کارشناس بازار مشتقه کالایی با اشاره به مزایای سرمایه گذاری در نقره ، نحوه خرید و فروش گواهی شمش نقره از طریق بورس کالا را تشریح کرد.

رضا محمدی اکباتان در گفت‌وگو با صدای‌بورس در خصوص معامله گواهی سپرده نقره ،گفت:در ماه گذشته بورس کالا معاملات گواهی سپرده نقره را راه اندازی کرد به طوری که معاملات شمش نقره که در ۲۰ آذر آغاز شد در اولین معاملات آن در بازار آتی با قیمت ۹۸ هزار تومان شروع و در پایان در بازار گواهی سپرده معاملات شمش نقره به ازای هر گرم ۸۸۵۰ تومان قیمت گذاری شد.

وی افزود: این قیمت به گمان بعضی‌ از افراد برای بازار آتی گران بود اما با در نظر گرفتن سر رسید سه ماهه، ابتدای معاملات و تک نماد بودن آن و انتظارات تورمی که افراد برای سه ماه آینده و سر رسید اسفند ماه داشتند شاید خیلی هم دور از ذهن نبود.

محمدی اکباتان درمورد کاربرد های نقره اظهار داشت: به طور کلی نقره فلزی است که علاوه بر کاربرد زینتی کاربرد صنعتی نیز دارد . کشورهای مکزیک پرو و چین بیشترین میزان نقره را در جهان تولید می کنند و مکزیک بر اساس آمار سال ۲۰۲۳ یک چهارم تولید نقره را در جهان به خود اختصاص داده است. در این آمار تولید نقره در سال گذشته برای ایران در حدود ۹۰ تن برآورد شده که استان‌های اصفهان، آذربایجان شرقی و سمنان بیشترین تولید را داشته اند.

این کارشناس بازار مشتقه کالایی ادامه داد: نقره مصارف زیادی دارد؛ ۲ درصد از مصارف نقره برای عکاسی ، ۱۷ درصد برای جواهرات، ۵ درصد برای ظروف نقره‌ای، ۱۸ درصد برای سرمایه‌گذاری و قسمت مهمی که از نقره استفاده می‌شود در بخش های صنعتی است که ۵۸ درصد مصرف این فلز را در بر دارد.

اکباتان به بررسی قیمت نقره از سال های دور پرداخت و گفت: قیمت نقره در ابتدای قرن جاری ۵ تا ۱۰ دلار به ازای هر اونس بود که با وقوع بحران مالی در سال ۲۰۰۷ افزایش قیمت نقره را مشابه طلا شاهد بوده ایم و به سقف تاریخی خود یعنی ۴۹ دلار در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ رسید و پس از آن شاهد کاهش قیمت تا ۱۵ دلار بوده ایم و شاید یک از دلایل نوسانات در قیمت این فلز را بتوان به سیاست‌های فدرال رزرو دانست.

وی درباره عیار شمش نقره در بورس کالا افزود: در سازوکار جدید بورس کالا معاملات شمش نقره با عیار ۹۹۹.۹ در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۱:۳۰ با نیم ساعت پیش گشایش شروع می‌شود و تا ساعت ۱۷ ادامه پیدا می‌کند. در روزهای پنجشنبه هم معاملات گواهی سپرده شمش نقره انجام می‌شود و تا ساعت ۱۵ معاملات ادامه پیدا می‌کند. معاملات معاف از مالیات هستند اما کسانی که درخواست تحویل شمش را دارند و دارایی آنها بالای یک کیلو است مالیات ارزش افزوده را باید پرداخت کنند.

هزینه انبارداری و کارمزد معاملات شمش نقره

محمدی اکباتان هزینه انبار داری و کارمزد معاملات شمش نقره را بسیار ارزان ارزیابی کرد و اظهار داشت: این معاملات هزینه انبارداری بسیار اندکی دارند و به ازای هر گواهی سپرده معادل ۲۰ ریال هزینه انبارداری باید پرداخت شود که در سامانه انبار برای دارنده گواهی اعمال می‌شود و این هزینه ممکن است به صورت دوره‌ای متناسب با تغییرات قیمت نقره تعدیل شود. سپرده نقره کارمزد بسیار اندکی هم دارد.

کارشناس بازار مشتقه در ادامه افزود: وجه تضمینی که در حال حاضر برای معاملات آتی گواهی سپرده شمش نقره در نظر گرفته ۱۱۰ هزار تومان است. مشابه تمام قراردادهای آتی مبلغی که برای نکول در نظر گرفته شده ۱درصد ارزش معاملات است.

وی درباره قدمت معاملات آتی نقره گفت: معاملات آتی نقره در گذشته در بازار آتی وجود داشت اما مشکل اصلی‌ آنها حجم کم و نقد شوندگی نامناسب بود. معاملات در بازار آتی مدت کوتاهی جریان نداشته است و امیدواریم با ساز و کار جدید نقد شوندگی در معاملات برقرار شود.

محمدی اکباتان اضافه کرد: صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازارگردانی اکسیر سودا بازارگردان قراردادهای آتی نقره هستند و در حال حاضر دو سر رسید در آتی نقره دارد یکی سر رسید اسفند ۱۴۰۳ و دیگری سر رسید خرداد ۱۴۰۴، که برای افراد قابل معامله خواهد بود. طبق گفته مسئولین صندوق نهال در هفته گذشته، قرار است ۱۰ درصد از پورتفوی صندوق نهال به عنوان اولین صندوق چند کالایی به گواهی سپرده شمش نقره اختصاص پیدا کند.

این کارشناس بازار مشتقه کالایی درباره پلتفرم مجزای اختصاصی شمش نقره گفت: به طور کلی باید گفت که معاملات گواهی سپرده شمش نقره در پلتفرم مجزا نسبت به پلتفرمی که افراد برای سهامشان دارند انجام می‌شود و افراد می‌توانند با مراجعه به کارگزاری‌های خود، کد مالی و کد مشتقه دریافت کنند و معاملات گواهی سپرده و آتی نقره را به راحتی هرچه تمام‌تر انجام دهند.

محمدی اکباتان به مزایای سرمایه گذاری در شمش نقره اشاره کرد و گفت: به طور کلی سرمایه‌گذاری با مبلغ اندک ودر حدود ۱۰۰ هزار تومان، معاملات به صورت بر خط، معافیت مالیاتی و هزینه انبارداری و کارمزد پایین، اطمینان از اصالت و عیار نقره خریدار شده، نبود دغدغه نگهداری و همچنین اطمینان خاطر افراد از لحاظ سرقت ، می‌تواند مزایایی باشد که معاملات گواهی سپرده نقره را بسیار متمایز کند و افراد سرمایه گذاری مناسبی داشته باشند.

وی با ابزار امیدواری از رفع مشکلات نقد شوندگی نقره ،افزود: پیش بینی می‌شود معاملات گواهی سپرده و مشتقات نقره تا چند وقت آینده به صورت مجزا یا به صورت ترکیبی راه‌اندازی شوند.