبس خارج میشوند. بسیاری از معدنکاران که با چشمانی گریان نگران وضعیت همکاران خود بودند، با اضطراب کنار امدادگران نشسته بودند تا از نزدیک شاهد وضعیت محبوسان در معدن باشند.اتابک، وزیر صمت نیز از تشکیل کمیتهای برای بررسی علت حادثه در معدن خبر داد و گفت: این کمیته از کارشناسان زبده و باتجربه شکل گرفته و ایمنسازی برای خروج باقی کسانی که ممکن است در معدن هنوز مانده باشند پیگیری خواهد شد.پس از گذشت ساعتها از وقوع حادثه، فعالان حوزه معدن و کارگری وضعیت رسیدگی به آنها را زیر سؤال بردند.
اسامی فوتیها
به گزارش دنیای اقتصاد، اسامی اعلام فوتیهای حادثه انفجار معدن طبس به شرح زیر است: امیر علی خسروی از بیرجند، احمد مختاری از طبس، علی نادریان از طبس، غلامرضا رمضانی از بیرجند، محمد سنجری از بیرجند، حسن مصطفوی از کاشمر، احمد جغتانی از سبزوار، جواد صحراگرد از فردوس، عباس بهمدی از بیرجند، رضا خیری از کاشمر، مجتبی جبله از سبزوار، سیدابراهیم حسینی کاشی دار از مینودشت علی مهری از گرگان، محمد مرادی از کاشمر، ولی الله اسماعیلی از طبس، جواد باعثی از سبزوار، جواد طوسی از مینودشت، قربان رفیعی قله زو از کلات نادر، حسین نوری خلیل آباد از کاشمر، سید منصور حسینی از مینودشت، محسن سرگزی از زابل، محمود کوهی از مینودشت، اصغر فاطمی از طبس، حسن تیموری از کاشمر، محمد سارانی از گنبدکاووس، براتعلی غریب از آزادشهر، مصطفی فشانجردی از سبزوار، حسن ریواده از سبزوار، رمضانعلی داوری قله زو از کلات، حسن توکلی از طبس.
منبع: جامجم