تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۴

هرچند ایالات متحده برای سال‌ها مقصد اصلی کالاهای چینی بوده است، اما از زمانی که ترامپ به عنوان رئیس جمهور، راهی کاخ سفید شد.

به گزارش صدای بورس، هرچند ایالات متحده برای سال‌ها مقصد اصلی کالاهای چینی بوده است، اما از زمانی که ترامپ به عنوان رئیس جمهور، راهی کاخ سفید شد، اختلافات تجاری پکن و واشنگتن بالا گرفت و این امر باعث شد صادرکنندگان چینی به تدریج از وابستگی خود به بزرگترین بازار مصرفی جهان بکاهند.
حالا بعد از چهار سال از زمانی که تصور می‌شد جنگ‌های ارزی و تجاری بین اولین و دومین اقتصاد دنیا تعدیل شده، به نظر می‌رسد بار دیگر داستان از نو آغاز خواهد شد و این در حالی است که نه فقط چین بلکه بسیاری از کشورهای دیگر از جمله همه کشورهای عضو بریکس با چالش تعرفه‌های آمریکایی روبرو خواهند بود. این تصمیمات که برای حمایت از تولیدکننده آمریکایی اتخاذ می‌شود در دوره قبل با استقبال فعالان اقتصادی این کشور روبرو شد، اما تجار به این تصمیمات انتقاد دارند. این در حالی است که در پی این تصمیمات، تجار چینی هم باید به فکر بازارهای جدید برای کالاهای خود باشند. برای این منظور کشورهای خاورمیانه بازار خوبی برای کالاهای چینی هستند.
بر اساس داده‌های گمرک چین، سهم صادرات چین به ایالات متحده از ۱۹ درصد در سال ۲۰۱۸ به ۱۵ درصد در سال گذشته کاهش یافته و این در حالی است که تعرفه تجاری آمریکا برای کالاهای چینی در این مدت محدود بوده ولی ترامپ از تعرفه‌های ۶۰ درصدی و بیشتر سخن می‌گوید که در نتیجه آن این نسبت به ده درصد و کمتر خواهد رسید.
او گفت که به عنوان یکی از اولین دستورات اجرایی خود، ۱۰ درصد تعرفه اضافی بر کالاهای چینی و ۲۵ درصد مالیات بر تمامی محصولاتی که از کانادا و مکزیک وارد کشور می‌شوند، وضع خواهد کرد. تعرفه‌های بالاتر چین را مجبور می‌کند قیمت‌ها را افزایش دهد یا حاشیه سود کمتری را بپذیرد. اگر مشتریان آمریکایی قیمت‌های بالاتر را نپذیرند، تنها انتخاب این است که تجار چینی به جای دیگری برای فروش کالاهای خود مراجعه کنند، با این حال باید منتظر بمانیم و ببینیم که ترامپ چقدر تعرفه را افزایش می‌دهد و این موضوع تا چه میزان بر روابط تجاری دوجانبه اثرگذار خواهد بود و به علاوه سیاست‌های تعرفه ای دولت چین ودولت‌های دیگر در این ارتباط به چه شکل پیش خواهد رفت.
تو شین کوان، مدیر موسسه چین برای مطالعات WTO در دانشگاه تجارت و اقتصاد بین المللی در پکن در این باره به رویترز گفته هیچ‌کس نمی تواند با تعرفه‌های ۶۰ درصدی به کسب و کار تجاری خود با آمریکا ادامه دهد.
او پیش‌بینی کرد: بسیاری از شرکت‌ها تجارت خود را با ایالات متحده کاملاً متوقف خواهند کرد. اگر تعرفه‌ها پایین باشد، شرکت‌های بزرگ‌تر بیش از شرکت‌های متوسط و کوچک می‌توانستند با این وضعیت کنار بیایند؛ اما اگر ۶۰ درصد باشد، هیچ کس نمی تواند در مقابل آن ایستادگی کند.
این شرایط در حالی است که تعرفه‌های ترامپ که احتمالا با تقویت ارزش دلار و کاهش قیمت کالاها در بازارهای جهانی روبرو خواهد شد و این مساله از همین حالا آغاز شده است. با انتخاب ترامپ و هنوز پیش از آغاز به کار رسمی وی به عنوان رئیس جمهور ارزش بسیاری از کالاها در بورس لندن با افت روبرو شد و در برخی کالاها بیشترین افت از سال ۲۰۲۲ تا کنون و حتی پیش از آن نیز به ثبت رسیده است که نشان می‌دهد بازارهای کالایی در برابر سیاست‌های تعرفه ای ترامپ آمادگی کافی ندارند. تعرفه‌های پیشنهادی ترامپ احتمالاً به رشد اقتصادی کشورهای دنیا نیز آسیب می‌زند و جریان‌های تجاری را مختل می‌کند که در نهایت می‌تواند مصرف فلزات را کاهش دهد.
لایو مینت در گزارشی اعلام کرده که از زمانی که ترامپ موضوع تعرفه‌های شصت درصدی و بالاتر را برای کالاهای چینی و کشورهای عضو بریکس در نظر دارد، سهام اندونزی یکی ازبدترین رکوردهای خود را از سپتامبر ۲۰۲۰ به ثبت رسانده است. بازار سهام فیلیپین نیز بدترین عملکرد خود را از سپتامبر ۲۰۲۲ به ثبت رسانده و این در حالی است که بازارهای برزیل و مکزیک نیز در شرایط نامناسبی هستند. ارزش پول این دو کشور نیز با افت قابل ملاحظه ای روبرو شده که حتی در دو سال گذشته پایین ترین ارزش پول را به ثبت رسانده اند.
در همین حال ارزش بازار سهام کره جنوبی با طرح موضوع تعرفه‌های دولت آتی آمریکا بیش از ۱.۵ درصد افت را به ثبت رسانده است، در حالی که سهام سنگاپور ۰.۵ درصد کاهش را تجربه کرده است. سهام در اندونزی برای نوامبر ۶.۱ درصد کاهش یافت و در بازار فیلیپین در ماه نوامبر ۶.۷ درصد عقب نشینی را شاهد بودیم.

شماره ۵۷۰ هفته نامه اطلاعات بورس