به گزارش صدای بورس، تنها کالایی که به خوبی وضعیت اقتصاد چین را منعکس می کند و بیشترین تاثیر را از آن می گیرد بدون شک سنگ آهن است؛ کالایی که از ۲۱۹ دلار در جولای ۲۰۲۱ به محدوده ۱۰۰ دلار رسیده و دلیل این افت قیمت تنها یک چیز است، سقوط بازار املاک و رکود اقتصادی در چین.
رابطه دوم را باید بعد از کاهش نرخ بهره وام هایی جستجو کرد که دولت چین برای بخش املاک در نظر گرفت تا شاید این تصمیم به رونق این بخش منتهی شود که نتیجه ان رشد قیمت سنگ آهن تا ۱۴۵ دلار در اوایل امسال بود؛ موضوعی که چندان دوامی نداشت و با تداوم رکود اقتصادی در دومین اقتصاد جهان بار دیگر روند نزولی در پیش گرفت و حالا در لحظه نگارش این گزارش قیمت هر تن سنگ آهن به ۱۰۴ دلار رسیده است.
البته ناگفته نماند که قیمت سنگ آهن در ماه اکتبر به ۹۰ دلار هم رسیده بود، اما بسته جدید محرک اقتصادی چین باعث شد قیمت ها دوباره رشد کند و به بالاتر از ۱۰۰ دلار برسد؛ موضوعی که ممکن است بار دیگر با شکست روبرو شود و شاهد افت مجدد قیمت ها باشیم. با این حال آن چه مشخص است قیمت این کالا در سال جاری تا به اینجا ۲۳.۵ درصد افت را تجربه کرده و سودهایی که سرمایه گذاران سال قبل تجربه کرده بودند از بین رفته است.
techopedia.com در گزارشی جدید چشم انداز قیمت سنگ آهن در ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ را بررسی کرده و گفته انتظار می رود تولید جهانی سنگ آهن به دلیل معادن جدید و برنامه ریزی های مبتنی بر رشد تولید افزایش یابد که یک بخش این امر به احداث کارخانه های جدید فولاد برمی گردد که به رشد تولید جهانی فولاد کمک خواهند کرد و بخش دیگر به دلیل از سرگیری پروژه های تعلیق شده فولاد و سنگ آهن است. به همین دلیل احتمال این که قیمت سنگ آهن در سال های آینده با رشد زیادی روبرو شود ضعیف است و برای سال آینده محدوده قیمتی بین ۷۹ دلار تا ۱۰۰ دلار پیش بینی می شود. این گزارش از پیش بینی سقف قیمتی ۹۰ دلاری در فاصله سال های ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰ خبر می دهد و معتقد است عوامل ژئوپلیتیک، مازاد عرضه بالقوه، روند تقاضای جهانی فولاد، تاثیر سرمایه گذاری در زیرساخت های سبز بر بازار سنگ آهن اثرگذار خواهند بود.
عوامل هدایت بازار سنگ آهن در ۲۰۲۳-۲۰۲۴
عوامل کلیدی که بر قیمتها در سال جاری و بعد از آن تأثیر میگذارند عبارتند از:
-
محرک اقتصادی جدید چین
در اواخر سپتامبر، چین اقدامات اقتصادی جدیدی از جمله کاهش چندگانه نرخ بهره، تسهیل شرایط بازپرداخت وام مسکن و تزریق یک تریلیون یوان اضافی برای حمایت از اقتصاد را در بحبوحه تلاش خود برای دستیابی به هدف رشد ۵ درصدی برای سال ۲۰۲۴ معرفی کرد.
بانک خلق چین (PBOC) نرخ وام مسکن برای خانه های موجود را حدود ۰.۵ درصد کاهش داد و آنها را با وام های جدید همسو کرد و حداقل پیش پرداخت برای خانه های دوم را از ۲۵ درصد به ۱۵ درصد کاهش داد. هدف این حرکت حمایت از بخش املاک است که قبلاً ۳۱ درصد از مصرف فولاد چین را در اوج خود در سال ۲۰۱۹ تشکیل میداد، اگرچه این تقاضا از آن زمان کاهش یافته است.
تحلیلگران در مورد تأثیر این اقدامات محتاط هستند. داریا افانووا، رئیس تحقیقات ساکسدن فایننشال، اظهار داشت که سیاستهای چین به جای احیای اقتصاد، بر تثبیت اقتصاد متمرکز است و خاطرنشان کرد که بهبود، بیشتر به بازگرداندن اعتماد مصرفکننده بستگی دارد تا تعدیل سیاستها. قبل از اینکه بحران املاک کشور در سال ۲۰۲۱ اتفاق بیفتد، بسیاری از چینی ها در این بخش به عنوان یک پناهگاه امن سرمایه گذاری کردند و حالا این اعتماد از بین رفته است.
-
مجموعه تولید جهانی سنگ آهن برای رشد پایدار
با وجود چالش های مداوم در صنعت فولاد، انتظار می رود تولید جهانی سنگ آهن در میان مدت شتاب بیشتری بگیرد. در ماه سپتامبر، OCE پیش بینی کرد که رشد تولید عمدتاً توسط استرالیا و برزیل هدایت می شود. انتظار می رود این دو کشور تا سال ۲۰۲۶ حجم صادرات را ۳.۱ درصد در سال افزایش دهند که این رشد از طریق معادنی همچون واله و CSN که به دنبال برنامه ریزی برای رشد تولید هستند محقق می شود.
