تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۵

اوراق بدهی از جمله ابزارهای تامین مالی در جهان به شمار می‌روند. در این نوشتار، آمار انتشار دو نوع اوراق بدهی اجتماعی و سبز به نقل از فدراسیون بورس‌های جهان مورد بررسی قرار گرفته است.

به گزارش صدای بورس، اوراق بدهی از جمله ابزارهای تامین مالی در جهان به شمار می‌روند. در این نوشتار، آمار انتشار دو نوع اوراق بدهی اجتماعی و سبز به نقل از فدراسیون بورس‌های جهان مورد بررسی قرار گرفته است.

اوراق بدهی اجتماعی
این اوراق نوعی از اوراق بدهی است که به طور خاص برای تامین مالی بخشی یا تمام پروژه‌های اجتماعی موجود یا جدید منتشر می‌شوند. اوراق بدهی اجتماعی از جمله اوراق بهادار با درآمد ثابت هستند که به دست شرکت‌ها یا دولت‌ها منتشر می‌شوند. آمارهای فدراسیون بورس‌های جهان نشان می‌دهند، از میان تمامی اوراق ESG (محیط زیست، اجتماعی و حاکمیتی) منتشر شده در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، سهم اورق اجتماعی ۳۸.۳ درصد، اوراق سبز ۳۷.۳ درصد و اوراق پایداری ۲۴.۴ درصد بوده است. با وجود این ارقام، از نظر حجم اوراق معامله‌شده و تامین سرمایه، اوراق اجتماعی کمترین سهم را داشته‌اند. بر پایه آمارهای فدراسیون بورس‌های جهان، در نیمه نخست ۲۰۲۴ تعداد اوراق بدهی اجتماعی منتشر شده به ۱۸۷۸ مورد رسید که ۲۶.۲ درصد نسبت به نیمه نخست ۲۰۲۳ افزایش نشان می‌دهد.
بیشترین تعداد اوراق بدهی اجتماعی منتشر شده به ترتیب مربوط به منطقه APAC (آسیا و اقیانوسیه) با سهم ۸۷ درصدی، منطقه EMEA (اروپا، خاورمیانه و آفریقا) با سهم ۱۲.۴ درصد و منطقه Americas (آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی) به سهم ۰.۶ درصدی بوده است.
از نظر انتشار اوراق بدهی اجتماعی جدید، نیمه نخست ۲۰۲۴ شاهد افزایش ۲۱.۹ درصدی میزان انتشار این اوراق (۳۷۳ مورد) در مقایسه با نیمه نخست ۲۰۲۳ بود. از نظر منطقه‌ای، EMEA شاهد افزایش ۲۳۴.۹ درصدی آمار انتشار این نوع اوراق بود. در مقابل میزان انتشار این اوراق در منطقه APAC با افت ۱۳.۳ درصدی روبه‌رو شد. در منطقه Americas تغییری رخ نداد. از نظر اوراق جدید منتشر شده، منطقه APAC با سهم ۶۱.۱ درصدی پیشتاز بود. پس از آن، منطقه EMEA با سهم ۳۸.۶ درصد و منطقه Americas با سهم ۰.۳ درصد قرار گرفتند. در سال ۲۰۲۴ منطقه EMEA با رشد چشمگیری در این زمینه روبه‌رو شد که عمدتا مربوط به بورس لوگزامبورگ بوده است. از نظر حجم اوراق معامله‌شده، در نیمه نخست ۲۰۲۴ میزان اوراق خرید و فروش شده به ۲۲۲.۶ میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۷.۳ درصد کاهش نشان می‌دهد. افت ۳۸.۹ درصدی آمار معاملات در منطقه APAC عامل اصلی این کاهش بوده است. بیشترین حجم اوراق معامله شده به میزان ۹۷.۵ درصد مربوط به منطقه APAC بوده است. در این مدت، سهم منطقه Americas و EMEA به ترتیب ۲.۲ درصد و ۰.۲ درصد گزارش شده است.
از نظر حجم تامین سرمایه، منطقه EMEA با ۶۵.۵ درصد پیشتاز بود. سهم منطقه APAC معادل ۲۱.۴ درصد بود و سهم منطقه Americas به ۱۳.۱ درصد رسید. در نیمه نخست ۲۰۲۴ حجم تامین سرمایه از اوراق بدهی اجتماعی با ۹۲.۳ درصد افزایش به ۹۱.۳۲ میلیارد دلار رسید. در این میان، منطقه EMEA شاهد رشد ۳۳۲.۴ درصدی و منطقه Americas هم رشد ۵۶.۵ درصدی تامین سرمایه از این روش بودند. منطقه APAC از این نظر با افت ۲۴.۹ درصدی روبه‌رو شد.

اوراق بدهی سبز
این نوع اوراق از سوی موسسات خصوصی یا دولتی برای تامین مالی طرح‌های مرتبط با محیط زیست یا تغییرات اقلیمی منتشر می‌شود. آمارهای فدراسیون بورس‌های جهان نشان می‌دهند، تعداد اوراق سبز لیست شده در نیمه نخست ۲۰۲۴ با ۱۸.۳ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۱۸۲۳ مورد رسید. بیشترین اوراق سبز منتشر شده مربوط به منطقه EMEA با سهم ۶۹.۳ درصد بوده است. سهم منطقه APAC معادل ۲۸.۸ درصد و سهم منطقه Americas هم ۱.۹ درصد بوده است. از نظر اوراقی که برای نخستین بار لیست شدند، نیمه نخست امسال شاهد افزایش ۱۸۹.۲ درصدی (معادل ۷۲۰ مورد) نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده است. تقریبا کل این افزایش مربوط به منطقه EMEA بوده است. لیست شدن اوراق جدید در این منطقه با رشد ۲۶۳.۳ درصدی نسبت به سال گذشته روبه‌رو شد. سهم این منطقه از کل اوراق سبز منتشر شده به ۹۰.۸ درصد رسید. در منطقه APAC این رقم شاهد افت ۴.۳ درصدی بود. سهم این منطقه معادل ۹.۲ درصد بوده است. در منطقه Americas هیچ اوراق سبز جدیدی در نیمه نخست امسال لیست نشد.
حجم اوراق سبز معامله شده در نیمه نخست امسال با ۱۵.۷ درصد افت نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۱.۷۹ میلیارد دلار رسید. حجم اوراق معامله شده در منطقه APAC با افت ۲۰.۲ درصدی روبه‌رو شد، این در حالی است که منطقه Americas شاهد افزایش ۴۰۴.۶ درصدی آمار معاملات این نوع اوراق بود. در منطقه EMEA نیز آمار معاملات اوراق سبز با رشد ۳۱۳ درصدی روبه‌رو شد. از نظر حجم اوراق معامله شده، منطقه APAC با سهم ۹۳.۵ درصدی در صدر قرار گرفت. سهم منطقه EMEA معادل ۴.۹ درصد و منطقه Americas هم ۱.۶ درصد بوده است.
از نظر تامین سرمایه، منطقه EMEA با سهم ۹۴.۳ درصدی پیشتاز بود. سهم منطقه Americas معادل ۴.۲ درصد و منطقه APAC هم ۱.۶ درصد بوده است.

شماره ۵۷۰ هفته نامه اطلاعات بورس