کارشناس مسائل بانکی بخشنامه جدید بانک مرکزی در خصوص تسعیر نرخ ارز و تاثیر آن بر سود و زیان بانک ها را مورد بررسی قرارداد .

میثم حقیقی در گفت و گو با صدای بورس در خصوص نرخ تسعیر ارز «ets» که بانک مرکزی اعلام کرد و بانک ها باید بر مبنای آن صورت های میان دوره خود را تنظیم کنند، گفت: با توجه به اینکه بانک ها وضعیت دارایی بدهی ارزی متفاوتی از هم دارند نمی‌توان اظهار نظر دقیقی در رابطه با وضعیت نظام بانکی کرد.

وی ادامه داد: موضوعی که وجود دارد این است چون بانک ها بخشی از دارایی و بدهی ارزی دارند، زمانی که میخواهند گزارش مالی تهیه کنند به دلیل اینکه مبنای صورت مالی در کشور بر اساس ریال تنظیم می‌شود ملزم هستند نرخ تسعیر را رعایت کنند.

کارشناس مسائل بانکی افزود:بانک مرکزی در اواخر سال گذشته در بخشنامه ای مبنای نرخ خرید حواله را نرخ تسعیر ارز «ets» مرکز مبادله ارز و طلای ایران قرار داد که در سال جاری می‌بایست به صورت ۶ ماهه بر اساس آن نرخ صورت های مالی تهیه کنند.

حقیقی گفت:اگر بانکی ارزش دارایی ها و بدهی های ارزی مثبت داشته باشد با توجه به تفاوت نرخ تسعیر سال گذشته و نرخ تسعیر که در حال حاضر بانک مرکزی اعلام کرده است قطعا آن بانک سودی ناشی از این نرخ خواهد داشت.

وی ادامه داد:اگر بانکی میزان دارایی های ارزی که دارد نسبت به قبل کاهش پیدا کرده باشد با توجه به افزایش نرخ ارز امکان دارد دوباره از این محل سود کسب کند.همچنین اگر بانکی میزان ارزش خالص دارایی های ارزی که دارد منفی باشد باتوجه به این افزایش نرخ به طور یقین برای بانک زیان به دنبال خواهد داشت.

کارشناس مسائل بانکی تصریح کرد: از آنجایی که مطابق با بخشنامه بانک مرکزی سود یا زیان ناشی از این تسعیر در پایان سال مالی باید به حساب سود و زیان ویژه منتقل شود و اگر این سود و زیان آخر سال حاکی از سود باشد، این سود قابل تقسیم نیست و بانک ها ملزم هستند آن را صرف افزایش سرمایه کنند. یا اگر حساب سود وزیان بانک حاکی از زیان باشد عملا شناسه سود ارزی این محل می‌تواند زیان انباشته آن بانک را کاهش دهد.

حقیقی افزود: با توجه به تغییرات نرخ ارز از سال گذشته تا کنون با توجه به اینکه صورت های مالی سال گذشته هر دلار ۴٠ هزار و ١٨٧ تومان یا هر یورو ۴٣ هزار و ٧٧٣ تومان بسته شده ولی نرخی که در حال حاضر بانک مرکزی برای تهیه صورت های ۶ ماهه اعلام کرده هر دلار ۴۵ هزار و ٧٣٧ تومان یا هر یورو ۵٠ هزار و ٨۴٢ تومان اعلام کرده این است که بستگی به وضعیت میزان دارایی بدهی ارزی بانک ها دارد و اینکه شاید برای بانک هایی که میزان دارایی ارزی بیشتری دارند نقطه قوتی شود تا از این محل هم افزایش سرمایه داشته باشند یا اینکه زیان انباشته خود را کاهش دهند.