فعالان تجارت الکترونیک هشدار دادند با مسدود کردن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز و تداوم این سیاست منجر به گسترش بازار سیاه رمزارز و زیرزمینی می‌شود.

به گزارش صدای بورس، با توجه به مسدود شدن درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارز نشست خبری «سکوهای تبادل رمزارز» پیرو مسدودی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمز ارز در اتاق بازرگانی ایران با حضور فعالان و صرافی‌های حوزه رمز ارز برگزار شد. بسیاری از فعالان این صنعف معتقدند تداوم این سیاست منجر به گسترش بازار سیاه رمزارز و زیرزمینی می‌شود.
رضا قربانی عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران، گفت: کسب و کارهای رمز ارز در سال‌های پایانی دهه ۹۰ فعالیت خود را آغاز کردند و فعالیت آنها به رسمیت شناخته شد که برخی از آنها امروز تا چند میلیون کاربر دارند. در سال‌های گذشته اکوسیستم رمز ارزی ایران، موضوع تنظیم‌گری در حوزه رمز ارز را دنبال کرده است و مهم‌ترین خواسته از جانب حاکمیت و بانک مرکزی بر جلوگیری از پولشویی و خالی‌فروشی بوده که اکوسیستم رمز ارزی تمام تلاش خود را برای تحقق این موضوع انجام داده است.
وی افزود: از آنجاکه در سال‌های اخیر دنیای دیجیتال رشد سریعی داشته، فضای اکوسیستم رمز ارز در کشورهای همجوار رشد سریعی را تجربه کرده است. اما از روز پنجشنبه هفته گذشته به صورت ناگهانی درگاه پرداخت صرافی‌های رمز ارز مسدود شد و هنوز به طور کاملا واضح و رسمی دلیل انسداد این صرافی‌ها اعلام نشده است.
وی تاکید کرد: خواسته امروز صرافی‌ها به صورت واضح باز شدن حساب صرافی‌های رمز ارز است. اگر این اتفاق تداوم داشته باشد بی شک بستر معاملات زیرزمینی رمز ارز گسترده خواهد شد.
نیما قاضی رئیس انجمن تجارت الکترونیک نیز گفت: امروز به خاطر تصمیمات ناگهانی، بساط بسیاری از بازارهای سیاه و زیرزمینی شکل گرفته است. اگر قرار باشد بازاری که به صورت رسمی فعالیت می‌کند محدود شود، فضای معاملات زیرزمینی و غیر شفاف بیشتر می‌شود که متاسفانه قابل کنترل و مدیریت نخواهد بود. متاسفانه نهادهای تنطیم‌گر در سال‌های اخیر قوانین مشخصی را در برخی حوزه‌ها تدوین نکرده و ناگهان به صورت یکطرفه برخی محدودیت‌ها را اتخاذ می‌کنند، در حالی که به جای ایجاد محدودیت نیازمند تدوین مقررات شفاف و به هنگام هستیم.
مهدی شریعتمداری، رئیس انجمن فین‌تک نیز گفت: صرافی‌های رمز ارز بسترهایی هستند که خدمات دیجیتال سرمایه گذاری را فراهم می‌کنند. در سال‌های گذشته شکایاتی در رابطه با صرافی‌های رمز ارز مطرح نشده و حتی در سال گذشته ۲۰ هزار درخواست استعلام قضائی از سوی پلت‌فرم‌های رمز ارز به دستگاه قضایی پاسخ داده شد که به صورت شفاف آمار آن به دستگاه قضایی ارائه داده شد. بنابراین نمی‌توان موضوع پولشویی را به عنوان برچسب به این پلت‌فرم‌ها نسبت داد. با این حال، در سه ماه گذشته یک بار حساب برخی از صرافی‌ها بودیم اما در روزهای اخیر به صورت کامل درگاه پرداخت و شریان حیاتی صنف رمز ارزها، مسدود شده است.


