به گزارش صدای بورس، صنعت فولاد با توجه به اتفاقات و ریسکهای متعددی که از ابتدای امسال به وقوع پیوسته، نسبت به بازار عملکرد قابل قبولی داشته و نسبت به تعداد کل سهام، نقدشوندگی بهتری داشته است. امیر سیدی، رئیس هیات مدیره صنایع فولاد آلیاژی یزد با بیان این گفتهها پیشبینی میکند؛ با توجه به اتفاقات موجود در شرکت صنایع فولاد آلیاژی یزد و برنامهریزیهای انجام شده این روند در آینده حفظ شود. او در گفتوگویی اعمال سیاستهای سختگیرانه بانک مرکزی در یک سال گذشته را از جمله چالش اصلی تمامی بازارها به ویژه صنعت فولاد ذکر کرد و درباره تاثیر راهاندازی بازار توافقی ارز نیز این توضیح را داد: "راهاندازی بازار توافقی ارز، صنعت فلزات را متحول میکند. "
* با توجه به شرایط بازار و ریسکهای سیاسی و اقتصادی موجود، چه اقداماتی برای ثبات سهام شرکت صنایع فولاد آلیاژی یزد انجام دادهاید؟
در شرایط فعلی سهم فولای از تابستان امسال تا کنون بازدهی خوبی نسبت به بازار داشته و اصلاحات را انجام داده است اما این شرایط نه فقط برای ما که برای سهام تمامی شرکتها بوده است. با توجه به اتفاقات و ریسکهای متعددی که از ابتدای امسال به وقوع پیوسته، صنعت فولاد نسبت به بازار عملکرد قابل توجهی داشته و نسبت به تعداد کل سهام، نقدشوندگی بهتری داشته است. به نظر میرسد با توجه به اتفاقات موجود در شرکت و برنامهریزیهای انجام شده این روند در آینده حفظ شود.
* افزایش نرخها نسبت به سال گذشته کمتر بوده است. برای سال جاری این نرخها تغییر میکند یا با همین روند پیش خواهد رفت؟
محصول اصلی فولای یا همان صنایع فولاد آلیاژی یزد، تولیدات فولاد آلیاژی ایران همراه با اقدامات خدماتی شامل تمام کاری، کششی و... است. بنابراین، از آنجا که نماینده محصولات فولاد آلیاژی ایران هستیم، قیمتها از سوی تولید کننده مشخص میشود و به نوعی تعیینکننده قیمتها نیستیم. فعالیت شرکت ما بیشتر خدماتی به همراه تامین مالی برای مشتریان است. از یک سال گذشته به دلیل اعمال سیاستهای سختگیرانه بانک مرکزی، تمامی بازارها با رکود روبرو بودند، اما به دلیل تحرکات در نرخ ارز در یک ماه گذشته، قطعا نرخها تغییر خواهد کرد و اثر آن در صورتهای مالی مشاهده خواهیم کرد.
* محصولات شرکت در صنایع نظامی هم کاربرد دارد؟
محصولات صنایع فولاد آلیاژی یزد در تمامی صنایع کاربرد دارد که بخشی از آن در بخش صنایع نظامی و بخش دیگر در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرد. فولاد آلیاژی ایران شرکتی با سطح تکنولوژی بالا است که میتواند با تولید بیش از ده هزار نوع فولاد آلیاژی، نیازهای صنعتی را برطرف کند. در واقع، محصولات خام فولاد آلیاژی ایران را به گونهای آماده میکنیم که سایر صنایع بتوانند از آن بهرهمند شوند.
* با توجه به تنشهای فعلی، چقدر امکان دارد فروش محصولات شرکت به دلیل کاربرد در حوزه نظامی افزایش یابد؟
فروش محصولات ما هم اکنون نیز در حوزه نظامی کاربرد دارد؛ هر چند به دلیل مباحث اطلاعاتی، اطلاعاتی در این مورد در دست نیست، اما مشتریان مشخصی داریم. البته ناگفته نماند که توسعه بازار ما بیشتر به سمت صنایع خودروسازی است.
