به گزارش صدایبورس به نقل از اکو ایران، رئیس سازمان انرژی اتمی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری، به پرسش ها درباره سفر مدیرکل آژانس انرژی اتمی به ایران پاسخ داد.
-
این سفر بههیچوجه برای محدودسازی توان هستهای ایران نیست، چرا که چنین امری غیرقانونی و بیمعنا است.
-
چارچوب تعامل ایران و آژانس بر اساس معاهده پادمان و NPT است که به قوانین داخلی تبدیل شده و نظارت مستمر آژانس در این چارچوب انجام میشود.
-
هدف از سفر رافائل گروسی آشنایی با دیدگاههای دولت جدید ایران و تنظیم روابط در چارچوب وظایف آژانس عنوان کرد.
-
درباره ابهامات مطرحشده از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی موارد ادعایی علیه برنامه هستهای ایران ریشه در پروندهسازیهای سیاسی و اطلاعاتی دارد. این ادعاها پیشتر در چارچوب برجام و تحت عنوان پرونده "پیامدی" بسته شده بود، اما خروج آمریکا از برجام در دوران ترامپ و تلاش دولت بایدن برای بازگشت به توافق، بهانهای شد تا چند مکان ادعایی دوباره مطرح شوند. و این موضوع ابزاری برای اعمال فشار سیاسی و گرفتن امتیاز از ایران شود.
-
بر اساس بیانیه مشترک اسفندماه ۱۴۰۱ با رافائل گروسی، ایران متعهد شده است تعاملات خود را در چارچوب معاهده پادمان و NPT ادامه دهد. تاکنون دو مکان از ادعاهای آژانس بسته شده و دو مکان دیگر نیز باقی مانده است.
-
مواضع خصمانه اروپاییها و آمریکاییها و فشارهای سیاسی مانع حلوفصل کامل مشکلات شده اما ایران همچنان با صبوری و حسن نیت برای رفع ابهامات و بستن این پروندهها تلاش میکند.
-
درباره گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اعمال فشار از طریق آنها، باید گفت که آژانس یک نهاد حرفهای و بینالمللی است و باید بیطرفی خود را حفظ کند.
-
طبق برجام، آژانس مکلف است هر سه ماه یکبار گزارشی درباره اجرای تعهدات ایران ارائه دهد. این گزارشها شامل دو بخش است: یکی مرتبط با تعهدات پادمانی که برای همه کشورها مشابه است و دیگری مرتبط با اجرای برجام. که پس از خروج آمریکا از برجام، ایران براساس ماده ۳۶ این توافق و قانون اقدام راهبردی مجلس، کاهش تعهدات خود را آغاز کرد تا طرف مقابل را به بازگشت به تعهدات و لغو تحریمها وادار کند.
-
گزارشهای آژانس درباره بازگشت ایران از تعهداتش، گاهی با واژگان تند و تحریکآمیز تنظیم میشود که میتواند به عنوان ابزار فشار سیاسی استفاده شود. ایران در واکنش به این گزارشها، با صبوری و تعامل، پاسخهای روشنگرانهای ارائه میدهد.
-
ادعاهایی مرتبط با غنیسازی اورانیوم در سطوح بالا توسط جمهوری اسلامی ایران، مطرح شده که در پاسخ باید گفت: برنامههای هستهای ایران کاملاً شفاف و در چارچوب پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام میشود.
-
هرگونه فعالیت مرتبط با مواد هستهای باید با اطلاع آژانس و تحت نظارت آن انجام شود و ایران نیز همواره این چارچوب را رعایت کرده است. اتهامات مربوط به انحراف یا مقاصد پنهان در برنامه هستهای ایران، بیشتر نتیجه دشمنیهای رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای غربی است که با هدف عوامفریبی و تخریب وجهه ایران مطرح میشود.
-
غنیسازی اورانیوم در سطوح بالا در سایر کشورها، از جمله آمریکا و کانادا، برای اهداف صلحآمیز در راکتورهای تحقیقاتی انجام میشود، ایران نیز برنامههای مشابهی مانند تولید سوخت و آشکارسازهای هستهای را با هماهنگی آژانس دنبال کرده است.
-
ادعاهای مطرحشده درباره غنیسازی ۶۰ درصدی ایران، صرفاً تبلیغاتی و با هدف ایجاد فشار سیاسی است. ایران هیچگونه برنامه پنهانی نداشته و فعالیتهای آن در چارچوب اهداف صلحآمیز و نظارت آژانس انجام میشود.
-
ایران در تمامی مراحل مذاکرات هستهای، چه در دوره دولت پیشین و چه در دوره دولت فعلی، با حسن نیت و برای اعتمادسازی عمل کرده است. اما فشارهای سیاسی و بهانهجوییهایی همچون مسائل داخلی ایران، تحولات منطقهای و حتی جنگ اوکراین، موجب توقف توافقات شدهاند.
-
خوش بین هستیم که با توجه به گفتگوهای انجامشده در حاشیه اجلاس سازمان ملل و تماسهای مقامات کشورهای مختلف با رئیسجمهور و وزیر خارجه، مذاکرات هستهای دوباره آغاز شود.
-
هدف ایران از توسعه فناوری هستهای، بهبود زندگی مردم و تقویت اقتصاد ملی است و امیدوار است این تعاملات بتواند فشارهای سیاسی را کاهش داده و به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دهد وظایف حرفهای خود را بدون مداخلات سیاسی انجام دهد.