چرا وضعیت و مقررات مورد نظر تعیین تکلیف نمی‌شود؟
عباس آشتیانی، رئیس کمیسیون رمزارز و بلاک‌چین سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور، تاکید کرد اگر اعتماد کاربران به این حوزه مخدوش شود، بخش بزرگی از تجارت الکترونیک کشور آسیب می‌بینید و ممکن است بستر استفاده از پلتفرم‌های خارجی و غیر قابل کنترل شدت پیدا کند، در آن زمان موضوع تنظیم گری با چالش‌های بسیاری روبرو خواهد شد و نمی‌توانیم سهم مطلوبی از بازار رمز دارایی‌ها در قیاس با کشورهای منطقه داشته باشیم.
امین کلاهدوز، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نیز در این نشست گفت: امروز نهاد تنظیم‌گر در حوزه وضع مقررات مقداری عقب مانده است و می‌تواند این سوال را مطرح کرد که چرا وضعیت و مقررات مورد نظر تعیین تکلیف نمی‌شود؟
رئیس انجمن فینتک نیز گفت: طبق گفته ها بالارفتن نرخ ارز دلیل بسته شدن درگاه پرداخت صرافیهای رمزارز بوده است. تحلیل ما این است که باید اطلاع رسانی می‌شد و اگر به پلتفرم‌های گفته می‌شد در زمینه کنترل نرخ ارز کاری انجام دهند قطعا راهی پیدا می‌شد. دست تعامل ما به سمت بانک‌مرکزی و سایر ارگانهای دولتی همواره دراز بوده است. تمام پلتفرم‌ها می‌خواهند تکلیف مشخص شود ، توقع داشتیم جلسه ای تشکیل و طرح مساله شود اما نشد. طبیعتا ما هم باید پاسخگوی کاربران خود نیز باشیم.
مهدی فاطمیان افزود: تمام تمرکز ما بر شفافیت در تعامل است. کسب و کارهای رمزارزی ما نقش جدی در تولید ناخالص ملی دارند و مالیات پرداخت‌ می‌کنند. می‌توانند زمینه ساز حل مشکلات تحریمی باشند . اما با این تصمیم گیری ها این کسب و کارها را از کار می اندازند . در انجمن فینتک این اقدام بانک‌مرکزی را درست نمی‌دانیم.
صرافی‌های رمزارز تقابلی با بانک مرکزی ندارند.