* برای صادرات هم برنامهای تدارک دیدهاید؟
مطالعات نشان میدهد، ظرفیت بازار فولاد در کشور بسیار بالا وقابل توجه است و میتوانیم آن را جذب کنیم. این درحالی است که با وجود قیمتهای ثابت، فروش فولاد در دو ماه مرداد و مهرماه رکورد زده است.
* علت این رکورد از نگاه شما چیست؟
شناسایی ظرفیتها و بهرهبرداری از آنها.
* چه دلایلی مانع از انجام صادرات شده است؟
حتی فولادسازهای بزرگ نیز در سال جاری صادراتی نداشتهاند. اعمال سیاستهای سخت گیرانه باعث شده، عملا صادرات فولای با چالش روبهرو شود.
* فکر میکنید، راهاندازی بازار ارز توافقی بتواند چالشهای پیشروی فولادیها را برطرف کند؟
راهاندازی این بازار میتواند، فضا را برای صنایع فلزی متحول کند. از آنجا که بحث رفع تعهد مطرح است اگر تعهدات نیمایی باشد و قیمتها در بورس کالا تعیین شود، صرفه اقتصادی ندارد. این درحالی است که فولاد مبارکه و فولاد خوزستان هم با شرایط فعلی اقدام به انجام صادرات نمیکنند اما اگر موانع برطرف شود، هم به سمت فضای صادرات و هم واردات حرکت خواهیم کرد.
* شرکت شما چه اهدافی را برای آینده متصور است؟
برنامه ما ورود به کل زنجیره ارزش فولاد است. در این زنجیره بخشی به مواد مصرفی مثل فروآلیاژها و ککهای صنعتی، بخشی به مباحث صادراتی و بخش دیگر هم به معاملات داخلی ارتباط پیدا میکند. بنابراین یکی از اهداف ما درآینده، ورود به بخشهایی است که توجیهپذیر باشد.
* در حال حاضر چالش اصلی تان در حوزه صادرات چیست؟ آیا تخصیص ارز برای شما موانعی ایجاد کرده یا پای مسائل دیگری در میان است؟
چالش اصلی ما رفع تعهد صادراتی است. وقتی صادرات انجام میشود ارز باید به کشور بازگردانده شود بنابراین نحوه بازگشت ارز به کشور اهمیت دارد و این موضوع تعیین میکند که صادرات به صرفه است یا خیر. رئیس بانک مرکزی در اظهارات خود بارها از راه اندازی بازار توافقی خبرداده است. در واقع، در بازار توافقی ارز، صادرکنندهها میتوانند به صورت توافقی اقدام به فروش کوتاژ صادراتی به واردکنندهها کنند. بنابراین، اگر این بازار راه اندازی شود و به فولاد اجازه عرضه داده شود، کار جذابیت پیدا میکند.
* مواد اولیه شرکت شما از کجا تامین میشود؟
مواد اولیه ما عمدتا از صنعت فولاد آلیاژی ایران تامین میشود. نماینده فروش این شرکت هستیم و ۵ درصد از تولید آنها را به فروش میرسانیم.
* قصد ندارید برای خرید مواد اولیه به شرکتهای دیگر متوسل شوید؟
ممکن است قرارداد ما برای محصولاتی که با فولاد آلیاژی ایران کار میکنیم انحصاری باشد اما در محصولات دیگر چنین موضوعی وجود ندارد. با این وجود، قصد داریم در بحث معاملات زنجیره فولاد ورود کنیم. مزیت رقابتی ما فراهم کردن اعتبارات اسنادی و تامین مالی برای مشتریان است. این موضوع، باعث افزایش فروش و رونق سرمایه در گردش شرکت شده و در صورتی که فروش در مدت زمان بیشتری انجام شود، برای مصرفکنندگان اهمیت بیشتری پیدا میکند.
* به نظر میرسد، بخشی از کاهش سود شرکت شما به دلیل افزایش هزینههای عمومی باشد. برای نیمه دوم سال چه برنامه ای برای کاهش هزینههای عمومی تدارک دیده اید؟
هزینههای عمومی معمولا حقوق و دستمزد است که به دلیل قوانین موجود در کشور روال استانداردی را طی میکند که در چند سال اخیر عدد بالایی بوده است. از نظر درصدی، نیز فولاد بالاترین درصد سود ناخالص عملیاتی را دارد.
