انتشار اخباری مبنی بر بازگشت زنجیره فولاد به سامانه نیما با طرح اما و اگرهایی از سوی فعالان بورسی این بازار رو به رو شده است.

به گزارش صدای بورس، با انتشار خبری درباره بازگشت مجدد انجام فرآیندهای مربوط به رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان زنجیره فولاد به سامانه نیما، در قالب اطلاعیه جدید سازمان توسعه تجارت ایران، فعالان بورسی بازار فولاد، از احتمال افزایش عمق رکود در این بازار، در صورت صحت این موضوع، خبر می‌دهند.

در حالی که از شهریورماه امسال، پروسه رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان زنجیره فولاد از سامانه نیما خارج و به سامانه ارز توافقی منتقل شد، برخی فعالان رینگ صنعتی بورس کالا، معتقدند، در صورت صحت خبر،این تصمیم می‌تواند منجر به کاهش محسوس تمایل تولیدکنندگان فولاد به صادرات شود. کاهش حاشیه سود ناشی از صادرات فولاد در صورت انتقال مجدد تعهدات ارزی به سامانه نیما، به دلیل فاصله موجود بین نرخ ارز توافقی و ارز نیمایی، عامل اصلی این کاهش تمایل عنوان می‌شود. این خبر در حالی منتشر شده است که برخی منابع به نقل از مدیرکل دفتر معدنی و فلزی وزارت صمت آن را تکذیب کردند.

محمد اعتباری، کارشناس بازار فولاد در گفت وگو با صدای بورس در این باره گفت: پیش تر و تا قبل از شهریور ۱۴۰۳ نیز الزام به رفع تعهدات ارزی برای صادرکنندگان زنجیره فولاد در سامانه نیما وجود داشت؛ با توجه به اختلاف بین نرخ ارز نیمایی و نرخ ارز در بازار آزاد و همچنین با در نظر گرفتن شرایط نامساعد بازارهای جهانی برای صادرکنندگان فولاد، عملا تفاوت چندانی بین نرخ فروش فولاد در بازار داخل با سودآوری صادرات محصولات زنجیره فولاد به سایر کشورها، وجود نداشت و از این رو، بیشترین تمرکز تولیدکننده‌ها به فروش محصول در بازارداخل بود.

وی ادامه داد: اما از شهریورماه امسال اعلام شد صادرکننده‌ها می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه ارز توافقی عرضه کنند که قیمت آن بالاتر از سامانه نیمایی است. از آن تاریخ به بعد برخی تولیدکننده‌ها اقدام به سفارش گیری چند محموله برای صادرات کردند.

فرضیه افت قیمت محصولات فولادی

این کارشناس بازار فولاد با بیان اینکه بازگشت زنجیره فولاد به سامانه نیما می‌تواند بار دیگر منجر به کاهش تمایل تولیدکننده‌ها به صادرات شود، افزود: با توجه به شرایط فعلی، صادرات بر مبنای ارز نیمایی، چندان برای صادرکننده به صرفه و سودآور نخواهد بود و می توان انتظار داشت در صورت صحت این خبر، بار دیگر، عمده تمرکز تولیدکننده‌ها بر فروش داخلی قرار گیرد. هر چند در همین شرایط فعلی، در بازار داخلی نیز محصولات فولادی با شرایط نبود تعادل عرضه و تقاضا، نبود نقدینگی و پول و رکود در بازار مصرف روبه رو هستند و مخصوصا در محصولات نهایی همچون میلگرد وتیرآهن شاهد بازار پررونقی نیستیم. در صورت بازگشت زنجیره فولاد به سامانه نیما بازار با اما و اگرهایی همچون از دست رفتن دست‌کم بخش مهمی از بازار صادراتی برای تولیدکننده‌ها رو به رو می شود. همچنین به تبع آن با توجه به اینکه در بازار داخل نیز هم‌اکنون عرضه بیش از تقاضا است، می‌تواند فرضیه افت قیمت در زنجیره فولاد را تقویت کند.

اعتباری ادامه داد: در هفته‌های اخیر همین اتفاق در بازار شمش بورسی افتاده و در بازار تیرآهن و میلگرد هم مشاهده می شود که به رغم آنکه این محصولات در بورس با قیمت‌های بالا عرضه می شوند ، اما عملا استقبالی از آن ها نمی شود و خریداران ترجیح می دهند خریدهای خود را در خارج از بورس و با قیمت‌های پایین تر انجام دهند.

این کارشناس بازار فولاد خاطرنشان کرد: در صورت ادامه رشد نرخ ارز نیمایی و کاهش فاصله آن با ارز توافقی و قیمت ارز در بازار آزاد، می‌توان امیدوار بود که تولیدکننده‌ها به صادرات نیز ترغیب شوند. طبیعتا طی هفته های آتی می‌توان تحلیل‌های بهتر و دقیق‌تری در این زمینه ارائه کرد. ضمن آنکه تا لحظه تنظیم این گزارش، خبر بازگشت زنجیره فولاد به سامانه نیما تکذیب شد و به نقل از مدیرکل دفتر معدنی و فلزی وزارت صمت اعلام شد: «مصوبه اخیر فهرست کالاهای نیمایی، برنامه همه ساله است و موضوع جدیدی نیست؛ همه ساله؛ سالی یک تا دوبار ابلاغ می‌شود اما مصوبه اخیر در خصوص شرکت‌های فولادی که می‌توانند تا ۱۰۰ درصد ارز حاصل از صادرات خود را استفاده کنند و مازاد را به نرخ توافقی به هم‌گروه خود بفروشند؛ همچنان پابرجاست و این دو مقوله جدا از هم هستند».