به گزارش صدای بورس، ملیکا قاسمی، کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس، در گزارشی به بررسی روند «میزان مصرف انرژی گاز سوخت و خوراک آب و برق مصرفی در صنایع با اهمیت و انرژیبر بازار سرمایه» و نقش با اهمیت ناترازی انرژی در میزان تولید و سودآوری صنایع بورسی پرداخت. در ادامه متن گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس ارائه میشود.
گزارش اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس نشان میدهد: ناترازی انرژی گاز علاوه بر فصل سرد زمستان به فصل پاییز نیز سرایت کرده است.
براساس یافتههای این بررسی، صنایع فلزات اساسی محصولات شیمیایی نیروگاهی و فرآوردههای نفتی به ترتیب بیشترین سهم از مصرف ریالی انرژی را در صنایع بازار سرمایه به خود اختصاص دادهاند و نسبت به سایر صنایع بازار سرمایه از بیشترین هزینه انرژی برخوردارند.
نتایج این گزارش حاکی از آن است که؛ با رفع محدودیت قریب به ۹۰ روزه (۱۵ خرداد الی ۱۶ شهریورماه ۱۴۰۳) در مصرف انرژی برق، میزان مصرف این انرژی در صنایعی نظیر فلزات اساسی سیمان، گچ، آهک، مواد و محصولات شیمیایی، در شهریور ماه نسبت به مرداد ماه،به ترتیب، با افزایشی به میزان ۵۷، ۵۵ و ۳ درصد همراه بوده است.
بررسیهای به عمل آمده نشان میدهد؛ رفع این محدودیت دارای اثر افزایشی در میزان مصرف انرژی گاز و آب در صنایع با اهمیت است. به گونهای که این امر به افزایش میزان تولید و به تبع آن افزایش مقدار مصرف انرژی گاز و آب منجر شده است.
میزان انرژی گاز مصرفی صنایع سیمان آهک، گچ و فلزات اساسی به ترتیب به میزان ۱۰۱ و ۱۶ درصد و میزان مصرف انرژی آب در صنعت فلزات اساسی به میزان ۳۴ در شهریور ماه نسبت به مرداد ماه افزایش یافته است.
میانگین نرخ چهار هاب منطقهای نیز در شهریور ماه (۲۳.۴۳ سنت بر متر مکعب) نسبت به مرداد ماه (۲۳.۱۲ سنت بر متر مکعب) افزایش داشته است که این امر بر نرخ خوراک صنعت پتروشیمی و به تبع نرخ سوخت گاز سایر صنایع تاثیرگذار است.
این گزارش حاکی است: نرخ خوراک صنایع عمدتاً با تاخیر اعلام میشود که این امر روند تهیه گزارشهای میان دورهای صنایع را دچار مشکل میکند. از این رو با توجه به نقش با اهمیت نرخ خوراک بر تصمیمات سرمایهگذاری سرمایهگذاران پیشنهاد میشود شرکت ملی صنایع پتروشیمی نسبت به اعلام به موقع نرخ خوراک و سوخت گاز صنایع اقدامات لازم و ضروری را انجام دهد.
دامنه شمول این گزارش، تمام شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس و فرابورس است. در مجموع ۳۴۳ نماد در گزارش شهریورماه ۱۴۰۳مورد بررسی قرار گرفته است.
جزئیات مصرف انرژی صنایع بازار سرمایه
جزئیات مصرف انرژی به تفکیک صنایع بازار سرمایه
جزئیات مصرف انرژی ۶ صنعت انرژی بر
جزئیات مصرف انرژی گاز به تفکیک صنایع بازار سرمایه
توجه به نقش با اهمیت انرژی برق در صنایع سیمان آهک گچ و فلزات فلزات اساسی و رفع این محدودیت قریب به ۹۰ روز در مصرف انرژی برق میزان تولیدات و به تبع آن میزان مصرف انرژی گاز در صنایع مذکور با روندی افزایشی همراه است به گونهای که میزان مصرف انرژی برق در شهریور ماه نسبت به ماه گذشته صنایع سیمان گچ آهک و فلزات اساسی به ترتیب به میزان ۱۰۱ و ۱۶ درصد افزایش یافته است.