* علت از نگاه شما چیست؟
در حوزه عملیاتی مشتریان بهتری جذب شده اند به طوری که توان مالی افزایش یافته است. اگر به صورت درصدی محاسبه کنیم، افزایش سود عملیاتی رخ داده است. در سالهای گذشته آیتمهایی مبنی بر سود غیر عملیاتی داشته ایم اما سود عملیاتی ما افزایش یافته است و درصد نسبت به حاشیه سود افزایش یافته است.
* پس نیاز به دریافت تسهیلات برای رفع هزینهها ندارید؟
اتفاقا تسهیلات را افزایش میدهیم اما اگر بتوانیم با نرخهای مناسب، تامین مالی را انجام دهیم و فروش انجام شود، به صورت فزاینده سود افزایش مییابد. با اینکه از تسهیلات بهره ای نبردهایم و متکی به سرمایه شرکت بودهایم و نرخ بازدهی سرمایه ما حدود ۷۰ درصد در سال بر سرمایه است، بنابراین، هر چقدر اهرم شرکت افزایش یابد، سود به صورت فزاینده افزایش مییابد.
* مفتولسازان یزد یکی از شرکتهای زیرمجموعه شمااست که با زیان همراه است. برای اینکه این شرکت از زیان خارج شود، چه برنامهای مد نظر دارید؟
شرکت به نوعی غیرفعال است و زیان موجود به دلیل هزینههای جزیی است. اما یکی از شرکتها، به دلیل هزینه بالا برای تامین مالی به شرکت سرمایهگذاری ایساتیس پویا واگذار شده واز این طریق بخشی از سهام به شرکت فولادآلیاژی یزد بازگشته است. در واقع، به واسطه این شرکت، نزدیک ۲۰ درصد سهام پروژه را در اختیار داریم. این شرکت اخیرا سهامی عام شده و به نظر میرسد پروژه جذابی باشد و در صورت بهره برداری، ۲۰ درصد برای این شرکت خواهد بود. پروژههای مشابه آن چون فولاد کویر در بورس هم حضور دارند و وقتی در بازار عرضه شود، ارزش افزوده قابل توجهی نصیب سهامداران خواهد شد.
* برآورد تان از قیمت هر تن محصولات مواد اولیه در نیمه دوم سال چقدر است؟
به نظر میرسد، با توجه به تغییرات نرخ ارز و نیما، با تغییرات حداقل ده درصدی در نرخ روبرو شویم. در عین حال، فروش با نرخ ثابت افزایش یافته و از ماهی ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان به ۱۴۰ تا ۱۶۰ میلیارد تومان در دو تا سه ماه اخیر رسیده است که با تامین مالی این رقم و حتی قیمتها افزایش بیشتری خواهد یافت. با این وجود، به نظر میرسد، بعد از شش ماه آینده میزان فروش محصولات ما ماهیانه به ۳۰۰ میلیارد تومان هم افزایش یابد.
* نرخ فروش محصولات در شش ماه گذشته چقدر بوده است؟
قیمتها با توجه به نوع به گرید آلیاژی متفاوت است اما به صورت میانگین قیمتها حدود ۴۰ میلیون تومان در هر تن بوده است.
* پیشبینی شما از نرخ فروش محصولات در سال آینده چقدر است؟
از ابتدای امسال، نرخ نیما بیش از ۱۰ درصد اصلاح شده اما در چند هفته اخیر نرخ دلار آزاد نیز ۱۵ درصد تغییر قیمت داشته است. با توجه به این موارد، به نظر میرسد، سال آینده نرخها ۲۰ درصد دیگر افزایش یابد.
* فکر میکنید میزان سود شرکت تا پایان سال به چه رقمی برسد؟
سود ناخالص شرکت، ماهانه بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان است بنابراین، اگر هزینهها کسر شود در ۵ ماه آینده سود خالص این شرکت به حداقل ۵۰ میلیارد تومان دیگر میرسد که با توجه به سود ساخته شده، به نظر میرسد، حدود ۸۰ تا ۹۰ تومان به ازای هر سهم به طور عملیاتی محقق شود و با تداوم این روند در سال آینده این عدد، ۵۰ درصد دیگر افزایش یابد.
