کارشناس بازارسرمایه ضمن پرداختن به راهکارهای خروج از چرخه افزایش قیمت ارز به دلایل تک نرخی نشدن ارز پرداخت.

پیام الیاس‌کردی در گفت‌وگو با صدای‌بورس به چرایی اجرای نشدن پروژه ارز تک نرخی پرداخت و گفت: برای پاسخ به این سوال باید به گذشته بازگشت؛ اگر دوره ریاست جمهوری روحانی را بررسی کنیم ، جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در آن زمان تصمیم گرفت که ارز ۴۲۰۰ تومانی دهد همان زمان منتقدین دولت، از جمله وزرای وقت دوران رئیسی در اندیشکده‌ها یا در صندلی مجلس منتقد ارز ۴۲۰۰ تومانی بودند.

کارشناس بازار سرمایهادامه داد: خاندوزی وزیر اقتصاد دولت قبل نیز در آن زمان راجع به ارز توییت می‌زد ، ابراز نگرانی می‌کرد و نقد بسیاری به دولت آقای روحانی داشت. با گذشت زمان دولت نتوانست ارز ۴۲۰۰ تومانی را تامین کند و به دنبال کم کردن فاصله نرخ بازار آزاد با نرخ دلار نیما بود، قیمت ارز در بازار آزاد به ۱۹ هزار تومان رسید اما سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی ادامه یافت زیرا دولت توانایی دادن این ارز را داشت.

وی در ادامه به صحبت های رئیسی درباره جراحی اقتصادی و ادامه روند دولت های قبل اشاره کرد و گفت: دلار به بالای ۴۰ هزار تومان رسید؛ رئیسی زمانی که روی کار آمد از یک جراحی اقتصادی نام برد و ارز ۴۲۰۰ را تبدیل به ارز ۲۸۵۰۰ تومانی کرد و به اقشار مردم فشار آورد. انتظار داشتیم که در دولت رئیسی و با انتقادات آن زمان وزرا، دیگر ارز تک نرخی را شاهد باشیم اما باز هم این اتفاق نیفتاد و کشور دوباره به مشکل ارزی خورد و اندک اندک به قیمت فعلی رسید.

کارشناس بازارسرمایه افزود: سه دولت با سه تفاوت دیدگاه و نظر هم نتوانستند مشکل ارز را حل کنند و این سوال مطرح می شود که چرا مسئله ارز حل نشده است؟ آیا مشکل این بوده که هیچ وقت سمت تک نرخی ارز نرفتیم؟ امروز قیمت بازار آزاد به ۷۷ هزار تومان و ارز توافقی به ۶۱ هزار تومان رسیده و اختلاف همچنان وجود دارد. اگر قرار است به سمت دلار تک نرخی حرکت کنیم.نیازی به سامانه و اتفاقات دیگر ندارد، ما به راحتی می‌توانیم به صرافی‌های خودمان اعتماد کنیم تا وارد کننده و تولید کننده با صرافی ها کار کنند و ارز تک نرخی ‌شود؛ طبیعتا کارمزدی وجود دارد که پرداخت می‌شود و بانک مرکزی هم ارز را به صرافی می‌دهد.

الیاس کردی به دلیل تک نرخی نشدن ارز اشاره کرد و گفت: دلیل اینکه ارز تک نرخی نمی‌شود می‌توان به تحریم های بین المللی اشاره کرد و از طرفی فروش نفت در سال آینده نامشخص بوده و علاوه بر این اتفاقات ریاست جمهوری ترامپ هم در راه است و فشار بین المللی نیز زیاد شده و تنش در خاورمیانه بالا رفته است.

وی تک نرخی شدن ارز را با سیاست های حمایتی دولت در تضاد دانست و افزود: با تک نرخی شدن ارز، بسیاری از فسادها در کشور حل می‌شود اما تکلیف قشرهای آسیب پذیری که یک عمر دولت از آنها حمایت کرده چه می‌شود؟ دولت می‌دانست که بخش بزرگی از این پول به اسم قشرهای آسیب پذیر، در جیب رانت خواران می‌رود اما سیاست گذار با علم به این موضوع حاضر به پرداخت این رانت است تا قشر آسیب پذیر بتواند گندم و گوشت را ارزان‌تر خریداری کند.

این کارشناس بازار سرمایه برخی تصمیمات را در بلند مدت به ضرر اقتصاد دانست و اظهار داشت: دولت در یک چرخه قرار گرفته است و دلیل اینکه چرا از چرخه خارج نمی‌شود این است که آینده اقتصادی برای آن شفاف نیست؛ برای اینکه دولت این مسئله را حل کند و از این چرخه ای که از ۴۲۰۰ تومان شروع شده و تا کنون ادامه پیدا کرده خارج شود، سه راهکار ساده وجود دارد.

وی به راهکارهای خروج از چرخه افزایش قیمت ارز پرداخت و گفت: اولویت یک دولت باید اقتصاد باشد به این معنا که تمرکز برای حل کسری بودجه وجود داشته باشد و دولت یک بار برای همیشه مسئله کسری بودجه را حل کند. نکته دوم مسئله بین المللی است که دولت باید مشخص کند که می‌خواهد مذاکره کند یا نه؛ راهکار سوم این است که در رابطه با مسائل اقتصادی مشخص شود که آیا می‌خواهیم به سیاست های حمایتی خود ادامه بدهیم یا خیر.

الیاس کردی گفت: درحال حاضر برخی وزیران در دولت اعتقاد به سیستم‌های حمایتی دارند و می‌گویند باید یارانه اختصاص یابد و عده‌ای دیگر این اعتقاد را ندارند. مادامی که این سه مسئله حل نشود رویای تک نرخی که یک تعریف مشخص دارد به حقیقت نمی‌پیوندد.