در این بین BMI رشد تولید جهانی را به طور متوسط ۲.۱ درصد در سال از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۸ پیش بینی کرده که از ۰.۹ درصد در پنج سال گذشته بیشتر است. با این نرخ رشد، تولید می تواند تا سال ۲۰۲۸ به ۲.۸۴ میلیارد تن در سال برسد که از ۲.۶۷ میلیارد تن در سال ۲۰۲۴ بیشتر است.
-
بهبود تقاضای جهانی فولاد ۲۰۲۵ منهای چین
انجمن جهانی فولاد (Worldsteel) پس از کاهش رشد در سالهای ۲۰۲۳-۲۰۲۴، افزایش تقاضای جهانی فولاد در سال ۲۰۲۵ را پیشبینی کرده است. انتظار می رود تقاضای فولاد با رشد ۱.۲ درصدی به ۱۷۷۲ میلیون تن در سال ۲۰۲۵ برسد که از ۱۷۵۰.۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۴ بالاتر است و البته نشان دهنده کاهش ۰.۹ درصدی از رقم ۱۷۶۷ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ است.
کاهش نسبت به سال ۲۰۲۳ به ضعف قدرت خرید خانوارها، انقباض پولی و عدم اطمینان ژئوپلیتیک نسبت داده می شود. ورلد استیل خاطرنشان کرد: ضعف مستمر در ساخت و ساز مسکن که ناشی از شرایط سخت تامین مالی و هزینه های بالا است، به کاهش تقاضا برای فولاد منتهی شده، با این حال، رشد در بخش خودرو، زیرساختهای عمومی و طرحهای انتقال سبز به جبران رکود ساختوساز کمک کرده است.
تقاضا در بیشتر مناطق به استثنای چین، روسیه، اوکراین و بخشهایی از اروپا در حال افزایش است. در چین، انتظار میرود تقاضای فولاد در سال ۲۰۲۴ به میزان ۳ درصد و در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱ درصد کاهش یابد که ناشی از مشکل بخش املاک و مستغلات است.
-
محرک های تقویت تولید فولاد
در سمت تولید، کارخانههای فولادی جدید – در دست ساخت یا برنامهریزی –تولید جهانی فولاد را در سالهای آینده افزایش می دهند.
OCE استرالیا پیشبینی کرده است که تولید تا سال ۲۰۲۶ به ۱.۹۶۸ میلیارد تن برسد که از ۱.۹۰ میلیارد تن در سال ۲۰۲۴ بالاتر است. بیشترین ظرفیت جدید در آسیا خواهد بود که بیش از ۷۵ درصد از کارخانههای جدید را تشکیل میدهند؛ به اضافه ظرفیت های جدید در آمریکای شمالی، اروپا و خاورمیانه. این گزارش افزود: با این حال، این رشد در ظرفیت جهانی می تواند منجر به عرضه مازاد در میان تقاضای کند شود و به طور بالقوه چالش های آینده را ایجاد کند. از سوی دیگر انتظار میرود پس از توقف تصویب پروژههای جدید آهن و فولادسازی توسط دولت در ماه اوت، تولید فولاد چین کاهش یابد. هاینس و کوماری، تحلیلگران ANZ Research خاطرنشان می کنند که این امر میتواند منجر به کاهش ۱۰ درصدی تقاضای سنگ آهن شده و قیمت آن را به حدود ۶۰ دلار در تن کاهش دهد.
OCE استرالیا پیش بینی کرد که تولید فولاد خام چین که تقریباً ۵۳ درصد از تولید جهانی فولاد را در بر می گیرد، از یک میلیارد تن در سال ۲۰۲۴ به ۹۹۹ میلیون تن تا سال ۲۰۲۶ کاهش مییابد.بر اساس این گزارش باید گفت پیشبینیهای قیمت سنگآهن در ۵ سال آینده همچنان کند باقی میماند و تحلیلگران پیشبینی میکنند قیمت این کالا به دلیل افزایش عرضه و رشد محدود تقاضا از سوی صنعت فولاد، زیر ۹۵ دلار در هر تن باقی بماند. OCE و ING استرالیا پیشبینی کردهاند قیمت سنگ آهن تا سال ۲۰۲۶ به ترتیب به ۷۳ و ۹۰ دلار در هر تن کاهش یابد.
همچنین در یک پیشبینی میانمدت قیمت سنگآهن، رتبهبندی فیچ پیشبینی کرد که این کالا در سال ۲۰۲۶ بین ۸۵ تا ۷۵ دلار/تن کاهش یابد. آژانس رتبه بندی فیتچ قیمت میان دوره ای را ۷۰ دلار در هر تن برای سنگ آهن پیشبینی کرده که منعکس کننده یک سناریوی متعادل عرضه و تقاضاست. چشم انداز BMI با این روند مطابقت دارد و پیش بینی می کند که قیمت سنگ آهن تا سال ۲۰۲۹ به ۸۸ دلار در هر تن کاهش یابد. پیش بینی قیمت سنگ آهن این شرکت برای سال ۲۰۳۰ رقم ۸۵ دلار در تن است که می تواند به ۷۸ دلار در تن برسد.
-
حمزه بهادیوند چگینی - روزنـامهنـگار
-
شماره ۵۶۳ هفته نامه اطلاعات بورس