از منظر قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی مطابق ماده ۹۱ آیین نامه اجرایی ماده ۱۴ الحاقی قانون مبارزه با پولشویی همه اشخاص مشمول قانون (از جمله طلافروشان به عنوان مشاغل غیرمالی) موظف هستند به منظور انجام رویههای شناسایی مقتضی در خصوص خدمات غیر حضوری مطابق با ضوابط و رویههای شناسایی غیر حضوری عمل کنند و طبق تبصره این ماده وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مرکز اطلاعات مالی ضوابط و رویههای شناسایی غیر حضوری ارباب رجوع را تدوین کنند. بنابراین در صورت تدوین ضوابط ذکر شده ارائه خدمات به صورت غیر حضوری بلامانع است.
بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده ضوابط مذکور در حوزه موسسات مالی و اعتباری تدوین و تصویب شده است و در حوزه مشاغل غیر مالی مانند طلا فروشیها نیز پیشنهاداتی ارایه شده است اما تاکنون مصوبهای در این خصوص نداریم به همین دلیل برای قانونی شدن فعالیت سایتهای طلا فروشی لازم است هماهنگی لازم با وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین مرکز اطلاعات مالی در خصوص تدوین و تصویب ضوابط و رویههای شناسایی غیر حضوری و اجرایی کردن آن صورت گیرد تا موضوع به صورت قانونی قابل اجرا باشد.
علاوه بر این با توجه به اینکه در حوزه خرید و فروش آنلاین طلا موضوعاتی همچون اصالت، کیفیت، مسائل مالی و امنیتی از اهمیت زیادی برخوردار است و وجود سوابق کلاهبرداریها در این حوزه مانند پرونده سکه ثامن وجود داشته، لازم است در این حوزه نیز تدابیر لازم از لحاظ تدوین قوانین و مقررات دقیق، اخذ مجوزهای قانونی، گواهی اصالت کالا، نحوه نظارت نهادهای نظارتی اتخاذ گردد تا سرمایه گذاران این حوزه با خرید طلا و جواهرات تقلبی و کلاهبرداری مواجه نشوند.
در کشورهای مختلف، سازمانهای نظارتی بر فعالیت این پلتفرمها نظارت دارند تا اطمینان حاصل شود این معاملات به صورت شفاف و قانونی انجام میشود.
در ایران نیز خرید و فروش طلا بهصورت آنلاین با نظارت اتحادیههای طلا و جواهر و سایر سازمانهای مالی و اقتصادی کنترل میشود. پلتفرمها و شرکتهای فعال در این زمینه ملزم به دریافت مجوزهای لازم هستند و باید اطلاعات کاربران و معاملات را بهصورت شفاف و امن ذخیره کنند ولی به نظر میرسد تا زمانی که ضوابط و رویههای شناسایی غیر حضوری و نظارتها کامل نباشد خرید و فروش آنلاین طلا بسیار با ریسک مواجه بوده و به دلیل نبود مقررات جامع در این بخش، مسئولیت پذیری، پاسخگویی و قابلیت پیگیری تخلفات و تقلبها و کلاهبرداری با معضلاتی روبهرو خواهد بود.
بنابراین توصیه اکید میشود که مردم برای خرید طلا از طریق صندوقهای سرمایهگذاری طلا و گواهی سپرده کالایی در بازار سرمایه یا در صورت اصرار به تحویل فیزیکی از مراکز معتبر فروش طلا و به صورت حضوری اقدام کنند.
-
روح الله نجفی - پژوهشگر حوزه مبارزه با پولشویی
-
شماره ۵۶۶ هفته نامه اطلاعات بورس