* روند تقسیم سود با روند فعلی انجام میشود یا برنامه دیگری برای آن تدارک دیدهاید؟
با توجه به افزایش هزینه نرخ تامین مالی، سال گذشته حداقل تقسیم سود انجام شد ومنابع در شرکت باقی ماند. از این رو، برنامه ما این است که منابع را در شرکت حفظ کنیم تا ظرفیت فروش و سودآوری به حداکثر برسد. در عین حال، برای اینکه سهامداران از تقسیم سود اثر مثبتی حس کنند، قصد داریم ازطریق صندوق بازارگردانی اقدام به خرید سهام شرکت با منابع مازاد کنیم.
* خرید سهام شرکت با منابع مازاد از طریق صندوق بازارگردانی چه مزایایی دارد؟
این اقدام چند مزیت دارد؛ اولا در تلفیق، سهام از سود شرکت خارج و سود به ازای سهامداران اصیل افزایش مییابد. دوما کسانی که سهام را دراختیار دارند، مطمئن خواهند بود که حداقل نقدشوندگی برای شرکت حفظ میشود. سوما، شرکت با دراختیار داشتن سهام خود از طریق صندوق، قابلیت عملکرد بهتری در کنترل ترازنامه خود در حداکثر کردن منافع سهامداران خواهد داشت.
* در بودجه، بندی وجود دارد مبنی بر اینکه اگر شرکتهای بورسی اقدام به افزایش سرمایه نکنند و سرمایه را در شرکت نگه دارند، معاف از مالیات میشوند. دراین باره اقدامی انجام دادهاید؟
این کار از سوی شرکت ما دنبال شده است. در سه سال گذشته سودی به سهامداران تقسیم نشده و افزایش سرمایه از محل سود انباشته بوده و معافیت مالیاتی به شرکت بازگشته است. اکنون گزارش توجیهی افزایش سرمایه ۵۰ درصدی را در اختیار داریم که حداقل چند میلیارد تومان نفع مالیاتی برای شرکت ایجاد میکند.
* افزایش سرمایه چه زمانی محقق میشود؟
افزایش سرمایه در نیمه دوم سال حتما انجام میشود. گزارش توجیهی آن در سامانه کدال منتشر شده و منتظر مجوز سازمان بورس هستیم.
* مطالبات معوق شرکت چقدر برآورد میشود؟
مطالبات معوقی نداریم. یکی از مزایای صنعت فولاد، نقدی بودن معاملات است، فلزات به صورت غیر نقدی مورد معامله قرار میگیرند.
اعتبار فلز از پول نقد بیشتر بوده و جلوی نوسات ارز هج است. بنابراین، مطالبات معوقی نداریم اما وقتی خریدار را تامین مالی میکنیم، آنها میتوانند در بازه زمانی یک تا دو ماه تسویه را انجام دهند، در واقع این موضوع، باعث میشود، خریداران ما افزایش یابد.
* بازار فولاد بازار گستردهای است و رقیب هم زیاد دارد، بر این اساس، سهم شما از بازار فولاد چقدر است؟
سهم ما در محصولات فولاد آلیاژی ایران ۵ درصد است. تولید فولاد آلیاژی ایران ۶۰۰ هزار تن است و محصولی خاص را تولید میکند. از این رو، سهم بالایی از این بازار را در اختیار نداریم اما نکته مهم این است که سهم کوچک از این بازار نیز عدد بزرگی است. این درحالی است که میزان فروش شرکتی همانند شرکت ما، ماهیانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد است. در واقع، از جمله مهمترین مزیت شرکت ما، تسهیل امکان معاملات و تامین مالی برای خرید در زنجیره فولاد است.
