سال ۲۰۲۵ از نگاه بسیاری از تحلیلگران، دوره رونق دوباره کریپتوهاست. بر این اساس، گفته می‌شود که امسال نیز رمزارزها شاهد رکوردزنی قیمت و افزایش چشمگیر ارزش بازار خواهد بود

به گزارش صدای بورس، تحلیلگران معتقدند که با شروع به کار دونالد ترامپ، آمریکا سیاست‌های حمایتی را در پیش خواهد گرفت که موقعیت بیت‌کوین را به عنوان یک دارایی استراتژیک، تقویت خواهد کرد. در اینجا به چند پیش‌بینی برتر ۲ کارشناس بازار درباره آینده صنعت کریپتوکارنسی پرداخته‌ایم.

در این گزارش، متیو سیگل (مدیر بخش تحقیقات دارایی دیجیتال) و پاتریک بوش (تحلیلگر ارشد سرمایه‌گذاری) از شرکت مدیریت سرمایه VanEck به ارائه پیش‌بینی‌های خود درباره وضعیت بازار کریپتوکارنسی در سال ۲۰۲۵ پرداخته‌اند.

جهش در میان‌مدت

پیش‌بینی می‌شود که بازار کریپتوکارنسی در سه ماه نخست ۲۰۲۵ با رشد چشمگیری روبه‌رو شود و در سه ماه چهارم رکوردهای جدید ثبت کند. بر این اساس، انتظار می‌رود که در نقطه اوج، قیمت بیت‌کوین به حدود ۱۸۰ هزار دلار و قیمت اتریوم هم به بیش از ۶ هزار دلار برسد. پس از آن، در تابستان ما با اصلاح ۳۰ درصدی بیت‌کوین و ۶۰ درصدی بسیاری از آلت‌کوین‌ها مواجه می‌شویم. با این حال، در پاییز بازار دوباره در روند صعودی قرار می‌گیرد و بیشتر توکن‌ها رکوردهای تازه‌ای بر جا می‌گذارند.

ذخیره استراتژیک

آمریکا قصد دارد بیت‌کوین را به عنوان ذخیره استراتژیک ارزش بپذیرد و سطح پذیرش کریپتوها در اقتصاد را افزایش دهد. انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا تاثیر مثبتی بر بازار کریپتوکارنسی داشت. ترامپ با انتصاب رهبران بازار کریپتو در مشاغل کلیدی و حساس (همچون معاون رئیس جمهور، مشاور امنیت ملی، وزارت بازرگانی، خرانه‌داری و...) نشان داد که به این بازار و آینده آن اهمیت می‌دهد. این انتصاب‌ها نشان‌دهنده پایان سیاست‌های ضدیت با کریپتوهاست. سیاست‌هایی همچون بستن حساب‌های بانکی شرکت‌های کریپتویی و بنیانگذاران آنها، از جمله برنامه‌های ضد بازار کریپتوکارنسی بود.

توکنایز کردن اوراق بهادار

پیش‌بینی می‌شود ارزش اوراق بهادار توکنایز شده از مرز ۵۰ میلیارد دلار عبور کند. کریپتوکارنسی‌ها از طریق افزایش کارایی، تمرکززدایی و شفافیت، نوید یک سیستم مالی بهتر را می‌دهند. بر این اساس انتظار داریم در سال ۲۰۲۵ روند توکنایز شدن اوراق بهادار تسریع شود. در حال حاضر ارزش اوراق بهادار توکنایزشده بر بستر بلاکچین حدود ۱۲ میلیارد دلار است. در آینده ما شاهد راه‌اندازی اوراق بهادار توکنایزشده بر بستر بلاکچین عمومی خواهیم بود.

