به گزارش صدای بورس،هدف همه کسانی که وارد بازار سرمایه میشوند افزایش داراییهایشان است. به همین دلیل مفهوم ارزش برای سرمایهگذاران و فعالان این بازار اهمیت ویژهای دارد. یکی از مواردی که کاربرد زیادی برای سرمایهگذاران دارد، مفهوم ارزش خالص دارایی (Net Asset Value) است. به ارزش خالص دارایی یک صندوق، اصطلاحا NAV نیز گفته میشود.
اما معنای این اصطلاح مالی چیست و چرا باید برای آن اهمیت قائل شویم؟ در حقیقت آشنایی با این مفهوم اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا ارزش خالص دارایی در واقع همان تغییرات ارزش داراییها در کنار سود تقسیمی آنهاست که بر بازده کل کسب شده از سبد داراییها تاثیرگذار است.
NAV یا خالص ارزش داراییها در شرکتهای سرمایهگذاری معیاری است که برای سنجش ارزش واقعی داراییهای خالص شرکت پس از کسر بدهیها استفاده میشود. این شاخص از تقسیم کل داراییهای شرکت سرمایهگذاری منهای بدهیها بر تعداد سهام منتشر شده به دست میآید. NAV ابزار مهمی برای ارزیابی عملکرد شرکتهای سرمایهگذاری است.
ارزش خالص دارایی (NAV) در صندوق های سرمایه گذاری
خرید واحدهایی از یک صندوق سرمایه گذاری به معنی سهیم شدن در داراییهای آن صندوق است. ارزش این داراییها نیز با توجه به شرایط بازار دائماً تغییر میکند. برای مثال، بخشی از داراییهای صندوق که به سهام شرکتها اختصاص یافته، با نوسانات روزانه سهام، بالا و پایین میرود. علاوه بر این، سود سهام تقسیم شده توسط شرکتها نیز به منابع صندوق اضافه میشود. این سود، ارزش داراییهای صندوق و به طبع، ارزش واحدهای خریداری شده را نیز افزایش میدهد.
بنابراین داراییهای هر صندوق روزانه ارزشگذاری میشود. اگر بدهیهای صندوق را که عموما شامل بدهی بابت خرید سهام به کارگزاریها و بدهی به ارکان صندوق میشود از آن کم کنیم، ارزش خالص دارایی صندوق بدست میآید. با تقسیم این عدد بر تعداد واحدهای صندوق، میتوانیم ارزش خالص هر یک از واحدها یا NAV را بدست بیاوریم.
“یادآوری میشود که ارزش خالص دارایی هر صندوق برای هر روز با یک روز تاخیر بر اساس قیمت پایانی داراییهای آن محاسبه و از طریق سایت اختصاصی صندوق اعلام میشود.“
قیمت صدور و ابطال واحدها نیز براساس NAV تعیین شده و همسو با تغییرات آن نوسان میکند. در نهایت سود یا زیان هر سرمایهگذار از محل تغییر ارزش واحدهای صندوق مشخص میشود.
محاسبه ارزش خالص دارایی