روند تورم ماهانه و نقطه به نقطه در آبان امسال همچنان صعودی بوده و می‌تواند خطری برای هدف‌گذاری تورم زیر 30 درصد در پایان سال جاری باشد. همچنین ارقام تورم خوراکی و غیرخوراکی نیز حاکی از فشار تورمی بیشتر به مناطق روستایی است.

به گزارش صدای‌بورس به نقل از اکوایران، براساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از نرخ تورم آبان ماه سال جاری، روند تورم ماهانه افزایشی باقی‌مانده و به 2.8 درصد رسیده است. این درحالی است که نرخ تورم ماهانه در شهریور به زیر 2 درصد کاهش یافته بود. همچنین تورم نقطه به نقطه نیز افزایش یافته و 32.5 درصد برآورد شده است. برخلاف شاخص‌های ماهانه و نقطه به نقطه، تورم سالانه به روند کاهشی خود در ماه‌های اخیر ادامه داده و به 33.1 درصد رسیده است.

آمار و ارقام حاکی از آن است که تورم سالانه و نقطه به نقطه اقلام غیرخوراکی و خدمات در ماه گذشته بالاتر از خوراکی‌ها بوده اما برخلاف ماه‌های اخیر، تورم ماهانه خوراکی‌ها بالاتر از اقلام غیرخوراکی گزارش شده است. این امر در تورم مناطق شهری و روستایی نیز نمود پیدا کرده است. به طوری که افزایش ماهانه قیمت‌ها در مناطق روستایی بالاتر از نقاط شهری بوده است. بالاتر بودن وزن خوراکی‌ها در سبد خانوارهای روستایی از دلایل این امر است. این وضعیت برای دهک‌ها پایین‌تر نیز صدق می‌کند و بالاتر بودن تورم خوراکی نسبت به غیرخوراکی و خدمات به سفره اقشار فقیر نیز فشار بیشتری وارد می‌کند.

تورم ماهانه و نقطه‌ای همچنان در سیر صعودی

تورم ماهانه در شهریور امسال برابر 1.7 درصد اعلام شده بود که نشان از کنترل تورم توسط سکاندار پولی کشور بود. با این‌حال روند دو ماه اخیر حاکی از امری دیگر است. به‌طوری که تورم ماهانه در مهر معادل 2.7 درصد و در ماه گذشته 2.8 درصد محاسبه شده است. از طرف دیگر تورم نقطه به نقطه نیز که در مهر نسبت به شهریور افزایش یافته بود، در ماه گذشته نیز به روند صعودی خود ادامه و 0.9 واحد درصد افزایش یافته است.

با این‌حال تورم سالانه روندی نزولی داشته و در مقایسه با ماه گذشته نیم واحد درصد کاهش یافته است.

براین اساس و با توجه به روند صعودی تورم ماهانه و نقطه به نقطه ، نمی‌توان انتظار داشت که در پایان سال نرخ تورم به پایین‌تر از 30 درصد برسد.

زنگ خطر تورم خوراکی‌ها

داده‌های مرکز آمار حاکی از آن است تورم ماهانه اقلام خوراکی بعد از ماه‌ها بالاتر از گروه غیرخوراکی و خدمات رسیده است. به طوری که افزایش قیمت اقلام خوراکی در آبان نسبت به مهر معادل 3.6 درصد بوده درحالی که افزایش قیمت غیرخوراکی و خدمات برابر با 2.5 درصد برآورد شده است. در صورت ادامه یافتن این روند، تورم نقطه به نقطه و سالانه اقلام خوراکی نیز بالاتر از غیرخوراکی و خدمات برآورد خواهد شد.

با این وجود در ماه گذشته تورم سالانه غیرخوراکی و خدمات 35.9 درصد ثبت شده درحالی که این شاخص برای خوراکی‌ها 27.9 درصد برآورد شده است.

تورم نقطه به نقطه آبان ماه اقلام غیرخوراکی و خدمات نیز بالاتر از خوراکی‌ها محاسبه شده است. به طوری تورم اقلام غیرخوراکی و خدمات معادل 34.2 و اقلام خوراکی 29.2 درصد اعلام شده است.

فشار تورمی خوراکی‌ها به سفره روستاییان

همانطور که گفته شد افزایش قیمت خوراکی‌ها در ماه گذشته نسبت به مهر بیشتر از اقلام غیرخوراکی و خدمات بوده است. چون سهم خوراکی‌ها از سبد خانوارهای روستایی بالاتر از خانوارهای شهری است از همین‌رو پس از مدت‌ها تورم ماهانه مناطق روستایی از شهری پیشی گرفته است. تورم ماهانه مناطق روستایی در ماه گذشته برابر با 3 درصد بوده درحالی که این شاخص برای مناطق شهری 2.8 درصد اعلام شده است.

همه این‌ها درحالی است که در آبان ماه سال جاری تورم نقطه به نقطه و سالانه مناطق شهری بالاتر از مناطق روستایی برآورد شده است. تورم نقطه به نقطه نقاط شهری 32.8 درصد و مناطق روستایی 30.9 درصد بوده است. همچنین تورم سالانه خانوارهای شهری در ماه گذشته 33.5 درصد بوده درحالی که در مناطق روستایی برابر با 30.6 درصد برآورد شده است.

منبع: اکوایران