از آنجا که در صنعت نیروگاهی دو نماد بفجر و مبین تامین کننده انرژی گاز شرکتهای پتروشیمی هستند دارای نرخ انرژی گاز مصرفی متفاوت به ترتیب به مبلغ ۱۷.۷۸۷ و ۳۴.۹۹۲ ریال بوده از این رو این دو نماد در میانگین نرخ گاز مصرفی صنعت عرضه برق گاز بخار و آب گرم در نظر گرفته نشده است.
نرخ ریالی تامین گاز در صنعت عرضه برق گاز بخار و آب گرم بسیار پایین است و نرخ ریالی تامین گاز در صنعت فلزات اساسی نسبت به سایر صنایع انرژی بر بازار سرمایه بالاست.
جزئیات مصرف انرژی گاز به تفکیک صنایع بازار سرمایه
روند میزان مصرف انرژی گاز و گازوئیل به ازای میزان تولید
روند نرخ و مصرف انرژی گاز به تفکیک صنایع انرژی بر بازار سرمایه در طی سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳
روند مصرف سایر انرژیهای جایگزین به تفکیک صنایع انرژی بر بازار سرمایه در طی سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳
جزئیات مصرف انرژی برق به تفکیک صنایع بازار سرمایه
جزئیات مصرف انرژی برق به تفکیک صنایع بازار سرمایه
همانگونه که نمودارها نشان میدهند بیشترین مصرف مقداری انرژی برق به صنعت فلزات اساسی و کمترین میزان مصرف آن به صنعت فرآوردههای نفتی اختصاص دارد با رفع محدودیت قریب به ۹۰ روز در مصرف انرژی برق میزان مصرف انرژی در صنایعی نظیر فلزات اساسی سیمان گچ و آهک و محصولات شیمیایی به ترتیب با افزایشی به میزان ۵۷، ۵۵ و ۳ درصد همراه بوده است.
روند میزان مصرف انرژی برق به ازای میزان تولید
روند نرخ و مصرف انرژی برق به تفکیک صنایع انرژی بر بازار سرمایه در طی سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳
جزئیات مصرف آب به تفکیک صنایع بازار سرمایه
بیشترین میزان مصرف مقداری آب به صنعت محصولات شیمیایی اختصاص دارد. صنعت فلزات اساسی با افزایش معادل ۳۴ درصد در میزان مصرف آب در شهریور ماه نسبت به ماه گذشته همراه بوده است.
با توجه به نقش حاملهای انرژی در صنایع با اهمیت بازار سرمایه به نظر میرسد با رفع محدودیت قریب به ۹۰ روز در مصرف انرژی برق میزان تولیدات و به تبع آن میزان مصرف آب در صنعت مذکور به ترتیب با افزایشی معادل ۲۶ و ۳۴ درصدی مواجه بوده است.
صنعت شیمیایی دارای انواع مختلف آب مصرفی با نرخهای ریالی متفاوت است از این رو با تغییر الگوی میزان آب مصرفی نرخهای میانگین آب مصرفی این صنعت دچار نوسان میشود.
جزئیات مصرف آب به تفکیک صنایع بازار سرمایه
روند میزان مصرف آب به ازای میزان تولید
روند نرخ و مصرف انرژی آب به تفکیک صنایع انرژی بر بازار سرمایه در طی سال ۱۴۰۲و ۱۴۰۳
خوراک صنعت پتروشیمی
هم اکنون تمامی خوراکی که در مجتمعهای پتروشیمی کشور مورد استفاده قرار میگیرد از طریق پالایشگاههای همجوار مجتمعهای پتروشیمی شرکت ملی گاز و شرکت ملی نفت ایران تامین میشود.
نماد زاگرس با کاهشی معادل ۳۲ درصدی در میزان خوراکی مصرفی در شهریور ماه نسبت به ماه گذشته مواجه شده است. مطابق بررسیهای به عمل آمده مشخص شد در شرکت پتروشیمی زاگرس در اواسط شهریور ماه به دلیل مشکلات فنی، یکی از واحدهای متانولی تعطیل و دیگری با ظرفیت ۵۰ درصدی فعالیت کرده است.
