مهمترین چالشهای موجود در صنعت حسابداری نبود امکانات به روز است. در همه دنیا در حسابداری و حسابرسی از امکانات روز استفاده میشود ولی در ایران هنوز سیستمهای سنتی قدیمی استفاده میشود، درست است که سیستم نرمافزاری است اما اساس آن هنوز دستی است و فقط زیباتر و با سرعت بیشتر صورت میگیرد یعنی سیستم به صورت هوشمند کار را انجام نمی دهد. باید در سیستم حسابداری از تکنولوژی به روز استفاده شود. این یکی از مشکلاتی است که هم درحرفه و هم در آموزش با آن مواجه هستیم. سیستم حسابداری تلاش میکند به سمت بین المللی پیش برود ولی تضادهایی بین قوانین کشور و استانداردهای حسابداری وجود دارد و این مشکل همچنان ادامه دارد و هر کسی خط خود را میرود. بسیاری از استانداردها نوشته شده ولی اجرا نمیشود، تعدادی را میخواهیم بنویسیم، اما از مشکلاتی که برای شرکتها به وجود میآید اجتناب میشود. تضاد بین قوانین و مقررات و حسابداری کار را سخت کرده است.
مسئله بعدی استفاده از اطلاعات حسابداری است که یک معضل است یعنی شرکتهای بزرگ که دولتی هستند دولت خود تهیهکننده اطلاعات، استفاده کننده مالی و ناظر است. در صورتی که در حسابداری شعار داده میشود استفاده برای کسانی که دسترسی به اطلاعات ندارند؛ اما در عمل چنین اتفاقی رخ نمی دهد و هرکسی که تهیه کننده است استفاده کننده هم است این موارد باید حل شود.
بازار کار حسابداری وسیع است و جامعه نیاز به خدمات حسابداری و حسابرسی دارد. جامعه افرادی را که توانایی کار دارند به راحتی جذب میکند. طبق آمار وزارت علوم نزدیک به ۷۸/۱۰ درصد کل دانشجویان کشور حسابداری هستند و اتفاقا بیکار هم نیستند یعنی بازار، حسابدار میطلبد و باید این افراد به طور مناسبی به جامعه هدف معرفی شوند وبعد از دانشگاه باید آموزشهای مکمل ببینند تا در این حرفه رشد یابند، با این وجود هنوز کمبود نیرو وجود دارد و بزرگترین فرصت این است که الان این سرمایه انسانی افزایش پیدا کند. بازار سرمایه، بازار خدمات مالی و غیره وجود دارند که به حسابدار نیاز دارند. ولی مشکل بسیار بزرگی وجود دارد که بسیاری از افراد در ایران آموزش دیده اند ولی جذب کار در خارج از کشور شدهاند و این مشکل باید با هوشمندی دولتمردان حل شود. با توجه به تغییر و تحولاتی که واقعا انتظار میرود در آینده رخ دهد و تعاملات ما با دنیا بهتر و بیشتر شود، حرفه حسابداری چشم انداز خوبی دارد. در موضوع آموزش میتوان با دانشگاههای معتبر دنیا ارتباط برقرار کرد و تبادل اطلاعات اتفاق بیفتد که بسیار سودمند است. حتی آوردن دانشجو اتفاق میافتد و تدریس به زبان انگلیسی امکان پذیر میشود. همچنین میتوان با موسسات بزرگ و معتبر حسابرسی دنیا ارتباط برقرار کرد و مشترکا کار انجام داد که این موارد، اطلاعات و تکنولوژیهای روز دنیا را به ایران میآورد که بسیار کارگشاست.
-
ساسان مهرانی - عضو هئیت علمی گروه حسابداری دانشگاه تهران
-
شماره ۵۷۰ هفته نامه اطلاعات بورس