کارشناس بازار مشتقه، چشم‌انداز بازدهی صندوق‌های طلا و عوامل موثر بر قیمت دارایی‌های طلایی بورسی را تشریح کرد.

شایان کرمی، کارشناس بازار مشتقه درباره روند قیمتی صندوق‌های طلا، در گفت‌وگو با صدای بورس اعلام کرد: با توجه به افزایش قیمت طلا در بازار داخلی، روند ورود نقدینگی به صندوق‌های طلا ادامه دارد و صندوق‌ها هم‌اکنون در بیشینه قیمتی خود در سال ۱۴۰۳ در حال معامله هستند.

وی همچنین در خصوص چشم‌انداز قیمت طلا که اصلی‌ترین متغیر اثرگذار بر تغییرات قیمت و بازدهی صندوق‌های طلاست، گفت: این موضوع به دو متغیر اصلی بستگی دارد. متغیر اول مربوط به تغییرات قیمت طلا در بازار جهانی است. قیمت طلا در بازار جهانی، بعد از رویت تارگت ۲۸۰۰ دلار به ازای هر اونس، وارد روند اصلاحی شد. با توجه به نبود چشم‌انداز رشد نرخ بهره در آمریکا از سوی فدرال رزرو، انتظار برای ادامه روند صعودی قیمت طلا در بازار جهانی وجود دارد. با این حال، دو متغیر باعث شده است که طلای جهانی فعلا وارد فاز اصلاح قیمتی و زمانی شود.

کرمی در تشریح این عوامل گفت: یک عامل ورود طلا به فاز اصلاح قیمت در بازار جهانی، مربوط به داغ بودن تب ارزهای دیجیتال است که به عنوان یک بازار سرمایه‌گذاری جذاب مورد توجه قرار گرفته و نقدینگی را به خود جذب کرده است. عامل دیگر هم مربوط به وعده‌های دولت جدید آمریکا در خصوص کاهش تنش‌های ژئوپلیتیک بر اساس اظهارات ترامپ است. این دو موضوع باعث اثرگذاری بر قیمت طلا شده است و موجب شده بهای طلای جهانی وارد روند اصلاحی شود.

این کارشناس بازار مشتقه با بیان اینکه طلای جهانی از نظر قیمتی می‌تواند حتی اصلاح بیشتری را تجربه کند، خاطرنشان کرد: ممکن است فاز اصلاح قیمت طلای جهانی قدری ادامه‌دار باشد با این حال، با توجه به اینکه چشم‌اندازی برای افزایش نرخ بهره در آمریکا و سایر اقتصادهای تاثیرگذار وجود ندارد، به نظر می‌رسد این اصلاح قیمتی بلندمدت نخواهد بود و بهای طلای جهانی دوباره وارد روند صعودی خواهد شد.

اثر نرخ ارز بر بازدهی صندوق‌ها

کرمی همچنین به تاثیر نوسانات قیمت دلار در کشور به عنوان یک عامل اثرگذار بر سطح قیمت‌ها و بازدهی صندوق‌های طلا اشاره کرد و گفت: رشد اخیر قیمت دلار تحت تاثیر حذف دلار نیما و سایر عوامل اثرگذار بر تغییر نرخ ارز، منجر به افزایش تقاضا در بازار شده است. از سوی دیگر شرایط سیاسی در خاورمیانه و از جمله کشور ما هم مزید بر علت شده است تا بهای دلار روند صعودی به خود بگیرد. به نظر می‌رسد این روند همچنان ادامه داشته باشد، هر چند سطح مقاومت ۸۰ هزار تومان به ازای هر دلار آمریکا در بازار مشاهده می‌شود. اما برخی پیش‌بینی‌ها از عبور بهای ارز از این مرز روانی حکایت دارد. مگر آنکه به واسطه برخی رویدادها مانند احتمال کاهش تنش‌های سیاسی و انجام مذاکرات، این چشم‌انداز رشد تغییر مسیر دهد.

این کارشناس بازار مشتقه، تصریح کرد: اگر این دو عامل را در نظر بگیریم، می‌توان پیش‌بینی کرد همچنان روند صعودی قیمت طلا ادامه‌دار باشد و صندوق‌های طلا هم به واسطه رشد بهای طلا و دلار در بازار داخل، با رشد جذب نقدینگی و در نتیجه افزایش بازدهی برای سرمایه‌گذاران روبه‌رو شوند.

کرمی افزود: با این حال، چند عامل وجود دارد که می‌تواند همچنان این روند رشد و جذب نقدینگی را تحت تاثیر قرار دهد. یکی مربوط به شرایط بازار موازی صندوق‌های طلا، یعنی بازار سرمایه است که در حال حاضر روزهای مثبتی را سپری می‌کند و چشم‌انداز خوبی هم دارد. بورس در هفته‌های اخیر با صعودهای تند شاخص کل، برای سرمایه گذاران جذاب شده است. اما اگر بازار سرمایه هم وارد روند اصلاحی شود، می‌تواند روند رشد قیمت در صندوق‌های طلا را تحت تاثیر قرار دهد و آن را تسریع کند.

جامپ قیمت طلا بعید است

وی با بیان اینکه چشم‌انداز بازدهی صندوق‌های طلا با در نظر گرفتن مجموعه عوامل مثبت است، خاطرنشان کرد: البته باید این موضوع را در نظر داشت که چشم‌اندازی برای جهش و جامپ قیمتی صندوق‌ها وجود ندارد؛ به این خاطر که هم اکنون حجم مناسبی از طلا از سوی شرکت‌های صادرکننده برای انجام تعهدات ارزی آنها به کشور وارد و از طریق مرکز مبادله طلا و ارز، به بازار عرضه می‌شود. هم‌اکنون، حدود ۱۴ تن شمش طلا در خزانه بورس کالا موجود است و با توجه به جذابیت معاملاتی که در گواهی سپرده شمش طلا وجود دارد به نظر می‌رسد که روند پرحجم معاملات شمش طلا ادامه‌دار باشد. چون خریداران آن عمدتا گردانندگان صندوق‌های طلا هستند که بابت یونیت‌هایی که به مردم می‌فروشند، نقدینگی خود را به شمش طلا تبدیل می‌کنند. بخشی از خریداران شمش هم سرمایه‌گذاران خرد و کلان، حقیقی و حقوقی هستند که می‌توانند در این بازار فعایت داشته باشند.

وی در پایان تصریح کرد: به نظر می‌رسد هم از نظر قیمتی و هم از نظر حجم معاملات، روند صندوق‌های طلا در بورس کالا، همچنان صعودی باشد؛ هر چند چشم‌اندازی برای جامپ قیمتی صندوق‌ها متصور نیست و رشد قیمت با شیب منطقی برای آنها پیش‌بینی می‌شود.