آینده خوب استیبل‌کوین‌ها

استیبل‌کوین‌ها در حال تبدیل شدن به بخش مهمی از تجارت جهانی هستند. پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال ۲۰۲۵ حجم تسویه روزانه تراکنش‌های استیبل‌کوین‌ها به ۳۰۰ میلیارد دلار برسد که معادل ۵ درصد حجم تراکنش‌های شرکت سپرده‌گذاری و تسویه وجوه آمریکاست. در نوامبر سال گذشته این رقم معادل ۱۰۰ میلیارد دلار بوده است. پذیرش کریپتوها از سوی شرکت‌های فناوری (همچون اپل و گوگل) و شبکه پرداخت (ویزا و مسترکارت) در حال بازتعریف اقتصاد پرداخت است. در کنار معاملات، بازار حواله نیز با انفجار روبه‌رو خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود که انتقال استیبل‌کوین بین آمریکا و مکزیک با رشدی ۵ برابری از ۸۰ میلیون به ۴۰۰ میلیون دلار در ماه افزایش پیدا کند. افزایش سرعت انتقال، کاهش هزینه‌ها و اعتماد به سیستم از دلایل این رشد به شمار می‌رود.

واسطه‌های هوش مصنوعی

یکی از روایت‌های قانع‌کننده و مهم سال ۲۰۲۵ مربوط به واسطه‌های هوش مصنوعی خواهد بود. این بات‌های تخصصی به کاربران کمک خواهند کرد تا بهترین نتیجه را از تعامل در بستر شبکه ایکس (توئیتر) کسب کنند. واسطه‌های هوش مصنوعی از طریق به‌کارگیری مستقل استراتژی‌ها موجب بهبود نتایج می‌شوند. در حال حاضر پروتکل‌هایی همچون Virtual ابزارهایی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند تا چنین واسطه‌هایی را برای فعالیت‌های درون‌زنجیره‌ای خلق کنند.

ظهور بیت‌کوین لایه ۲

این روزها ظهور بلاکچین‌های بیت‌کوین لایه ۲ که قادر به ایجاد تحول در اکوسیستم بیت‌کوین هستند، به شدت مورد توجه قرار دارند. این راه‌حل‌ها از طریق کاهش تاخیر زمانی و افزایش حجم تراکنش‌ها، مقیاس‌پذیری بیت‌کوین را بهبود می‌بخشند. به علاوه، بیت‌کوین لایه دوم با معرفی قابلیت قرارداد هوشمند، راه را برای شکل‌گیری یک اکوسیستم دیفای (تامین مالی غیرمتمرکز) قوی بر مبنای بیت‌کوین هموار می‌کند.

جهش چشمگیر دیفای

با توجه به افزایش تعداد توکن‌های مرتبط با هوش مصنوعی و افزایش تعداد کاربران اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز، پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۵ حجم معاملات صرافی‌های غیرمتمرکز به ۴ تریلیون دلار جهش پیدا کند. این رقم معادل ۲۰ درصد حجم معاملات نقدی صرافی‌های متمرکز کریپتوکارنسی است. اوراق بهادار توکنایزشده و دارایی‌های باارزش عامل رونق تامین مالی غیرمتمرکز خواهند بود.

رونق بازار NFT

در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ رکود بازار NFT را فراگرفت به طوری که حجم معاملات در این دو سال به ترتیب ۳۹ درصد و ۸۴ درصد سقوط کرد. در حالی که قیمت توکن‌های قابل معاوضه طی سال ۲۰۲۴ روندی صعودی داشت، توکن‌های غیرقابل معاوضه (NFT) تا ماه نوامبر در مسیر مخالف حرکت می‌کردند. اما پیش‌بینی می‌شود که این روند در سال ۲۰۲۵ معکوس شود و حجم معاملات بازار NFT به ۳۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.

توکن‌های اپلیکیشنی غیرمتمرکز

تم اصلی بازار پررونق سال ۲۰۲۴ این بود که توکن‌های بلاکچین لایه اول عملکرد بهتری نسبت به توکن‌های اپلیکیشنی‌ غیرمتمرکز (dApp) داشته‌اند. سال گذشته، شاخص MVSCLE که روند پلتفرم‌های قرارداد هوشمند را پیگیری می‌کند، حدود ۸۰ درصد رشد کرد اما شاخص MVIALE مربوط به توکن‌های اپلیکیشنی‌ غیرمتمرکز با افت ۳۵ درصدی روبه‌رو شد. انتظار می‌رود که این روند در سال ۲۰۲۵ تغییر کند و توکن‌های اپلیکیشنی‌ غیرمتمرکز بیش از پیش مورد توجه و استفاده کاربران قرار گیرند.

  • حبیب علیزاده - روزنامه‌نگار

  • شماره ۵۷۵ هفته نامه اطلاعات بورس