* شرکتهای فولای هم اکنون با چه موانع و مشکلاتی دست به گریبان هستند؟
شرکت ما، متمایز از دیگر شرکتهای فولادی است، به بیانی دقیقتر، با موانع شرکتهای فولادی از قبیل تامین انرژی روبه رو نیستیم در حالی که این موضوع به یکی از مهمترین چالشهای پیش روی شرکتهای فولادی تبدیل شده است. تولیدکنندگان فولاد با کمبود آب و برق درفصل تابستان و کمبود گاز در فصل زمستان روبهرو هستند. مهمترین خدمات شرکت ما تامین فلز برای مشتریان است، از این رو، مشکلات صنعت چون تامین انرژی، ما را تحت الشعاع قرار نمیدهد. یکی از برنامههای ما، توسعه تامین فلز است. البته، توانمندی تامین مالی از دیگر مزیتهای شرکت ما محسوب میشود.
* مواد اولیه شرکت را فولاد آلیاژی ایران تولید میکند، مشکلات صنعت فولاد چه تاثیراتی بر خدمات شما داشته است؟
مشکلات صنعت فولاد، باعث میشود اجناس کمتری در اختیار ما گذاشته شود، با این وجود، اما شرکت فولاد آلیاژی ایران به دلیل تفاوت در فعالیت با شرکتهای تولیدی با مشکلات کمتری در حوزه تامین انرژی روبرو است.
* برنامه تان برای توسعه بازار و ارائه خدمات چیست؟
برای گسترش فعالیت خود در حوزه معاملات فولاد، دفتری را در تهران تاسیس کردهایم تا از این طریق بتوانیم ضمن انجام فعالیتهایی در بخشهای دیگر زنجیره، اقدام به تامین مالی در خرید و فروش فولاد برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان کنیم.
* آینده بازارهای فولادی در شش ماه آینده را چگونه ارزیابی میکنید؟
فولاد یکی از صنایع ارزشمند حاضر در بازار سرمایه است. در واقع، این فلز، ذخیرهکننده ارزش است و هیچ گاه از بین نمیرود و ارزش خود را حفظ میکند. از این رو، درخواستها برای خرید این فلز رو به افزایش است. این در حالی است که با وجود، چالش انرژی در ایران، اما زنجیره توسعه این صنعت متوقف نشده و چشم انداز این صنعت در کل جهان درآینده مثبت و روشن است. با توجه به این مهم، یکی از برنامههای اصلی ما این است که تولید بخشی از زنجیره ارزش را برعهده بگیریم.
* تامین کننده مواد اولیه شما، صنعت فولاد آلیاژی ایران است. با توجه به شرایط اقتصادی فعلی چطور قرار است در شش ماه آینده نرخ بهای تمام شده کالا را کنترل کنید؟
همانطور که اشاره شد، به دلیل نوع قرارداد با شرکت فولاد آلیاژی ایران، چندان به حوزه قیمت ورود نمیکنیم. به بیانی دیگر، شرکت ما به نرخ وابسته نیست و نرخ مشخصی دارد.
* میزان فروش سال گذشتهتان چه میزان بود؟
فروش محصولات ما ماهانه بین ۲ تا ۳ هزار تن است، این درحالی است که ماه گذشته ۳ هزار و ۵۰۰ تن محصول به فروش رسید که در نوع خود رکورد محسوب میشود که تاکنون سابقه نداشته است. براین اساس، در صورت تامین مالی فروش شرکت به دو برابر خواهد رسید.
* شیوههای تامین مالی صنایع فولاد آلیاژی یزد از چه طریق انجام میشود؟
تامین مالی از طریق اعتبارات اسنادی و تسهیلات از سیستم بانکی صورت میگیرد.
* برای شناسایی مزیتهای رقابتی هم اقدامی انجام دادهاید؟
در دنیا مدلهایی وجود دارد که به صورت تخصصی در حوزه معاملات در یک زنجیره فعالیت دارند. در واقع این مدلها، عملیات جذابی است که چالشهای پیش روی مصرفکنندگان را برطرف میکند تا در شرایط استاندارد محصولات مود نظر خود را تهیه کنند.
شرکت ما نیز قصد دارد، فعالیت خود را در این حوزه گسترش دهد.
-
ساره صابری - خبرنگار
-
شماره ۵۶۷ هفته نامه اطلاعات بورس