کارشناس بازار سرمایه وضعیت فعلی و روند پیش‌روی بازار سهام، طلا و صندوق‌های سرمایه‌گذاری را تشریح کرد.

احسان طاهری در گفت‌وگو با «صدای‌بورس» درباره دلایل افزایش شاخص کل گفت: شرکت‌ها محصولات خود را با ارز نیما که نرخ تسعیر آنهاست، به فروش می‌رسانند. قیمت ارز نیما از محدوده ۴۰ هزار تومان به محدوده ۶۴ هزار تومان در سال ۱۴۰۳ رسیده و این امر سبب شده تا ارزندگی بازار افزایش پیدا کرده و به تبع آن شاخص کل بورس رشد پیدا کند.

وی ادامه داد: با توجه به محاسبات انجام شده توسط بنده با دلار ۶۴ هزار تومان و نرخ بهره ۳۰ درصد، شاخص کل بورس باید در محدوده ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد قرار داشته باشد که در حال حاضر در محدوده عدد فعلی است.

طاهری به آزادسازی نرخ ارز نیما و تاثیر آن بر بورس پرداخت و گفت: با توجه به آزادسازی نرخ دلار نیما، فعالان بازار این چشم‌انداز را دارند که سال آینده نیز دلار نیما به همین شکل به روند صعودی خود نسبت به دلار بازار آزاد ادامه دهد. این افزایش نرخ باعث می‌شود، رشد سودآوری در شرکت‌ها را داشته باشیم و شرکت‌ها P/E بگیرند. با رخ دادن این اتفاقات می‌توان یک دورنمای جدا از محدوده ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار برای بازار متصور شد.

این کارشناس بازار سرمایه روند پیش‌روی شاخص کل را پیش‌بینی کرد و افزود: هر رشدی در بالای محدوده ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار شاخص کل می‌تواند پیشخور کننده رشدی باشد که قرار بوده در آینده اتفاق بیفتد. بنابراین برای اینکه بدانیم آیا بازار بالاتر خواهد رفت یا خیر، باید توجه داشته باشیم که محدوده فعلی با دلار ۶۴ هزار تومانی ارزندگی مناسبی دارد. البته باید گفت که شاخص کل در محدوده‌های فعلی اگر با خبر منفی مواجه نشود، می‌تواند بالاتر نیز برود.

طاهری اضافه‌ کرد: این نکته قابل توجه است که سهام در بازار، همگی به یک شکل از رشد دلار نیما منفعت نمی‌برند. تحلیل‌ها نشان می‌دهد که شرکت‌های پالایشی و پتروشیمی از این قضیه سودآوری بیشتری خواهند داشت و برای شرکت‌های دیگر درصد این سودآوری کمتر خواهد بود .

نرخ بهره و تاثیر آن بر بازار سرمایه

وی‌ از تاثیرات نرخ بهره بر بازار سرمایه گفت: محرک اولیه رشد بازار، نرخ بهره است. صحبت‌هایی انجام شده در رابطه با اینکه نرخ بهره بانکی به محدوده ۲۵ درصد اسمی برسد. اما شواهد در بازار پول این را نشان نمی‌دهد و حتی برخی بانک‌ها نرخ‌های بالای ۳۰ درصد را نیز پیشنهاد می‌دهند که با وعده‌های سیاست‌گذاران اقتصادی، تا حدودی تناقض دارد.

طاهری در رابطه با نرخ‌های اوراق دولتی و اخزا گفت: نرخ‌های دولتی و اخزا در حال افزایش است و با سقف‌هایی که از طرف سازمان قرار داده می‌شود و ابطال معاملات فعلاً جلوی این را گرفته‌اند که اینها هم عواملی است که می‌تواند اثر منفی بر بازار بگذارد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ریسک شخصی هر فرد به بررسی بهترین انتخاب سرمایه‌گذاری پرداخت و افزود: برای اینکه بدانیم این روزها چگونه باید سرمایه‌گذاری کنیم، باید از میزان ریسک‌پذیری خود آگاه باشیم و زاویه دید خود به این متغیرها را بررسی کنیم. به عنوان مثال اگر اتفاقات گفته شده در رابطه با کاهش نرخ بهره اتفاق نیفتد، می‌تواند اثرات منفی بر بازار بگذارد. با آگاهی نسبت به تمامی این قضایا در صورت بازاری مثبت اگر فرد ریسک‌پذیری بالاتری دارد، استفاده از صندوق‌های اهرمی می‌تواند گزینه خوبی برای فردی با ریسک‌پذیری بالا باشد. برای افراد با ریسک پایین‌تر همچنین صندوق‌های سهامی کلاسیک می‌تواند انتخاب مناسبی باشد. اما در نهایت درصد پرتفوی افراد باز هم به میزان ریسک‌پذیری آنها بر می‌گردد.

دلار محرک اصلی صندوق‌های طلا

طاهری درباره دلایل روند صعودی قیمت دلار گفت: افزایش نرخ دلار در روزهای گذشته تا حدودی سرعت گرفته است که بخشی از آن ناشی از انتخاب ترامپ و حافظه اقتصادی کشور از دوران ریاست جمهوری وی است. دلیل دیگر این رشد می‌تواند ناشی از سیاست‌گذاری‌های اقتصادی و تصمیمات بانک مرکزی باشد که به نظر می‌رسد با صحبت‌های اخیر وزیر اقتصاد در رابطه با قدرت خرید نرخ ارز و هم‌پا بودن آن با تفاضل تورم داخلی و خارجی، احتمال افزایش قیمت ارز بیشتر می‌شود.

وی افزود: طبیعتاً این عامل باعث شده که تفاوت قیمت خرید و فروش دلار همواره افزایشی باشد و به محدوده‌های بالایی برسد که درنتیجه آن صندوق‌های طلا نیز در روند صعودی قرار گرفته‌اند. در پایان افراد می‌توانند بخشی از دارایی خود را به طلا و صندوق‌های طلا اختصاص دهند تا پرتفوی خود را هج و در برابر ریسک‌های سیاسی آن را بیمه کنند.