پنل نقش خصوصی‌سازی صندوق‌های بازنشستگی و بیمه عمر در کمک به حل مسائل اقتصادی در یازدهمین کیش اینوکس برگزار شد.

به گزارش صدای بورس،حسین عبده تبریزی، کارشناس بازارهای مالی در این پنل گفت: صندوق‌های بازنشستگی در دنیا با مشکل مواجه هستند و در ایران هم باتوجه به سن بازنشستگی و تصمیمات سیاسی مشکلات این نوع صندوق‌ها بیشتر است و تقریبا در حال رسیدن به بحران هستند.

کارشناس بازار سرمایه افزود: یکی از مشکلات صندوق بازنشستگی تکمیلی این است که ترکیب آن عادی و مثل سایر صندوق‌ها است. باید در این مورد دست مدیران صندوق‌ باز باشد که البته این موضوع هم در اختیار خود بورس است و می‌تواند بگوید امکان خرید ۵درصد شرکت سهامی خاص و یا سرمایه‌گذاری ۱۰درصدی در بخش مسکن هم وجود دارد.

عبده تبریزی ادامه داد: بنابراین در حوزه ترکیب پرتفوی این صندوق‌ها به اصلاح جدی نیاز دارند.

وی افزود: همچنین این صندوق‌ها قانون خاصی هم در حوزه مالیات می‌خواهند و نمی‌شود که همه صندوق‌ها مثل هم باشند. صندوق‌ بازنشستگی که قرار است پول ۳۰ ساله نگه دارد باید امتیازاتی از نظر مالیاتی به‌طور مشخص داشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: در این میان مسئله رقابت بین صندوق‌ها و صنعت بیمه هم مطرح است که وقتی صندوق‌ها اندکی پا بگیرند و مسائل خود را حل کنند، بیمه عمر در ساختار فعلی‌اش تحت فشار قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: بر این اساس برای کاهش این فشار تاحدودی بین این دو، ترکیب ایجاد کردند و برخی شرکت‌های بیمه عمر طرح بیمه خود را به صندوق‌ وصل کردند.

مهدی گودرزی، عضو هیأت مدیره کارگزاری آگاه گفت: صندوق‌های بازنشستگی تکمیلی قرار است توسط شرکت‌های مدیریت دارایی بخش خصوصی مدیریت شوند.

وی افزود: شرکت‌هایی که قصد دارند علاوه بر بیمه پایه همکاران خود را برای دوره بازنشستگی بیمه کنند می‌توانند منابعی از همکارانشان و منابعی از خود را در اختیار این نوع صندوق‌ها قرار دهند.

گودرزی ادامه داد: درخصوص IPS صندوق توضیح داده شد: به‌صورت ترکیبی وزن بالایی از سهام، طلا و اوراق درآمد ثابت را دارد.

وی گفت: در گذر زمان با بزرگ شدن صندوق‌های املاک و مستغلات، این نوع صندوق‌ها می‌تواند به نصاب صندوق‌های بازنشستگی اضافه شود.

گودرزی ادامه داد: باید پیگیر اصلاح قوانین و مقررات حاکم بر این صندوق‌ها باشیم.

وی گفت: همچنین باید به معافیت مالیاتی این صندوق‌ها هم توجه شود. در حال حاضر این صندوق‌ها معافیت مالیاتی ماده ۱۴۸ را دارند که ۳درصد همکار و ۳درصد کارفرما معاف از مالیات هستند و برای بیشتر شدن این عدد باید با دولت مذاکره کرد.

سروناز درواری، مدیرعامل بیمه زندگی آگاه هم عنوان کرد: بیمه زندگی با در نظر گرفتن احتمالات مرگ و میر، حیات، زمان بازنشستگی و سنوات باقی مانده براساس دیتای گذشته شرکت و یا سازمان، می‌تواند برآوردی از تعهدات صندوق‌ داشته باشد.

وی افزود: در نظر داریم باتوجه به قوانین موجود بیمه زندگی را به عنوان پوشش مکمل در کنار صندوق بازنشستگی داشته باشیم.

درواری ادامه داد: هنوز طراحی محصولات مستمری برای بازنشستگی مشکل دارد. صنعت بیمه می‌تواند در این راستا کمک‌کننده باشد.

وی همچنین گفت: می‌توان امکان معافیت مالیاتی را برای صندوق‌های بازنشستگی بیش از این ایجاد کرد.

مهدی کرباسیان، کارشناس اقتصادی گفت: برای رفع ناترازی صندوق‌های بازنشستگی دولت باید یک کار فشرده، فوری و چند ماهه انجام دهد و یک قانون را با مجلس تصویب کند.

وی افزود: قانونی باید باشد که‌این صندوق‌های بازنشستگی تکمیلی را به حالت نیمه اجبار تبدیل کند، مثلا حداقل شرکت‌های بزرگ مکلف به تشکیل این صندوق‌ها شوند.

کرباسیان ادامه داد: واقعا اگر این اقدام صورت نگیرد تا یکی دو سال آینده بحران بازنشستگی بسیار وسیع خواهد بود.

این اقتصاددان گفت: کار خاصی هم نیاز نیست انجام دهند و فقط باید سازوکارهای نرم‌افزاری آن در کشور تهیه شود.