روند نرخ و مصرف خوراک در طی سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳
نرخ گاز خوراک پتروشیمیها بر حسب ۴ هاب منطقه ای
بر اساس مصوبه شهریور ماه سال ۱۴۰۲ هیئت دولت نرخ پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بر اساس ابلاغیه وزارت نفت مورخ ۲۶ دی ماه ۱۳۹۴ تعیین میشود.
نرخ بر آوردی گاز خوراک پتروشیمیها بر حسب ۴ هاب منطقه ای و ۳ فرض نرخ های صادراتی، وارداتی و داخلی
نرخ سوخت گاز برآوردی و تحویلی به صنایع
پیگیری اعلام نرخ انرژی صنایع، اصلاح اطلاعات نادرست و مصرف حاملهای انرژی توسط صنایع:
یکی از اولویتهای سازمان بورس و اوراق بهادار را میتوان پیگیری اعلام نرخهای انرژی صنایع با اهمیتی چون؛ فلزات اساسی، محصولات شیمیایی، فراوردههای نفتی، استخراج کانههای فلزی، سیمان و نیروگاهی از هیئت دولت برشمرد. چرا که صورتهای مالی ناشران را با ابهامات اساسی مواجه میسازد.
با توجه به یافتههای این گزارش، دو نکته میبایست مورد توجه قرار گیرد:
لازم به ذکر است که طبق محاسبات برآوردی انجام شده نرخ خوراک در شهریور ماه سال ۱۴۰۳ بر حسب فرض ۷ سنتی بودن متوسط نرخ گاز وارداتی داخلی و صادراتی ۶۹.۴۸۳ ریال است حال آنکه نرخ خوراک و سوخت گاز افشا شده در گزارشهای فعالیت ماهانه ناشران با نرخ برآوردی مذکور تفاوت دارد.
از این رو با توجه به اهمیت اطلاعات افشا شده در تصمیمات سرمایهگذاری سرمایهگذاران ضرورت دارد تا نسبت به رفع ابهام در خصوص این مغایرت پیگیری لازم به عمل آید.
در جدول زیر، مقایسه بین نرخ برآوردی گاز و میانگین نرخ افشا شده صنایع صورت گرفته است.
طبق مصوبه وزارت نیرو، بهای برق مشترکان صنایع فولاد و پالایشگاهی با قدرت قراردادی ۲ مگاوات و بیشتر در کل دوره اردیبهشت ۱۴۰۲ تا دی ماه ۱۴۰۲ باید بر اساس تعرفه ۱۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت پرداخت شود. پیش از این، بهای برق این صنایع ۶۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت بوده است از این رو با توجه به در پیش بودن انتشار گزارشهای مالی سالانه، لازم است پیگیریهای جدی به منظور اصلاح و تعدیل نرخها در گزارشات فعالیت ماهانه و صورتهای مالی صورت بگیرد.
نرخ خوراک بر حسب ۷ سنتی بودن متوسط نرخ گاز وارداتی داخلی و صادراتی ۶۹.۴۸۳ است حال آنکه بین نمادهای صنعت پتروشیمی در میزان نرخ خوراک تفاوت با اهمیتی وجود دارد.
نمادهایی که محصول اصلی آنها تولید اوره است همچون کرماشا و خراسان میزان خوراک آنها ۴۵ هزار است که البته مشغول تخفیف ۱۰ درصدی نرخ خوراک هستند. حال با فرض تخفیف ۱۰ درصدی نرخ خوراک برآوردی شهریور ماه ۶۲.۵۳۵ ریال است. نمادهای تولیدکننده متانول چون زاگرس و شفن نیز نرخ خوراک را به ترتیب ۶۳ هزار و ۵۲.۴۲۲ ریال افشا کردهاند که این نرخها با نرخ اعلامی سایر نمادها مغایرت محسوس دارد.