تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۹

بازار ارز در هفته گذشته در مدار صعودی قرار گرفت و چند روزی است که در پایه ۷۰ هزار تومان معامله می‌شود.

به گزارش صدای بورس، بازار ارز درهفته گذشته در مدارصعودی قرارگرفت و چند روزی است که در پایه ۷۰ هزار تومان معامله می‌شود. کارشناسان معتقدند وضعیت فعلی بازار ارز نشان‌دهنده ثبات در آن است و قیمت‌ها در روزهای آینده کاهش خواهد داشت.



قبلا به این صورت بود که اگر اتفاقی درمنطقه می‌افتاد تأثیر مستقیم بر بازار ارز می‌گذاشت و نرخ‌ها را افزایش می‌داد، اما حدود یک‌سال و نیم اخیر با وجود اتفاقات متعددی که درکشور، منطقه و جهان افتاده، شاهد نوسانات حداقلی در بازار ارز بودیم. در واقع اکنون بازار ارز نشان می‌دهد جای خوبی برای سرمایه‌گذاری نیست؛ موضوعی که در ادامه گزارش به آن با جزئیات پرداخته‌ایم.

کارشناسان معتقدند نوسانات بازار ارز موقتی است و درروزهای آینده نرخ ارز به کمتر از۷۰ هزار تومان خواهد رسید. مثالی هم که می‌زنند مربوط به اتفاقات کشور، منطقه وجهان است. از مهر سال گذشته تاکنون اتفاقات زیادی در منطقه و ایران افتاد. این تنش‌ها تا جایی پیش رفت که ایران به‌صورت مستقیم به اسرائیل دو بار حمله کرد. شاید اگر درگذشته ایران به‌صورت غیرمستقیم با کشوری دچار تنش می‌شد بازار ارز مهارنشدنی بود، اما بانک مرکزی با اختیاراتی که دارد، توانسته در دو سال گذشته نوسان این بازار رانسبت به بازارهای دیگرمدیریت کند.

ایران درطول یک‌سال ونیم اخیر با۱۴تنش سیاسی بزرگ برخورد کرده، اما نوسان بازار ارز بسیار کمتر از بازارهای دیگر بوده است. حتی درروزهایی که اونس جهانی طلا درحال رکوردزنی بود و توانست به قله‌های بالاتر برسد، نرخ ارز در کشور کمترین نوسان را داشت.

این روزها برخی افراد ناآگاه تحلیل‌هایی در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر ورود تکفیری‌ها در سوریه منتشر می‌کنند و معتقدند نرخ ارز در مسیر افزایش است، اما باید به این نکته توجه داشت که این چهاردهمین اتفاق درطول دو سال اخیر است ودر۱۳اتفاق قبلی هر بار که تنشی رخ داده یک ماه بعد دوباره قیمت‌ها به کانال قبلی بازگشته است.

ازابتدای سال اتفاقاتی مانند حمله رژیم‌صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق، پاسخ به تجاوزگری اسرائیل (عملیات وعده صادق یک)، حادثه سقوط بالگرد رئیس‌جمهور که منجر به شهادت وی و همراهانش شد، شهادت اسماعیل هنیه (رئیس دفتر سیاسی حماس)، شهادت سیدحسن نصرا... دبیرکل حزب‌ا... لبنان، عملیات وعده صادق ۲ (حمله مستقیم ایران به اسرائیل برای بار دوم)، حمله رژیم‌صهیونیستی به ایران که با هوشمندی پدافند کشور مهار شد، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و تصویب قطعنامه شورای حکام علیه ایران رخ داد که به مهم‌ترین آنها اشاره شد. حتی تشدید تنش میان روسیه و اوکراین نیز بر بازارهای مالی جهان تأثیر گذاشت، اما بازار ارز کمترین نوسان را طی کرد.

کارشناسان معتقدند در شرایط فعلی که بانک مرکزی با دست بازتری می‌تواند بازار ارز را مدیریت کند خیلی جای نگرانی نیست که بخواهیم برای آن برنامه‌ریزی خاصی کنیم. از سوی دیگر باید توجه داشت افرادی که در طول دو سال گذشته وارد بازار ارز به‌منظور سرمایه‌گذاری شدند نه تنها نسبت به بازارهای دیگر عقب مانده‌اند بلکه در دوره‌هایی زیان کرده‌اند.

نوسانات بازار ارز موقتی است


یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: به تازگی قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام به تصویب رسید، اما این قطعنامه تأثیری بر اقتصاد ایران ندارد؛ چراکه در یک سال گذشته شاهد انواع بحران‌ها در اقتصاد ایران بودیم و کشور در مقابل این حوادث مقاوم شده است.

مهدی زریباف اظهار کرد: به عبارت دیگر تنوع و تعدد حوادثی که در ایران روی داده و همچنین سیاست‌های پولی و ارزی کشور، موجب شده تاب‌آوری اقتصاد ایران بیشتر شود. وی تاکید کرد: قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام تأثیری بر بازار ارز ندارد، زیرا محتویات قطعنامه به شکلی نیست که آثار منفی بر اقتصاد و بازار ارز ایران داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی افزود: غرب همچنین تاکنون انواع تحریم‌ها راعلیه ایران به کاربسته است، به طوری که دیگر نمی‌تواند ایران را مورد تحریم خاص و اثرگذار جدیدی قرار دهد.

زریباف تصریح کرد: جو روانی ناشی از صدور این قطعنامه نوساناتی را در بازار ارز ایجاد کرد که البته روانی و کوتاه مدت است و نرخ ارز در میان مدت به سطح تعادل و ثبات خود بازمی‌گردد و صدور قطعنامه ضد ایرانی و تأثیر اندک آن در بازارهای دیگر هیجانی و کوتاه مدت است.

دیگر تحریمی نمانده که اعمال نشود


معاون اسبق وزارت صمت گفت: بازار ارز توافقی، اقدامی مناسب در راستای تک‌نرخی شدن ارز و مدیریت بهتر نرخ‌هاست و قطعا به توسعه صادرات و تولید کشور نیز کمک خواهد کرد.

مهدی کرباسیان افزود: از دیگر مزایای بازار ارز توافقی می‌توان به کاهش معاملات در بازار غیررسمی و همچنین افزایش شفافیت در تبادلات ارزی اشاره کرد.

وی با اشاره به انتخاب ترامپ برای ریاست جمهوری آمریکا و تاثیر آن بر اقتصاد ایران گفت: به نظر بنده چه دموکرات و چه جمهوری‌خواه در راس حکومت آمریکا باشند، تفاوتی برای ایران نخواهد داشت.

کرباسیان ادامه داد:آمریکا تاکنون ازهرنوع تحریمی که بلدبود ومی‌توانست علیه ایران به کار ببرد، دریغ نکرد، بنابراین آمریکا نمی‌تواند تحریم یافشارجدیدی بر ایران تحمیل کند.

معاون اسبق وزارت صمت گفت: مسائل کشور ما در خارج از ایران حل نخواهد شد، بنابراین فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس‌جمهور آمریکاست. بلکه مسائل و مشکلات اقتصادی را باید خودمان در داخل کشور حل و فصل کنیم؛ البته باید تعامل خود با دنیا را با حفظ عزت و استقلال کشور بیشتر کنیم.

منبع: جام جم