عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس عمده نوسانات نرخ ارز را ناشی از نوع سیاست‌گذاری پولی و ارزی در کشور دانست و گفت: در حوزه عوامل بیرونی شاهد اتفاق خاصی نبوده و صادرات نفتی و غیرنفتی برقرار است و سیاست‌های ارزی موجب این وضعیت شده و تا زمانیکه این سیاست‌ها اصلاح نشود ما شاهد نوسانات قیمت ارز هستیم.

به گزارش صدای بورس،محسن زنگنه در واکنش به افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر گفت: بخشی از افزایش نرخ دلار که هر ساله شاهد هستیم به دلیل نوع ساختار نظام پولی و همبستگی ایجاد شده بین نرخ دلار با تورم است که هر ساله نرخ دلار با همان شیب تورم افزایش می‌یابد.

نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس ادامه داد: نگاه برنامه‌ریزان این است که قیمت ارز باید متناسب با نرخ تورم افزایش پیدا کند بنابراین سیاست‌ها نیز در همین جهت حرکت می‌کند به این معنا که سیاست‌هایی که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد پیگیری می‌کنند در راستای تثبیت نرخ ارز و حفظ ارزش پول ملی نیست و معتقدند با نوسانات تورم قیمت ارز هم باید افزایش یابد اما این تغییرات باید در یک بازه زمانی صورت گیرد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه عمده نوسانات قیمت ارز ناشی از نوع سیاست‌گذاری پولی و ارزی در کشور است، تصریح کرد: در حوزه عوامل بیرونی شاهد اتفاق خاصی نبوده و صادرات نفتی و غیرنفتی برقرار است و سیاست‌های ارزی موجب این وضعیت شده و تا زمانیکه این سیاست‌ها اصلاح نشود ما شاهد نوسانات قیمت ارز هستیم.

وی همچنین ناترازی‌های ارزی و فاصله بین تقاضای ارز برای واردات و همچنین میزان ارز حاصل از صادرات را از دیگر عوامل موثر در وضعیت فعلی دانست و اقدام دولت درباره بازار ارز توافقی را اقدامی در راستای حمایت از تولیدکننده برشمرد و افزود: دولت با هدف حمایت از تولیدکننده و صادرکنندگان خرد، محصولات کشاورزی، دانش‌بنیان‌ها و ... اقدام به ایجاد بازار توافقی کرده است تا ارز تولیدکننده با قیمت واقعی دریافت شود چرا که پیش از این ارز صادرکننده به قیمت خیلی پایین‌تر از قیمت بازار اخذ می‌شد.

لزوم دخالت هوشمندانه دولت در بازار ارز توافقی

زنگنه به لزوم دخالت هوشمندانه دولت در بازار توافقی اشاره کرد و گفت: اگر ابزار دولت به درستی جانمایی نشود و بسته سیاستی نیز همزمان برای مدیریت بازار ارز توافقی به کار گرفته نشود بازار توافقی به بازار حراجی تبدیل می‌شود و خود می‌تواند به عاملی برای افزایش نرخ ارز تبدیل شود.

نائب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ اضافه کرد: در صحبت هایی که با دولتمردان درباره بازار ارز توافقی داشتیم، مطرح شد که دولت باید ابزارهای لازم برای مدیریت بازار را فراهم کند، اگر این ابزارها را فراهم نکند بازار توافقی می‌تواند عاملی برای افزایش نرخ ارز باشد، بنابراین ضروری است در این راستا گزارشی از شیوه دخالت دولت در بازار و ابزار مدیریت بازار توافقی در اختیار مجلس نیز قرار گیرد. اگر این ابزار به درستی به کار گرفته شود در میان مدت موجب مدیریت بازار ارز می شود اما اگر ابزار درست جانمایی نشود و بسته ای از سیاست های همزمان را اجرا نکنیم، بازار توافقی می تواند عاملی برای افزایش نرخ ارز شود.

اتفاقات حوزه بین‌الملل و مسائل سوریه تأثیر چندانی در افزایش نرخ ارز نداشته است

وی با بیان اینکه اتفاقات حوزه بین‌الملل و مسائل سوریه تأثیر چندانی در افزایش نرخ ارز نداشته است، افزود: بازتاب این اتفاقات از طریق اخبار منتشر شده در فضای مجازی بعد روانی داشته و تنها موجب تشدید انتظارات تورمی خواهد شد چراکه انتظار می‌رود در شرایط فعلی کاهش تقاضای ارزی و بهبود فضا را شاهد باشیم اما متأسفانه در این حوزه منفعلانه عمل شده این در حالی است که در مقابل جنگ شناختی و جنگ روانی دشمن در عرصه ارز و اقتصاد باید برنامه‌ریزی خاصی انجام شود.

کسری بودجه چه تاثیری بر نرخ ارز دارد؟

این نماینده مردم در مجلس دوازدهم در مورد کسری بودجه و تأثیر آن بر قیمت ارز نیز اضافه کرد: کسری بودجه و نقدینگی بر روی تورم تأثیرگذار است اما به شکل مستقیم نمی‌تواند تأثیری بر روی قیمت ارز داشته باشد و طرح این مسائل تنها سبب دور شدن از واقعیت می‌شود.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به دوگانه موجود در بازار سرمایه و نرخ ارز نیز افزود: همان طور که شاهد هستیم با بالا رفتن قیمت ارز، بورس نیز سبز می‌شود که نشان‌دهنده این است ذی‌نفعانی مانند شرکت‌های بزرگ بورس، صادرکنندگان بزرگ و عرضه کنندگان اصلی ارز از افزایش قیمت ارز سود می‌برند.

زنگنه بیان کرد: تا زمانی که این دوگانه‌های برطرف نشود شاهد هستیم با کاهش قیمت ارز، بازار سرمایه قرمز می‌شود و هر سال نیز با تکرار این شرایط و قرمز شدن چراغ بورس مسئولین خواستار حمایت از بازار سرمایه می‌شوند و حمایت از بازار هم منوط به افزایش قیمت ارز شده است، این تعارض نشان دهنده ایرادات ساختاری در حوزه اقتصادی است که تا زمانی که راهکاری برای برون‌رفت از این وضعیت اندیشیده نشود شاهد تکرار این شرایط خواهیم بود.

منبع:خانه ملت