مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صنایع برق و آب صبا تصمیم اخیر هیأت تنظیم بازار برق در افزایش سقف قیمت در بازار عمده فروشی را اقدامی در جهت اصلاح نظام حکمرانی اقتصادی صنعت برق ارزیابی کرد.

جعفر جولا، در گفت‌وگو با صدای‌بورس در رابطه با سقف قیمت برق در سال جاری گفت: هرساله سقف قیمت بازار برق توسط هیات تنظیم بازار برق ایران تعیین می‌شود که در سال جاری سقف قیمت بازار برق عدد ١۶٢ تومان به ازای هر کیلووات ساعت برق اعلام شد. سال گذشته این عدد ١٠۶ تومان بود که در حال حاضر رشد نزدیک به ۵٣ درصدی را داشته است. همچنین آمادگی برای هر کیلووات ظرفیت آماده همان مبلغ ١٨ تومان و ۵ ریال است که سال گذشته مصوب شد.

وی افزود: اگرچه این بالارفتن نرخ می‌تواند درآمد نیروگاه ها را افزایش و باعث بهبود سودآوری نیروگاه ها در سال مالی شود اما مسلما بخش عمده ای از هزینه های نیروگاه ها به ویژه در حوزه نگهداری و تعمیرات، ارزی است که با جهش هایی که در نرخ ارز اتفاق می‌افتد حاشیه سود نیروگاه ها تحت تاثیر قرار می گیرد.

جولا به محاسبه بهای تمام شده واقعی هر کیلووات ساعت برق پرداخت و گفت: اگر بخواهیم بهای تمام شده واقعی ١ کیلووات ساعت برق را محاسبه کنیم باید آیتم هایی مانند ارزش سوخت مصرفی، هزینه‌های آلایندگی و نرخ تبدیل انرژی را مدنظر قرار دهیم. اگر چنانچه نرخ سوخت گاز بر اساس هر مترمکعب گاز صادراتی که در بودجه سال ١۴٠٣ عدد ٣١ سنت تعیین شده را لحاظ و هزینه های آلایندگی را هم به بهای تمام شده اضافه کنیم؛ مسلما بهای تمام شده ای که محاسبه می‌شود عدد متفاوت تر از آن چیزی خواهد بود که در مصوبه هیأت تنظیم بدان اشاره شده است. حتی اگر نرخ تبدیل انرژی را هم مبنا قرار دهیم، بر اساس گزارش کارشناسی که انجام شده نرخ تبدیل انرژی برای هر کیلووات ساعت برق در سال ١۴٠٢ عددی نزدیک به ٢ هزارتومان است که نشان می‌دهد اعدادی که در ابلاغیه اخیر وزیر محترم نیرو اعلام شده است؛ با واقعیت های صنعت فاصله معنا داری دارد.

جولا خاطرنشان کرد:‌ اگر چنانچه امید داشته باشیم ناترازی هایی که در حوزه انرژی و مشخصا برق شکل گرفته در سال های آتی کم و کم تر شود، ناگریز از آن هستیم که اقتصاد برق اصلاح شود تا کمکی به تشکیل سرمایه در صنعت برق شود.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صنایع برق و آب صبا افزود: تقویت سرمایه گذاری در این حوزه یا به نوعی افزایش توان تولید برق و تقویت ساید عرضه برق از اصلاح قیمتی نشات می‌گیرد و بایستی از سیاست های سرکوب قیمتی که طی چند سال گذشته یا به عبارتی طی نزدیک به دو دهه اخیر اتفاق افتاده، خارج شویم که این موضوع مستلزم بازنگری در پارادایم های اقتصادی صنعت است.

رئیس هیأت مدیره بورس انرژی در پایان گفت:‌ تصمیم هیات تنظیم بازار برق که توسط وزیر نیرو ابلاغ شده است را به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم اصلاحات قیمتی با هدف کاهش ناتزاری در حوزه برق کماکان استمرار داشته باشد.