مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: ایران گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته خود را آغاز کرده و در حال گسترش چشمگیر ذخایر اورانیوم ۶۰درصدی خود است.

به گزارش صدای بورس، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز جمعه در هشداری مدعی شد: ایران در آستانه افزایش بسیار چشمگیر ذخایر اورانیوم ۶۰درصدی خود است و گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته را آغاز کرده است.

"ای‌بی‌سی نیوز" نوشت: گروسی در حاشیه گفت‌وگوی مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک در منامه بحرین، در گفتگو با خبرنگاران گفت که بازرسان وی قصد دارند ببینند که ایران چند سانتریفیوژ را فعال کرده است.

گروسی گفت: فکر می‌کنم بسیار نگران‌کننده است، آن‌ها آمادگی داشتند و همه این امکانات را در حالت تعلیق در اختیار داشتند و اکنون در حال فعال کردن آن هستند، بنابراین ما می‌خواهیم نظارت کنیم.

او افزود: اگر آن‌ها واقعاً همه سانتریفیوژ را راه‌اندازی کنند یک جهش بزرگ خواهد بود.

در بیانیه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که اندکی پس از ادعاهای گروسی منتشر شد، آمده است که ایران تغذیه دو آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته IR-۶ را با اورانیوم غنی‌شده تا ۲۰ درصد در تأسیسات فردو آغاز کرده است.

در بیانیه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آمده است: «اطلاعات به‌روز تأسیسات نشان می‌دهد که تأثیر این تغییر به‌میزان قابل‌توجهی نرخ تولید را افزایش می‌دهد.»

بر اساس این گزارش، ظرفیت غنی‌سازی تا خلوص ۶۰ درصد در ایران به بیش از ۳۴ کیلوگرم در ماه افزایش خواهد یافت. نرخ تولید ماهانه اورانیوم ۶۰ درصد در ایران در گزارش پیشین آژانس، ۴.۷ کیلوگرم بود.

در بیانیه آژانس آمده است که گروسی از ایران درخواست کرده است دسترسی‌های بیشتری را به بازرسان آژانس ارائه کند تا این سازمان بتواند از نظر فنی تضمین‌های معتبری را درباره عدم سوء استفاده و انحراف مواد هسته‌ای در ایران ارائه کند.

پیشتر مقامات ایران در واکنش به اقدام غیرسازنده سه کشور اروپایی در ارائه قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده بودند که ایران گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته خود را آغاز می‌کند.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در این خصوص گفته بود: ما بلافاصله بعد از اعلام قطعنامه ابتدا به‌صورت تلفنی و بعد هم به‌صورت کتبی لیستی از اقداماتی را که باید انجام بدهیم، دادیم و اقدامات را شروع کردیم، این شامل افزایش ظرفیت غنی‌سازی به‌شکل قابل توجه است. ما صحبت از هزاران سانتریفیوژ می‌کنیم نه صدها سانتریفیوژ، این ماشین‌ها نصب شده و آماده بودند. اشاره هم شد که در حالت تعاملی اینها می‌توانند بدون گاز بمانند ولی اگر تقابلی باشد شروع به کار کردن خواهند کرد.

منبع:‌تسنیم