نابودی میلیون ها کسب و کار رمزارز

امیرحسین راد مدیرعامل نوبیتکس نیز در این نشست گفت: این اکوسیستم تقابلی با بانک مرکزی ندارد و اگر مسئله‌ای است ما از تعامل شفاف با بانک مرکزی استقبال می‌کنیم. مهم‌ترین وظیفه بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی است. هیچ کسب‌وکاری قصد ندارد در نقش‌آفرینی بانک مرکزی خللی وارد کند. رسیدن به این هدف می‌توانست بسیار بهتر اتفاق بیفتد. نقد ما این است که اگر با ما مطرح می‌شد می‌توانست کمک کند کسب‌وکارها آن را مدیریت کنند. این تصمیم باعث آسیب به کسب‌وکار شده اما یک بار برای همیشه به دوستان ثابت شد نرخ تتر روی بازار ارز تاثیرگذار نیست. شما نمی‌توانید بک بازار کوچک را مسئول نرخ ارز کشور بدانید. امیدواریم نتیجه و مسئولیت این تصمیم پذیرفته شود.
امیرحسین راد افزود: این تصمیم بانک مرکزی شاید از نظر خودشان در کوتاه‌مدت به کنترل موضوعات کمک کرده باشد اما در بلندمدت آسیب‌های جدی وارد می‌کند. آسیب به این بخش خصوصی فقط آسیب به کسب‌وکار نیست و برای دولت هم آسیب‌زا خواهد بود. امیدواریم اعتماد از دست رفته کاربران دوباره بازگردد.
امیرحسین مردانی بنیان‌گذار بیت‌پین نیز گفت: هیچ فعال اقتصادی در کشور دوست ندارد نرخ ارز در کشور پرتلاطم باشد. ما دغدغه بانک مرکزی را متوجه شده‌ایم. این بی‌ثباتی باعث کاهش امنیت اقتصادی و کسب‌وکارهای ما می‌شود. مسئله‌ای که وجود دارد نوع حکمرانی است. بانک مرکزی در صنایع دیگر مثل پتروشمی و فولاد، جلسه‌ای برای موضوع ارز می‌گذارد و تعامل می‌کند. در این سمت نیز بیش از ۳۰۰ کسب‌وکار وجود دارند که تکنولوژی توسعه داده‌اند. پس ما با کسب‌وکارهای جدی روبه‌رو هستیم.
وی افزود: حکمرانی درست این است که تعامل صورت بگیرد و مانند سایر صنایع با ما برخورد شود. این مدل حکمرانی باعث شده تعداد زیادی از افراد این کسب‌وکارها تقریبا بی‌کار شوند. با این تصمیم، یک صنعت تقریبا ۴ روز است که تعطیل شده است. ما درخواست داریم متوجه شوند این اتفاق افتاده است. در فضایی که از همه طرف در این کشور فشار وجود دارد، چهار روز است که کسب‌وکارها نمی‌توانند به درستی کار کنند.
تتر از دلار اثر گرفته است، نه برعکس
رئیس هیئت‌مدیره اوام‌پی فینکس گفت : تتر از دلار اثر گرفته است اما عکس آن اتفاق نیفتاد. چیزی که من برداشت می‌کنم این است که بانک مرکزی در جلسه‌ای که با ما داشت، برداشت کرد شما از قانون‌گذاری فراری هستید. ما امروز شاهد این سوتفاهم هستیم.
سامان بیرقی افزود: هیچ تقابلی با بانک مرکزی نداریم. برخود سلبی و ضربتی بانک مرکزی با این کسب‌وکارها با پلمب کردن و بستن کسب‌وکارها هیچ تفاوتی ندارد. بیش از ۱۰ هزار نفر در این حوزه فعالیت می‌کنند. در سال‌های گذشته بسیاری از افراد نخبه در این حوزه از کشور رفتند. این فرایند آسیب زیادی وارد می‌کند. تلاش‌های زیادی در این حوزه با وجود تحریم‌ها کرده‌ایم. خواهش من این است که این فرصت تبدیل به تهدید نشود.
مهدی عبادی، مدیرعامل وندار هم گفت: راهکار در وجودِ داده است. فعالان این صنعت بارها در جلسات بانک مرکزی با داده به این نهاد جواب داده‌اند. اما بانک مرکزی در مقابل این کار را انجام نداده است. اگر صف خرید تتر در صرافی‌ها تشکیل شده بانک مرکزی در این مورد داده‌ای داده است؟ اگر دغدغه پولشویی است، آیا در این مورد داده وجود داشته است؟ خواهش دارم این صحبت‌ها با رجوع به داده‌ها گفته شود. تقاضا داریم بانک مرکزی میز مذاکره را ترک نکند و با ارائه داده با بخش خصوصی به تعامل بپردازد تا ما هم بتوانیم راه‌حل ارائه کنیم.
نهادی خودتنظیم‌گر هستیم
نائب‌رئیس کمیسیون رمزارز انجمن فین‌تک گفت: اقدامی نبوده که برای آن شفاف‌سازی انجام ندهیم. همواره سعی کردیم برای رفع این دغدغه‌ها پیشنهاد ارائه دهیم. در حال خودتنظیم‌گری هستیم زیرا کاربران برای ما بسیار بارزش هستند.
صالح خواجه‌دلویی افزود: زمانی که چهار روز شریان اصلی کسب‌وکارها را می‌بندیم، آنها را می‌کشیم. شورای ملی تأمین مالی این صلاحیت را دارد که به این حوزه ورود کند و باید پاسخگو باشند. نمونه تنظیم‌گری بانک مرکزی که علاقه زیادی به این کار داشت را اکنون مشاهده می‌کنیم. بانک مرکزی به صورت ناگهانی و بدون هیچ اطلاع‌رسانی درگاه‌ صرافی‌ها را بسته است. چنین اتفاقاتی فقط باعث مهاجرت کاربران می‌شود.

یکی از مدیران صرافی‌ رمز ارزی نیز در پایان نشست تاکید کرد: متاسفانه در روزهای اخیر نتوانسته‌ایم پاسخ مطلوبی به کاربران این حوزه ارائه‌ دهیم و این اکوسیستم هیچ تقابل و تضاد منافعی با بانک مرکزی ندارد. شاید اگر این تصمیم با صاحبان کسب و کارها مطرح می‌شد، می‌توانستند وضعیت موجود را بهتر مدیریت کنند. باید آثار بلند مدت و کوتاه مدت هر تصمیمی بررسی شود. این نگاه باید به یک نگاه بلند مدت بدل شود و نگاه کوتاه مدت و تصمیمات کوتاه مدت به بخش خصوصی آسیب‌های به مراتب بیشتری را به اقتصاد کشور وارد می‌کند.