بازار مالی و مشتقه به همراه گواهی سپرده ها در هفته‌ی گذشته حدود ۳۰ درصد از ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.

به گزارش صدای بورس،بازار مالی و مشتقه به همراه گواهی سپرده ها در هفته‌ی گذشته حدود ۳۰ درصد از ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. در این بین بازار فیزیکی با ثبت معاملات به ارزش ۳۸۲،۲۲۳،۴۵۲ میلیون ریال بیشترین ارزش معاملات را داشت؛ بازار مالی با معاملاتی به ارزش ۱۲۸،۵۰۴،۳۹۴و بازار گواهی سپرده با معاملات ۳۲،۰۹۵،۸۰۱ میلیون ریالی در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته اند.

بررسی معاملات هفتگی بازار مشتقه بورس کالای ایران نشان می دهد حدود ۱۰۶ هزار قرارداد آتی به ارزش بیش از هزارچهارصد میلیارد تومان وحدود ۳۷۰ هزار قرارداد اختیار معامله به ارزش تقریبا ۳ میلیارد تومان در هفته اول دی منعقد شد.

همچنین در هفته ی گذشته ۱،۶۸۴ میلیون واحد صندوق کالایی و طلایی به ارزش ۱۰.۹همت دست به دست شد. زعفران به عنوان کالایی که رتبه دوم را از لحاظ ارزش معاملات به خود اختصاص می دهد؛ شاهد معامله۲.۴ میلیون گواهی سپرده زعفران به ارزش ۲،۰۱۲،۲۵۳ میلیون ریال و ۱۳۱ میلیون واحد صندوق های مبتنی بر زعفران(سحرخیز و نهال) به ارزش ۴،۲۳۸،۱۶۰ میلیون ریال و ۳۷ هزار قرارداد آتی زعفران به ارزش ۳،۲۱۶،۰۱۸ میلیون ریال بود. ارزش معاملات قرارداد های آتی زعفران نگین ۱.۶ برابر ارزش گواهی زعفران نگین بود. شایان ذکر است حجم معاملات هفته گذشته قرارداد های آتی زعفران نگین در بازار مشتقه تقریبا معادل ۳.۷ تن زعفران نگین بود.

هفته گذشته در حالیکه انتظار افزایش ساعات‌ معاملات مشتقه کالایی را داشتیم؛ بورس کالا در اطلاعیه ای ساعات آغاز معاملات آتی و اختیار کالا را به مانند گواهی های شمش طلا ،نقره ،گواهی سکه و صندوق های طلا از شنبه ۸ دی ساعت ۱۱:۳۰ اعلام کرد. این اقدام موجب هماهنگی بهتر ساعات معاملات مشتقه کالا با دارایی های پایه طلا و نقره خواهد شد.

لازم به ذکر است معاملات آتی زعفران نیز مشابه تمام قرارداد های آتی از ساعت ۱۱:۳۰ با نیم ساعت پیش گشایش آغاز خواهند شد؛ اما معاملات صندوق های مبتنی بر زعفران نهال و سحرخیز و همچین گواهی سپرده های زعفران کما فی السابق از ساعت ۹ الی ۱۵ انجام خواهند شد.

طبق گفته حسینی عضو شورای ملی زعفران براساس آمار های اعلامی و برآوردهای صورت گرفته تولید زعفران نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ تا ۵۰ درصد رشد داشته است؛ اما به طور کلی مقایسه تولید با سال قبل که خراسان به عنوان قطب تولید زعفران دچار تنش گرمایی و یخبندان شده بود، کار اشتباهی است چراکه تولید بر اساس سطح زیرکشت، عملکرد و انتظار برداشت محصول باید مقایسه شد. وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه خریداران خارجی در تعطیلات هستند، تقاضای چندانی برای خرید وجود ندارد که بر این اساس در شرایط فعلی رکود مقطعی بر بازار را پیش رو داریم.

رضا محمدی اکباتان (کارشناس مشتقه کالایی)