تتر (Tether) ارز دیجیتالی است که با نماد اختصاری USDT (مخفف United States Department of the Treasury)، شناخته می‌شود.

به گزارش صدای بورس، تتر یک استیبل کوین (Stablecoin) است که قیمت آن ۱ دلار و نوسان آن هم بسیار بسیار کم است. در واقع تتر ایجاد شده تا نماینده دلار آمریکا در بازار ارز دیجیتال باشد و به عنوان ارز پایه جفت‌ارزها در معاملات بکار گرفته شود. در ضمن، این استیبل کوین روی چندین شبکه بلاک چین مختلف قرار گرفته و می‌توان آن را در کیف پول‌های مختلفی ذخیره کرد.

رابطه تتر و دلار

ارز دیجیتال تتر توسط شرکت Tether Limited عرضه می‌شود. در واقع این شرکت ادعا می‌کند که به‌ازای هر یک واحد USDT که در شبکه‌های بلاک چینی عرضه کرده، یک دلار دارایی در ذخایر خود نگهداری می‌کند. در واقع طبق گزارش فصلی این شرکت، هم اکنون بیش از ۹۰٪ تترهای شبکه با پول نقد یا اشکال معادل پول نقد پشتیبانی می‌شود.

البته این شرکت همواره حدود ۵٪ بیشتر از ارزش کل تترهای شبکه را ذخیره کرده تا امنیت و اعتبار USDT بیشتر هم بشود. همین اعتبار باعث شده که نوسانات قیمت تتر به شدت پایین باشد و به عنوان پلی بین ارزهای سنتی (فیات)‌ و رمزارزها عمل کند. به‌خاطر همین نوسانات اختلاف کمی میان قیمت تتر و دلار وجود دارد که در مطلب دلیل علت تفاوت قیمت تتر و دلار، بیشتر به این موضوع پرداخته‌ایم.

ارز دیجیتال تتر با علامت (₮) نشان داده می‌شود

به همین دلیل، بسیاری ادعا می‌کنند که تتر به دلیل سرعت و سهولت نقل‌وانتقال و کارمزد به مراتب کمتر آن، در آینده می‌تواند جای دلار را بگیرد. اتفاقی که در کشور ما هم تا حدی به حقیقیت پیوسته است. ازآنجایی‌که دسترسی به دلار در ایران کمی دشوار شده و از طرفی، انتقال آن به کشورهای دیگر هم چالش‌هایی دارد، تتر در ایران به جایگزینی مناسب برای دلار تبدیل شده و در واقع خرید تتر همان سرمایه‌گذاری روی دلار است.

بنیان‌گذاران ارز دیجیتال تتر

در سال ۲۰۱۴، سه نفر از فعالان حوزه رمزارزها به فکر تأسیس یک استیبل کوین و پیوند ارزش آن به دلار آمریکا افتادند. این سه نفر عبارتند از:

بروک پیرس (Brock Pierce)، بازیگر سابق هالیوود، کارآفرین و یکی از فعالان در صنعت رمزارزها است که در می ۲۰۱۴ به عنوان مدیر بنیاد بیت کوین انتخاب شد. علاوه‌براین، بروک پیرس، صاحب بورس Bitfinex و Tether Limited هم هست.

ریو کالینز (Reeve Collins)، کارآفرین و مدیر ارشد اجرایی که در حوزه تبلیغات آنلاین و بازاریابی فعالیت داشته و بنیان‌گذار و مدیر اجرایی سابق شرکت vAtomic Systems هم بوده است.

کریگ سلارز (Craig Sellars)، مهندس نرم‌افزار و متخصصی در حوزه رمزارزها و بلاک چین است. علاوه‌براین، او یکی از بنیان‌گذاران پروتکل اومنی (Omni Layer)، لایه دومی روی بلاک‌ چین بیت کوین نیز هست.

بروک پیرس، موسس تتر

جالب است بدانید که این سه نفر در ابتدا پروژه استیبل کوین خود را رییِل کوین (Realcoin) نام‌گذاری کردند، اما بعدتر نام آن را به تتر تغییر دادند.

تتر (Tether) چگونه کار می‌کند؟

حال که دانستیم تتر چیست؟ سوال مهم بعدی که باید به آن پاسخ دهیم، این است: تتر چگونه کار می‌کند؟ ارز تتر (Tether)، در ابتدا روی لایه اومنی بیت کوین توزیع شد، اما پس از آن روی چندین بلاک‌ چین مختلف دیگر از جمله بیت‌کوین، اتریوم، ترون، سولانا و الگورند نیز منتشر شد.

ادعای برابری ارزش هر تتر با ۱ دلار آمریکا، امری بحث‌برانگیز است؛ زیرا دلار آمریکا خودش هم پشتوانه خاصی ندارد و از سال ۱۹۷۱ به بعد، دیگر به طلا وابسته نیست. درواقع، پشتوانه دلار قدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی آمریکا و همچنین پذیرش جهانی آن به عنوان ارزی برای انجام مبادلات بین‌المللی است.

بنابر همین دلیل، خود دلار هم مستعد نوسانات و تغییرات ارزش است؛ چیزی که در بازار فارکس می‌بینیم. بااین‌حال، شرکت تتر صرفاً به عنوان واسط عمل می‌کند. به این صورت که دلار واقعی را از خریدار تتر می‌گیرد، آن را به همان شکل دلار، اوراق قرضه، طلا یا بیت کوین ذخیره می‌کند و در ازای آن یک توکن USDT به خریدار می‌دهد.

