مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری فاینتک با اشاره به آمار تامین مالی صورت گرفته از طریق ابزار تامین مالی جمعی گفت: امسال حدود ٧.٥ همت تامین مالی جمعی داشته‌ایم.

به گزارش صدای‌بورس، مهدی فرازمند، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری فاینتک در چهارمین پیش نشست دهمین همایش مالی اسلامی با موضوع "تامین مالی جمعی و مشارکت مردم در بازارهای مالی" اظهار کرد: ورود مدل تامین مالی جمعی باعث شده بازار سرمایه ما که طلایه‌دار مباحث نوآوری در حوزه مالی است، بتواند ابزار جدیدی ارائه کند.

وی ادامه داد:این موضوع اتفاق مبارکی بود، از این جهت که برخلاف تصور، نرخ‌های تامین مالی جمعی(در بحث کمک به مهار تورم) کمک بزرگی به اقتصاد کشور کرد؛ چون برخلاف سایر ابزارهای بازار سرمایه که ابزارهای سیالی هستند، تامین مالی جمعی و گواهی شراکت منابع سرمایه‌گذاران را وارد یک شرکت می کند و این منابع در پروژه ای قفل می شود. به این ترتیب این ابزار سبب می شود از حرکت سریع منابع نقد بین بازارها جلوگیری شود. اتفاق خوب دیگر، عدم خلق پول در این طرح است.

او در ادامه گفت: امسال سال جهش تولید با مشارکت مردم بود و ابزار تامین مالی جمعی با شعار امسال همخوانی زیادی دارد و منابع مردم را به جای سوداگری، به سمت تولید هدایت می کند. اتفاق دیگر این است که این ابزار را نباید با سپرده بانکی، صندوق های درآمد ثابت و... مقایسه کرد. ماهیت این ابزار متفاوت است و تامین مالی جمعی کنترل‌کننده نرخ‌ بهره در بازار است.

فرازمند تصریح کرد: هنوز ابتدای راه استفاده از ابزار تامین مالی جمعی هستیم و مبلغ بزرگی از طریق این ابزار تامین مالی نشده است. ما ابتدای بازی هستیم و نباید قواعد سختگیرانه‌ای وضع کرد که مسیر این بازی را برهم بزند. باید متناسب با رشد این ابزار به فکر اصلاح و بازنگری دستورالعمل و مقررات بود.

او در ادامه با اشاره به آمار تامین مالی صورت گرفته از طریق ابزار تامین مالی جمعی گفت: امسال حدود ٧.٥ همت تامین مالی جمعی داشته‌ایم، اگرچه روند رو به رشد بوده؛ اما ما پیش‌بینی می کردیم امسال به تامین مالی ١٥ همتی برسیم که محقق نشده است. تعداد طرح های تامین مالی شده امسال به ٤٨١ طرح در ٩ ماهه رسیده است. همچنین صنایعی هم که از طریق این ابزار تامین مالی داشته اند صنایع متنوعی بوده که این نیز نقطه قوتی محسوب می‌شود. میانگین سود این سکوها در سال ١٤٠٣ بین ٣٢ تا ٤٥ درصد در نوسان بوده و این نوسان‌پذیری نرخ‌ها برگ برنده تامین مالی جمعی است؛ چرا که هرچه موضوع رقابتی‌تر باشد به بهره‌وری بهتری در اقتصاد می رسیم. باید اجازه داد تنظیم‌گری اتفاق بیفتد و نرخ سود را رقابت تعیین کند، سرمایه‌گذاران باید بدانند اگر نرخ سود از حد معینی بالاتر برود، احتمال شکست هم بیشتر خواهد شد و هر چقدر سکو بتواند سرمایه‌گذاران بیشتری جذب کند با نرخ پایین‌تری جذب منابع اتفاق خواهد افتاد.

او تاکید کرد: بزرگترین نقطه قوت تامین مالی جمعی، سرعت است و اگر مثل انتشار اوراق، به سمت مقررات گذاری برویم، کل مزیت این ابزار را از دست می دهیم. ما در فرآیند تدریجی هستیم، قطعا در این فرآیند سرمایه‌گذاران یاد می گیرند کدام سکوها قابل اعتمادتر است، ضمن اینکه نرخ‌ها در بازار مشخص می‌شود. همچنین مردم یاد می گیرند بازار متفاوتی برای مشارکت وجود دارد. آموزش تدریجی ما را امیدوار می‌کند بتوانیم تنوعی از طرح‌ها داشته باشیم، لزومی ندارد سود دوره ای پرداخت نشود و... به این ترتیب کم کم می‌توانیم به مشارکت کامل برسیم و سرمایه گذاران می‌پذیرند که در سود و زیان طرح مشارکت داشته باشند. این ابزار در مسیر تکامل است، محدود کردن کار را سخت می کند؛ هرچند که مخالف کار بدون چارچوب نیز هستم.