قیمت تتر چگونه محاسبه می‌شود؟

بعضی از کارشناسان و منابع معتبر مثل CFTC (کمیسیون معاملات آتی کالا) آمریکا از نبود شفافیت و صحت پشتوانه دلاری تتر، بحث‌هایی مطرح کرده بود؛ به همین دلیل این شرکت، در ابتدا هر سه ماه گزارشی شفاف از اندوخته‌های خود منتشر می‌کند و قصد دارد اندوخته‌های خود را به صورت آنی هم گزارش دهد.

از طرفی همین مسائل نشان می‌دهند که تتر به ناچار و به طور کامل متمرکز است. این سیستم به توانایی و تمایل تتر برای حفظ پیوند خود به ارز پایه (peg) نیاز دارد. برای مثال، اگر دلار موجود در یک صرافی که برای مشتریان فروشنده USDT در نظر گرفته شده، تمام شود، بنیاد تتر (Tether)، باید به‌ آن صرافی قول دهد که دلار مورد نیازش را در بازه زمانی معقول تامین کند؛ در غیر این‌صورت ارزش آن نسبت به ارز همتای خود، سقوط خواهد کرد.

پگ (Peg) به تثبیت نرخ تبدیل ارزی با ارزش ارزی دیگر را گویند؛ بیشتر کشورها ارزهای خود را با دلار تثبیت می‌کنند و چندین ارز تثبیت‌شده در سبد دارایی‌های خود دارند.

چه مقدار ارز تتر (USDT) در گردش است؟

در زمان نگارش این مقاله، ارزش بازار استیبل کوین تتر بیش از ۱۱۰ میلیارد دلار است که قاعدتاً به همین تعداد هم توکن USDT در گردش شبکه است. این مقدار با عرضه و بازخرید شرکت تتر کم و زیاد می‌شود و به نحوی به میزان اعتبار و مقبولیت تتر در میان جامعه کریپتو بستگی دارد.توکنومیکس ارز دیجیتال تتر

هدف از عرضه تتر (Tether) چیست؟

هدف اصلی عرضه تتر، جلوگیری از نوسانات قیمتی موجود در بازار ارزهای دیجیتال است. در واقع نوسانات قیمتی در این بازار باعث می‌شود برخی از معامله‌گرها و سرمایه‌گذاران در معاملات خود، ریسک بالایی را تجربه کنند. درنتیجه بعضی از آن‌ها ممکن است ارزهای دیجیتال خود را خیلی سریع به فروش برسانند تا از ضرر ناشی از کاهش قابل‌توجه قیمت‌ها جلوگیری کنند. این موضوع، باعث می‌شود که نقدشوندگی و ثبات بازار کاهش پیدا کند.

ارز USDT به عنوان پلی بین دنیای فیات و دنیای دیجیتال عمل کرده و امکان استفاده از چندین پلتفرم را با راحتی و سرعت بالا برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کند. علاوه‌براین، به عنوان سپرده و جفتی محبوب برای معامله در صرافی‌های مختلف به شمار می‌رود.

باید توجه داشته باشید که به دلیل تورم، قدرت خرید دلار (و تمام ارزهای فیات) به طور پیوسته و در طول زمان از بین خواهد رفت. بنابراین ارز تتر نمی‌تواند به عنوان ذخیره ارزشی مطمئن برای سرمایه‌گذاری بلندمدت در نظر گرفته شود. درواقع، خرید تتر بیشتر شبیه به سپرده‌ای بانکی (تا حدودی ریسکی) با نرخ بهره صفر درصد است.

امنیت شبکه تتر چگونه تامین می‌شود؟

امنیت شبکه تتر (Tehter) به چندین عامل بستگی دارد:

امنیت بلاک چین: امنیت بلاک‌ چین بیت‌ کوین که پایه و اساس شبکه تتر است، بسیار بالا است و از الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) برای حفظ توافق و جلوگیری از حملات استفاده می‌کند.

امنیت ذخایر تتر: تتر ادعا می‌کند که برای هر توکن USDT در گردش، یک دلار یا معادل نقدی آن را در ذخایر خود نگه می‌دارد و روزانه گزارش مالی خود را در وبسایت خود منتشر می‌کند و همچنین حسابرسی‌های دوره‌ای را انجام می‌دهد. امنیت توکن تتر (Tether) به صحت و شفافیت این ذخایر وابسته است.

امنیت فرآیندهای صادرات و بازپس‌گیری: تتر با استفاده از الگوی چند امضایی (multi-sig)، فرآیندهای صادرات و بازپس گیری توکن‌های خود را مدیریت می‌کند. این الگو به این معنا است که برای صادرات یا بازپس‌گیری هر توکن، نیاز به تأیید چندین کلید دارد. این کلیدها در کیف پول‌های سخت‌افزاری نگه‌داری می‌شوند و امنیت تتر به کارآمد بودن و حفاظت شده بودن این الگوها وابسته است.

همکاری با صرافی‌ها: همچنین، تتر با چندین صرافی و پلتفرم معاملاتی همکاری می‌کند که نقش مهمی در تامین امنیت و رفع مشکلات شبکه ایفا می‌کنند.

منبع:‌بیت پین